Νίκος
Καραγιάννης

Tην έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου έλαβε η σύμβαση για τη διασύνδεση ανάμεσα στη Νάξο και τη Σαντορίνη, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκης και ενημέρωσε την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ότι έτσι σηματοδοτείται τις επόμενες ημέρες η έναρξη της κατασκευαστικής φάσης του έργου.

Εκτίμησε με βάση την εμπειρία των προηγούμενων ετών ότι το έργο προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023. Σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη, το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί των αντίστοιχων έργων για τη Φολέγανδρο, τη Μήλο και τη Σέριφο, ενώ έως το τέλος Νοεμβρίου πρόκειται να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για τα τρία νησιά των νοτιοδυτικών Κυκλάδων που υπολείπονται. Θα συνδεθούν με την Αττική μέσω Λαυρίου. Σκοπός είναι τα έργα να ολοκληρωθούν μέσα στο 2024.

Ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ αναφέρθηκε στα περιβαλλοντικά οφέλη με την ολοκλήρωση των έργων αυτών, κάνοντας λόγος για μηδενικές εκπομπές ρύπων στο τέλος της δεκαετίας, αφού «με τις νέες διασυνδέσεις που κυοφορούνται στο Αιγαίο θα είμαστε σε θέση να αποσύρουμε επιπλέον 850 μεγαβάτ ρυπογόνων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής», ενώ ως προς τα οικονομικά οφέλη όταν θα συντελεστεί η πλήρης διασύνδεση, είπε πως μέχρι το 2030 αναμένεται να εξοικονομηθούν 440 εκ. ευρώ το χρόνο και μέχρι το 2030 κι όταν πλέον διασυνδεθούν όλα τα νησιά το όφελος θα φθάσει στο 1,5 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, μιλώντας στην ίδια Επιτροπή ο γενικός διευθυντής Θερμοηλεκτρικής και Υδροηλεκτρικής Παραγωγής, Φώτης Καραγιάννης, ενημέρωσε ότι τα μισά έργα και σχεδόν ο μισός προϋπολογισμός των νέων έργων ΑΠΕ της ΔΕΗ αφορούν νησιά.

Το έργο αναλυτικά

Στην ουσία η έναρξη της διασύνδεσης Νάξου – Σαντορίνης,  αποτελεί το πρώτο βήμα της Δ’ φάσης για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων. Με την περάτωση αυτής της φάσης θα ολοκληρωθεί και το έργο στο σύνολο του.

Η ηλεκτρική διασύνδεση των Νότιων και Δυτικών Κυκλάδων με το ΕΣΜΗΕ θα πραγματοποιηθεί μέσω υποβρυχίων καλωδίων, μήκους περίπου 353,2 χλμ. και υπογείων καλωδίων , μήκους περίπου 19,6 χλμ.

Ο σχεδιασμός υλοποίησης του έργου περιλαμβάνει τα εξής στάδια:
Τη διασύνδεση με υποβρύχιο καλώδιο της Νάξου – Σαντορίνης, Σαντορίνης – Φολεγάνδρου , Φολέγανδρου – Μήλου, Μήλου – Σερίφου και Σερίφου -Λάυριο . Τέλος προβλέπεται και η κατασκευή τεσσάρων νέων υποσταθμών στα νησιά Σαντορίνη, Φολέγανδρο, Μήλο και Σέριφο.

Αυτό το σχέδιο είναι τμήμα του ευρύτερου έργου της διασύνδεσης των Κυκλάδων το οποίο ολοκληρώνεται σε τέσσερις φάσεις, και εξασφαλίζει την αξιόπιστη, οικονομική και επαρκή τροφοδότηση των Κυκλάδων με ηλεκτρική ενέργεια για τα προσεχή 30, 40 χρόνια.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV