Newsroom

Η κλιματική κρίση είναι εδώ και επηρεάζει όλες τις χώρες. Ωστόσο, οι μικρές, νησιωτικές και οι λιγότερο αναπτυγμένες είναι περισσότερο εκθέτες στις δυσμενείς επιπτώσεις της, γι’ αυτό και χρειάζονται μεγαλύτερη στήριξη. Με αυτό το βασικό συμπέρασμα ολοκλήρωσε τις εργασίες του το τριήμερο Συνέδριο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα: «Ενεργειακή Ασφάλεια και Πράσινη Ανάπτυξη».

Συγκεκριμένα, το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε (27-29 Νοεμβρίου), με μεγάλη επιτυχία, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στην Αθήνα. Συμμετείχαν, ανταλλάσσοντας απόψεις επί του θέματος, περισσότεροι από 100 ομιλητές και ομιλήτριες, η ηγεσία του Υπουργείου, πρέσβεις, επιστήμονες διεθνούς κύρους, εμπειρογνώμονες, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι της Πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και περιβαλλοντικών και κοινωνικών φορέων.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, σήμανε την έναρξη του Συνεδρίου, στις 27 Νοεμβρίου, τονίζοντας τη σημασία της πράσινης μετάβασης για τη θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας ως μέλος της Ευρώπης. «Η Ελλάδα προσέρχεται αυτές τις μέρες στην COP28 με ένα σημαντικό όπλο. Είναι μια χώρα που υπεραποδίδει σε ό,τι αφορά στη μείωση εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Αυτό γίνεται, γιατί προχωρά ταχύτατα η πράσινη μετάβαση, κυρίως μέσω των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που μπαίνουν πολύ γρήγορα στο σύστημα και θα προχωρήσουν ακόμα ταχύτερα τα επόμενα χρόνια. Σε συνδυασμό με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις γινόμαστε μια χώρα “κλειδί”, για την πράσινη μετάβαση στην ευρύτερη περιοχή μας. Είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, διότι οι γεωπολιτικές αλλαγές στα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ μεγάλες, θα υπάρξουν διαρκείς αναταραχές και το παράθυρο αυτής της ευκαιρίας μπορεί να χαθεί», επισήμανε ο κ. Σκυλακάκης.

Στη συνέχεια, στην κεντρική συζήτηση της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, ανήγγειλε την επιτάχυνση των διαδικασιών για την προετοιμασία των διαγωνισμών και την υλοποίηση επενδύσεων σε υπεράκτια αιολικά πάρκα, επισημαίνοντας πως: «Κεντρικός στόχος είναι να ολοκληρωθούν όλες οι προπαρασκευαστικές εργασίες εντός του 2024, προκειμένου το 2025 να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί και να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί για 1,9GW υπεράκτιων πάρκων μέχρι το 2030».

Στην πρώτη ενότητα για τη «Βιώσιμη Ενέργεια», ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ελλάδα, κ. George Tsounis και η Πρέσβειρα της Νορβηγίας στην Ελλάδα, κυρία Lajla Brandt Jakhelln, αναφέρθηκαν στη μεγάλη σημασία της ενεργειακής μετάβασης μπροστά στην ανάγκη να αποφύγουμε τις τραγικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Στην ίδια ενότητα, ειδικοί επιστήμονες των νέων τεχνολογιών, στελέχη και επικεφαλής θεσμικών αρχών, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και δημοσιογράφοι συζήτησαν θέματα που αφορούν στις προκλήσεις και στις ευκαιρίες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στο ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας μπροστά σε ένα διεθνώς ασταθές περιβάλλον, στις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της ενεργειακής μετάβασης, στις προκλήσεις και στις ευκαιρίες της οικονομίας των μηδενικών εκπομπών, αλλά και στη δημιουργία ευφυών και ανθεκτικών πόλεων ως ανάγκη της νέας εποχής.

Στη δεύτερη ενότητα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή», παρουσιάστηκαν οι δείκτες που καταγράφουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τα στοιχεία για την ανθρωπιστική κρίση της κλιματικής μετανάστευσης, οι διεθνείς συμφωνίες και οι δράσεις για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, οι επενδύσεις στην αειφόρο ανάπτυξη, κ.ά. Πρυτάνεις ελληνικών Πανεπιστημίων συζήτησαν τις πρωτοβουλίες που αφορούν στο περιβάλλον, την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή για ένα βιώσιμο μέλλον των ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων.

Στην τρίτη ενότητα για την «Καινοτομία και τη Βιωσιμότητα» οι συμμετέχοντες επικεντρώθηκαν σε ζητήματα που αφορούν στις νέες πράσινες τεχνολογίες, την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη διαχείριση πόρων.

Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με την απονομή διακρίσεων και τις παρουσιάσεις καινοτόμων ιδεών από το Climathon, με θέμα: το Λαύριο του Αύριο. Παράλληλα, απονεμήθηκαν τα βραβεία στους διακριθέντες του Διαγωνισμού Ελληνικού Τοπίου: Η φωτογραφία και το κείμενο συνθέτουν «Το Δικό μου Τοπίο», καθώς και του Διαγωνισμού Σεναρίου ταινίας μικρού μήκους μυθοπλασίας ή ντοκιμαντέρ με τίτλο: «Κλιματική Κρίση, Επείγουσα Απειλή για τον Πλανήτη μας». Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τις βραβεύσεις καλλιτεχνικών εργασιών σχολείων, που συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Διαγωνισμό, με θέμα τη Βιοποικιλότητα: «Όλοι είμαστε κομμάτι μια συνδεδεμένης αλυσίδας».

Το τριήμερο Συνέδριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου: «Σχέδιο δράσεων επικοινωνίας του ΥΠΕΝ», το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος: «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη». Περισσότερες πληροφορίες για το έργο: https://www.ypengreenpolicy.gr/

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV