Connect with us

Σιδηρόδρομοι

«Πράσινο φως» από τη ΓΑΙΑΟΣΕ στην παραχώρηση της γραμμής Κόρινθος–Δερβένι στην Περιφ. Πελοποννήσου

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Σιδηροδρομικές Γραμμές

Συναινεί η ΓΑΙΑΟΣΕ στην παραχώρηση κατά χρήση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου της ανενεργού μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής από την Κόρινθο μέχρι το Δερβένι, όπως γνωστοποιεί ο διευθύνων σύμβουλος της εν λόγω εταιρείας Περικλής Νικολάου με έγγραφό του προς τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα.

Το αίτημα για την παραχώρηση της μήκους 55 χιλιομέτρων σιδηροδρομικής γραμμής και του χώρου πέριξ αυτής είχε διατυπώσει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο Π. Νίκας με στόχο την αξιοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου της Περιφέρειας -στους στόχους του οποίου περιλαμβάνεται και η επαναλειτουργία της γραμμής Κόρινθος – Αργος – Ναύπλιο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ τηρεί επιφύλαξη για την παραχώρηση και των κτηρίων, ωστόσο ο περιφερειάρχης εκτίμησε ότι η απαίτηση αυτή της Περιφέρειας “είναι μαχητή”.

Στο έγγραφό του προς τον περιφερειάρχη, το οποίο κοινοποιείται προς τον γ.γ. Μεταφορών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Νίκο Σταθόπουλο, τον πρόεδρο του ΟΣΕ Κώστα Σπηλιόπουλο και τον πρόεδρο της Κώστα Κεσεντέ, ο Π. Νικολάου αναφέρει ειδικότερα:

“Σε συνέχεια του εγγράφου που αποστείλατε στον πρόεδρο της ΓΑΙΑΟΣΕ κ. Κωνσταντίνο Κεσεντέ, καθώς και της συνάντησής μας στα γραφεία της ΓΑΙΑΟΣΕ στις 15/4/2020, σας απαντούμε ότι συμφωνούμε, καταρχάς για την παραχώρηση κατά χρήση δια χρησιδανείου της ανενεργού σιδηροδρομικής γραμμής Δερβένι–Κόρινθος, εξαιρουμένων όμως από την παραχώρηση των σιδηροδρομικών σταθμών και λοιπών κτηρίων, τα οποία η ΓΑΙΑΟΣΕ θα αξιοποιήσει για εμπορικές χρήσεις.

Οι ειδικότεροι όροι και η τελική διαδικασία παραχώρησης θα συμφωνηθεί και ολοκληρωθεί μεταξύ ημών, σύμφωνα και με τις καταστατικές διατάξεις της ΓΑΙΑΟΣΕ”.

Το έγγραφο του διευθύνοντα συμβούλου της ΓΑΙΑΟΣΕ μπορείτε να δείτε εδώ.

image_pdfimage_print

Υπεραστικός Σιδηρόδρομος

Σιδηροδρομική Εγνατία: Σε υλοποίηση νέος κλάδος σύνδεσης με τη ΒΙΠΕ Κιλκίς

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

ΟΣΕ μονή μετρική γραμμή

Σύνδεση με την ΒΙΠΕ Κιλκίς ανακοίνωσε ο ΟΣΕ στα πλαίσια της στρατηγικής εξάπλωσης του μέσου στη χώρα. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου, το ΔΣ του ΟΣΕ ενέκρινε τη διακήρυξη της μελέτης με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΠρΣιδηροδρομική σύνδεση ΒΙΠΕ Κιλκίςόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να συνδεθεί η Βιομηχανική περιοχή Κιλκίς με το υπόλοιπο
σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

Η μελέτη προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, θα έχει ολοκληρωθεί το 1ο εξάμηνο του 2021 και το αμέσως επόμενο διάστημα θα προκηρυχθεί και το έργο το οποίο έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό 9 εκατομμύρια ευρώ. Με την ολοκλήρωση του έργου της σύνδεσης της ΒΙΠΕ Κιλκίς τα οφέλη θα είναι πολλαπλά.

 

Πιο αναλυτικά:
-Βελτίωση εξυπηρέτησης της ΒΙΠΕ με εύκολη και γρήγορη μεταφορά των πρώτων υλών και εμπορευμάτων
-Αύξηση του εμπορευματικού έργου, διασυνδέσεις με Λιμάνια και με την υπόλοιπη Ευρώπη

Την σύνδεση της ΒΙΠΕ Κιλκίς με το κύριο σιδηροδρομικό δρομολόγησε η διοίκηση του ΟΣΕ, μετά τις σχετικές κατευθύνσεις που δόθηκαν από τον αρμόδιο υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη. Ο κ. Κεφαλογιάννης είχε επισκεφθεί τη ΒΙΠΕ Κιλκίς, μετά από πρόσκληση του υφυπουργού ψηφιακής διακυβέρνησης και βουλευτή Κιλκίς Γιώργου Γεωργαντά, και είχε διαπιστώσει την αναγκαιότητα του έργου.

Η συνδετήρια σιδηροδρομική γραμμή του ΒΙΠΕ Κιλκίς αποτελεί κλάδο της νέας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Ξάνθη και τμήμα της λεγόμενης Ανατολικής Σιδηροδρομικής Εγνατίας εκτιμώμενου κόστους 1,3δισ.ευρώ.

Με τη συνδέση αυτή το ΒΙΠΕ Κιλκίς θα έχει πλέον πλήρης πρόσβαση στο εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά κυρίως στα λιμάνια Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης ενώ ανοίγει και η πρόσβαση προς τα δυτικά Βαλκάνια μέσω της γραμμής Θεσσαλονίκη-Ειδομένη, δημιουργώντας συνθήκες ανάπτυξης για τη βιομηχανική περιοχή.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Σιδηρόδρομοι

Τον Οκτώβριο δημοπρατείται το έργο Β` φάσης του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Πλήρη επιβεβαίωση του πρόσφατου ρεπορτάζ του ypodomes.com έχουμε καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι συμπληρωματικές μελέτες καθώς και τα Τεύχη Δημοπράτησης του έργου Β` φάσηςς του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Αθήνας, βρίσκονται σε φάση οριστικοποίησης. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΕΡΓΟΣΕ το έργο θα δημοπρατηθεί εντός του Φθινοπώρου και συγκεκριμένα τον Οκτώβρη. Το budget του έργου είναι στα 40 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ).

Με το έργο της Β`φάσης έργων, αναβαθμίζεται ο Σ.Σ. Αθηνών τόσο στην ικανότητα εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού (αύξηση γραμμών & αποβαθρών, σύνδεση με σταθμό μετρό, ολοκλήρωση Η/Μ εγκαταστάσεων κλπ.) όσο και αισθητικά (αποκατάσταση όψεων).

Οι εργασίες ανακαίνισης και ανάπτυξης του Σ.Σ. Αθηνών ξεκίνησαν από τον Ο.Σ.Ε. με την Σύμβαση 994/2005, συνεχίστηκαν από την ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. με την Σύμβαση 751/2015 και με το νέο προς δημοπράτηση έργο θα ολοκληρωθούν οι εργασίες υποδομής, επιδομής και ηλεκτροκίνησης, με την παρούσα εργολαβία με Αριθμό Διακήρυξης (Α.Δ.) 2513.

Ο Κεντρικός Σιδηροδρομικός Σταθμός της Αθήνας είναι ο κεντρικότερος στη χώρα, εξυπηρετώντας υπεραστικές και προαστιακές σιδηροδρομικές γραμμές και παραμένει εργοτάξιο εδώ και χρόνια. Μεγάλο στοίχημα αποτελεί και η αναβάθμιση του κτιρίου του σταθμού που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες αλλά και την εικόνα ενός κεντρικού σταθμού Ευρωπαϊκής πρωτεύουσας. Πρόκειται για δράση η οποία πρέπει να τρέξει μέσω της ΓΑΙΑΟΣΕ και του ΟΣΕ.

Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και συγκεκριμένα μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ. Εντάσσεται στη  νέα γενιά έργων κόστους 700 εκατ.ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ που προωθεί η ΕΡΓΟΣΕ και μέρος του συνολικού πλάνου των 4 δισ.ευρώ που αφορά νέα σιδηοδρομικά έργα σε όλη τη χώρα.

Κύρια χαρακτηριστικά του Φυσικού Αντικειμένου της παρούσας εργολαβίας είναι:

– Κατασκευή των νέων αποβάθρων Νο 1, 2 & 3 (των νέων γραμμών Νο 1 έως και Νο 6) του Σ.Σ. Αθηνών μετά των στεγάστρων.

– Κατασκευή των υποδομών (θεμελίωση) των μελλοντικών κτιριακών εγκαταστάσεων – στεγάστρου του Σ.Σ.Α.

– Καθαίρεση παλαιάς υφιστάμενης υπόγειας πεζοδιάβασης περί την Χ.Θ. 10+410

– Καθαίρεση της προσωρινής ισόπεδης διάβασης πρόσβασης των πεζών από το κτήριο εισόδου στο σταθμό (κτήριο οδού Δηληγιάννη) στις αποβάθρες Νο 4, 5 & 6.

– Καθαίρεση μέρους του νότιου (σημερινή χρήση καταστήματος) και βόρειου (στέγαστρο) τμήματος του υπάρχοντος κτιρίου του Σ.Σ. Αθηνών και αποκατάσταση των όψεων του μετά τις αναγκαίες παρεμβάσεις.

– Επέκταση της Μεγάλης Υπόγειας Διάβασης του Σ.Σ. Αθηνών περί την Χ.Θ. 10+300 κάτω από τις κατασκευαζόμενες νέες αποβάθρες Νο 1, 2 & 3 συμπεριλαμβανομένων του κελύφους των καταστημάτων εντός της Υπόγειας Διάβασης τις κλίμακες, κυλιόμενες σκάλες, τους ανελκυστήρες και την σύνδεση μ το Σταθμό «Λαρίσης» της Αττικό Μετρό Α.Ε.

– Επέκταση της Μικρής Κάτω Διάβασης Πεζών κάτω από τις κατασκευαζόμενες νέες αποβάθρες Νο 1, 2 & 3 με τις κλίμακες και τους ανελκυστήρες.

– Κατασκευή τριών (3) νέων μεταλλικών άνω πεζοδιαβάσεων εντός του Σ.Σ. Αθηνών στις Χ.Θ. 10+507, 10+581 & 10+700 για την διέλευση των πεζών πάνω από τις σιδηροδρομικές γραμμές, την πρόσβαση στο σύνολο των αποβάθρων του Σταθμού και την άμεση απομάκρυνση σε περίπτωση κινδύνου.

– Ολοκλήρωση των Ηλεκτρομηχανολογικών Εγκαταστάσεων (Η/Μ) στον Σ.Σ. Αθηνών (εργασίες σύνδεσης με τον υποσταθμό Μέσης Τάσης και το Ηλεκτροπαραγωγικό Ζεύγος, Κυλιόμενες Κλίμακες, Ανελκυστήρες, Πυρόσβεση, Ηλεκτροφωτισμός).

– Σήμανση Σταθμού, σύμφωνα με:

α) Την θέση και την μορφολογία του σταθμού και των κτιρίων,
β) Την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού
γ) Εγκατάσταση νέου αποχετευτικού δικτύου ομβρίων των σιδηροδρομικών γραμμών 1 έως και 6 και των νέων αποβάθρων Νο 1, 2 & 3 του Σ.Σ. Αθηνών και ολοκλήρωση της ανακατασκευής του παντοροϊκού αγωγού (Ζ2) που διασχίζει εγκαρσίως τις Σ.Γ.
στο βόρειο άκρο του κτηρίου εισόδου επί της οδού Δηληγιάννη.

– Πλήρης κατασκευή της επιδομής των υπολοίπων έξι (6) σιδηροδρομικών γραμμών, 1 έως και 6 στο Σ.Σ. Αθηνών, μετά των απαιτουμένων χωματουργικών του υποστρώματος της επιδομής.

– Ηλεκτροκίνηση μέσω εναέριας ‘‘Αλυσοειδούς’’ Γραμμής Επαφής 25 KV – 50 Hz των Σ.Γ. 1 έως και 6 του Σ.Σ. Αθηνών.

Για το σωστό συντονισμό των εργασιών, χωρίς αυτές να επηρεάσουν την αδιάλειπτη λειτουργία του Σταθμού, έχει προβλεφθεί συγκεκριμένη αλληλουχία των κατασκευαστικών εργασιών (phasing).

Οι εργασίες της παρούσας εργολαβίας θα υλοποιηθούν υπό συνεχή σιδηροδρομική κυκλοφορία με ηλεκτροκινούμενο τον δεξιό ημιδιάδρομο του Σ.Σ.Α. (Σ.Γ. 7,8, 9 & 10) και με εξασφάλιση της αδιάλειπτης πρόσβασης των επιβατών στις λειτουργούσες δυτικές αποβάθρες του Σταθμού (αποβάθρες 4, 5 & 6), τόσο από τα ανατολικά (οδός Δηληγιάννη) όσο και από τα δυτικά (οδός Κωνσταντινουπόλεως).

Με μελλοντική εργολαβία θα ολοκληρωθεί η εγκατάσταση της σηματοδότησης και των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων καθώς και η ολοκλήρωση των οδικών έργων για την κυκλοφοριακή αναβάθμιση της περιοχής.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Σιδηρόδρομοι

Παραιτήθηκε από Πρόεδρος της ΕΡΓΟΣΕ ο Χρόνης Ακριτίδης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σιδηροδρομικές γραμμές στην Αθήνα

Την παραίτηση του από Πρόεδρο του ΔΣ. της ΕΡΓΟΣΕ υπέβαλε ο Χρόνης Ακριτίδης. Η παραίτηση του στελέχους έγινε δεκτή και την θέση του αναλαμβάνει ο Χρήστος Βίνης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΚΟ του υπουργείου Υποδομών. Ο κ.Βίνης πλέον ισχυροποιείται ως το απόλυτο πρόσωπο της ΕΡΓΟΣΕ σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή για την εταιρεία καθώς έχει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα έργων.

Μόλις πριν από ένα μήνα σε συνέδριο στην Πάτρα, ο ισχυρός άνδρας της ΕΡΓΟΣΕ είχε παρουσιάσει ένα μεγάλο πρόγραμμα έργων 4 δισ.ευρώ. Τα 700εκατ.ευρώ αφορούν προγραμματισμένα δημόσια έργα και τα άλλα 3,3δισ.ευρώ, έργα με τη μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα