Νίκος
Καραγιάννης

Νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα σχεδιάζεται στο Αμύνταιο της Φλώρινας από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., προς αντικατάσταση της λειτουργούσας λιγνιτικής με εγκατεστημένη ισχύ 300 MW. Η φιλοσοφία της σχεδιαζόμενης μονάδας, σύμφωνα και με τα όσα έχει δηλώσει ο κος Παναγιωτάκης, Δ/ντας Σύμβουλος της ΔΕΗ, είναι η αξιοποίηση και ενίσχυση της εγχώριας αγροτικής παραγωγής, σε σημείο που να μην χρειάζεται η εισαγωγή βιομάζας από το εξωτερικό. Η εν λόγω στρατηγική αναμένεται να τονώσει την αγροτική παραγωγή στη Δυτική Μακεδονία και να δημιουργήσει πιο σταθερές προοπτικές ανάπτυξης στην, ίσως, πιο ταλαιπωρημένη, από οικονομικής άποψης, Περιφέρεια της χώρας. 

Πρόκληση για τη ΔΕΗΑΝ ωστόσο αποτελεί η εξασφάλιση του απαιτούμενου όγκου βιομάζας εγχώριας παραγωγής, ο οποίος θα πρέπει να κυμαίνεται στους 220 χιλ. τόνους, ώστε να υποστηριχθούν οι προδιαγραφές της μονάδας. Με δεδομένο ότι για κάθε κάθε τόνο βιομάζας απαιτείται περίπου ένα στρέμμα, η εταιρεία βρίσκεται σε αναζήτηση πρώτης ύλης, με αντίπαλο το χρόνο, προκειμένου σε 2 περίπου χρόνια, η νέα «πράσινη» μονάδα του Αμυνταίου να τεθεί σε εύρυθμη λειτουργία. Η εγκατεστημένη ισχύς της νέας μονάδας θα είναι 70 MW (25 MW για παροχή ηλεκτρισμού και 45 MW για θέρμανση) και χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωσή της έχει οριστεί για την Άνοιξη του 2019, οπότε και θα τεθεί εκτός λειτουργίας η υφιστάμενη μονάδα. Η υπολειπόμενη ισχύς για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών θα αντισταθμιστεί με την συνδρομή άλλων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Ενεργειακές κοινότητες 

Αρωγός προς αυτή την κατεύθυνση, είναι και η συγκρότηση ενεργειακών κοινοτήτων στον τομέα του βιαερίου, ώστε αγρότες, κτηνοτρόφοι και μεταποιητές να μετατρέψουν το περιβαλλοντικό τους πρόβλημα, αλλά και της περιοχής τους, σε οικονομικό όφελος για τους ιδίους και την τοπική κοινωνία. Το ευρωπαϊκό έργο ISABEL, στα πλαίσια του Horizon 2020, συνεισφέρει σημαντικά εφόσον προάγει την έννοια του κοινοτικού βιοαερίου υποστηρίζοντας την εισαγωγή του στην ενεργειακή αγορά, έχοντας ως βάση ένα όραμα που εμπεριέχει τρεις βασικούς παράγοντες που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους: α) την τοπική παραγωγή & κατανάλωση, β) την συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και γ) την βιώσιμη παραγωγή βιοαερίου. Σημειώνεται πως έχουν ήδη σχηματισθεί 3 ενεργειακές κοινότητες (σε Πρέσπες, Θέρμη Θεσσαλονίκης και Δράμα) ενώ τουλάχιστον 2 ακόμη πρόκειται να σχηματισθούν μέσα στο επόμενο διάστημα, διευκολύνοντας τα σχέδια της ΔΕΗΑΝ και εξασφαλίζοντας, ιδανικά, την βιωσιμότητα των σχεδιαζόμενων μονάδων παραγωγής ενέργειας γενικότερα.
 

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV