Newsroom

Με μεγάλη επιτυχία και ευρύτατη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το Coating Forum 2023, στις 3 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα “Νίκος Σκαλκώτας”. Κορυφαίοι ομιλητές από τους μεγαλύτερους φορείς και εταιρίες του κλάδου των χρωμάτων και των δομικών υλικών έδωσαν το παρών. Έτσι, το φετινό συνέδριο του Institute of Coating Technologies αποτέλεσε ξανά την πιο δυναμική συνάντηση για τη βιομηχανία στην Ελλάδα. H μεγάλη ανταπόκριση των συνέδρων, το υψηλού επιπέδου ακροατήριο από εταιρίες, στελέχη και επιχειρηματίες του χώρου, σε συνδυασμό με την υποδειγματική διοργάνωση συνετέλεσαν σε ουσιαστικές συζητήσεις και σε έναν γόνιμο διάλογο με επίκεντρο τα Coatings. Απολογισμός του συνεδρίου:

  • 5 ενότητες
  • 41 ομιλητές και συντονιστές
  • 370 σύνεδροι
  • 148 εταιρίες, φορείς και οργανώσεις
  • 1 πλατινένιος, 7 χρυσοί και 22 ασημένιου χορηγοί
  • Αιγίδα από 5 φορείς και οργανώσεις
  • 10 μέσα μαζικής ενημέρωσης

Στο Coating Forum 2023, δόθηκε η ευκαιρία στους συνέδρους να λάβουν μέρος στον διάλογο για τα φλέγοντα ζητήματα και να ενημερωθούν και να δικτυωθούν με επαγγελματίες από όλο
τον κατασκευαστικό κλάδο, συμπεριλαμβανομένων κατασκευαστών, προμηθευτών, ερευνητών και ακαδημαϊκών, επαληθεύοντας τον τίτλο του συνεδρίου “Exploring the way, unlocking the potential from Industry 4.0 to Construction 5.0”. – Opening – Welcome Remarks: Ο Δρ Ευριπίδης Τσαούσογλου, Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Χρωμάτων (Institute of Coating Technologies, IoCT), πραγματοποίησε την έναρξη του συνεδρίου με την ομιλία του και σημείωσε τον κεντρικό ρόλο του Coating Forum ως κόμβου ιδεών και συλλογικής σκέψης. Αναγνωρίζοντας το πλαίσιο της Ανθρωπόκαινου εποχής, που χαρακτηρίζεται από τη βαθιά επίδραση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο περιβάλλον, ο Δρ Τσαούσογλου υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο του Forum, όχι μόνο στην αντιμετώπιση των τρεχουσών προκλήσεων της βιομηχανίας, αλλά και στην καθοδήγηση των συλλογικών προσπαθειών προς μια βιώσιμη και περιβαλλοντικά συνειδητή εποχή.

Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμό ο Παντελής Πατενιώτης, Γενικός Διευθυντής ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π., ο Πάνος Σκαρλάτος, Γενικός Διευθυντής ΣΕΧΒ και ο Βαγγέλης Στυλιανίδης, Μέλος Δ.Σ., Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής (Ε.Ι.Α.) / Ιδρυτής, Vaggelis Stylianidis Architects. – Business Cases: Στην 1η ενότητα του συνεδρίου, παρουσιάστηκε το μέλλον του κλάδου μέσα από την ματιά των επιχειρήσεων και συγκεκριμένα μέσα από ενδιαφέρουσες ομιλίες στελεχών του κλάδου. Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Καραβασίλης, Διευθύνων Σύμβουλος της Druckfarben Hellas S.A. & Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Χρωμάτων Βερνικιών & Επιχρισμάτων στάθηκε στις σημαντικές ευκαιρίες και προκλήσεις που θα συναντήσει η βιομηχανία χρωμάτων τα επόμενα χρόνια λόγω των αλλαγών που έρχονται με απώτερο σκοπό ένα βιώσιμο μέλλον.

O Dr Srdan Kisin, Business Director Emulsion Polymers EMEA, Celanese αναφέρθηκε στην προοπτική και στην υποχρέωση μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στη μέθοδο παραγωγής μεθανόλης χρησιμοποιώντας διοξείδιο του άνθρακα. Η μεθανόλη είναι μια από τις βασικές πρώτες ύλες για την παραγωγή υδατικών διασπορών που χρησιμοποιούνται ως ρητίνες στα οικοδομικά χρώματα. Ο Ιωάννης Καλλιάς, Managing Director, Regional Manager Greece–Cyprus–Balkans, Executive Vice President TUV, εστίασε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σε σχέση με την απαθρακοποίηση, την αειφορία, τον νέο κλιματικό νόμο, το Green Washing και γενικότερα το νέο ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο που έχει ήδη έρθει στην Ελλάδα και την ΕΕ και πώς οι πιστοποιήσεις από ανεξάρτητους διαπιστευμένους φορείς μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις.

Ο Παντελής Λεβαντής, Founder and Managing Director of Ecoveritas που αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα των πιστοποιήσεων κτιρίων, την προστιθέμενη αξία που προσφέρουν στο κτίριο και ανέλυσε την περίπτωση του προτύπου BREEAM. Συντονιστής της ενότητας ήταν ο Γιώργος Λαμπίρης, Δημοσιογράφος στο Build Constructive News. – Investing in the Future – Building a Skilled and Diverse Workforce: Το ανθρώπινO δυναμικό βρέθηκε στο επίκεντρο του πάνελ. Οι ομιλητές εστίασαν στην ανάγκη για πιστοποιημένη κατάρτιση, αλλά και για κατάλληλη εκπαίδευση των εργαζομένων, ενώ τονίστηκε ότι απαιτούνται συντονισμένες ενέργειες και συνέργειες, ούτως ώστε να υπάρξει σύνδεση των εκπαιδευτικών φορέων με την αγορά εργασίας και κατ’ επέκταση τις επιχειρήσεις.

Τέλος, από τη συζήτηση αναδείχθηκε και το γεγονός πως, εκτός από τα αναγκαία hard skills, οι εργαζόμενοι οφείλουν πλέον να διαθέτουν και μία σειρά από soft skills. Ομιλητές του πάνελ ήταν η Γεωργία Ρεμπούτσικα, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.), η οποία δήλωσε ότι στο Coating Forum συνδυάστηκε ο παράγοντας του ανθρώπινου δυναμικού, η εκπαίδευσή του και η διασύνδεσή του με την αγορά εργασίας. Στη συνέχεια, “την σκυτάλη πήραν” ο Κωνσταντίνος Αγραπιδάς, Γενικός Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων στο Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και ο Δημήτρης Μαμαντζής, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος – ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ STELMA που αναφέρθηκε στην προσέλκυση, ενσωμάτωση και ανάπτυξη δεξιοτήτων των εργαζομένων στον τομέα των βιομηχανικών βαφών.

Ο Κωνσταντίνος Ασλάνης, Διευθυντής Έρευνας & Ανάπτυξης & Τεχνικής Υποστήριξης, Isomat S.A., έφερε τον εφαρμοστή στο επίκεντρο των κατασκευών και εστίασε στη νέα γενιά εφαρμοστών που θα αναλάβουν τον ρόλο του opinion leader έχοντας ολοκληρωμένη γνώση του κλάδου και των υλικών με αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα και υποχρεώσεις. Ο Θέμης Νταμαρέλος, Senior Manager, Consulting, KPMG στην Ελλάδα αναφέρθηκε στις τρέχουσες και μελλοντικές τάσεις εργατικού δυναμικού στον βιομηχανικό τομέα και πιο συγκεκριμένα στα hard και τα soft skills που οφείλουν να αναπτύξουν οι νέοι. Συντονιστής ήταν ο Χριστόφορος Παυλάκης, Δημοσιογράφος – Editor, HR Professional & Workforce, Boussias Media. – From Instustry 4.0 to Construction 5.0: Στο round table του συνεδρίου, παρουσιάστηκε η 5η Βιομηχανική Επανάσταση στις κατασκευές, η οποία επανατοποθετεί τον άνθρωπο στο κέντρο των διεργασιών. Ομιλητές ήταν ο Γιάννης Μαστρογεωργίου, Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού στην Προεδρία της Κυβέρνησης, ο οποίος μίλησε για την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τις μηχανές και την Τεχνητή Νοημοσύνη και πως θα την εκμεταλλευθούμε προς όφελος της κοινωνίας.

Ο Αρμόδιος Γιαννίδης, Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Χημικών Βιομηχανιών, Διευθύνων Σύμβουλος Vitex S.A. πρόσθεσε πως η τάση στο μέλλον θα είναι η προκατασκευή στοιχείων όπου τα ρομπότ πολύ ευκολότερα θα ενταχθούν στις μονάδες παραγωγής και η τεχνολογία θα συνεισφέρει θετικά τόσο στην ποιότητα του τελικού αποτελέσματος και στην ασφάλεια των επαγγελματιών, όσο και στη διαχείριση των ελλείψεων σε τεχνικό εργατικό δυναμικό Επίσης, στο ίδιο πάνελ βρέθηκε ο Φωκίων Τασούλας, Group Innovation Director at Titan Cement Company SA/Co- founder Ucandrone Plc, ο οποίος δήλωσε πως o κλάδος της τσιμεντοβιομηχανίας, όπως και όλος ο κλάδος των δομικών υλικών, βρίσκονται μπροστά σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ιστορία τους και είναι απαραίτητο να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα ενός μέλλοντος με μηδενικές εκπομπές άνθρακα και να ενσωματώσουν στην στρατηγική την ψηφιοποίηση σε όλη την αλυσίδα αξίας που συμμετέχουν. Συντονίστρια ήταν η Μαρία Ακριβού, Senior Editor Fortune Greece. – Science Τoday Coatings Tomorrow:

Στην 4η ενότητα του συνεδρίου τονίστηκε η διαρκής εξέλιξη των υλικών του κλάδου των χρωμάτων και των οικοδομικών υλικών και ο καίριος ρόλος της επιστήμης με ομιλητές τους: Dr Micheal Hilt, Divisional Director Surface Engineering and Materials Technology, Senior Manager Coating Systems and Painting Technology, Fraunhofer Institute for Manufacturing Engineering and Automation IPA , ο οποίος μίλησε για τις νέες και αναδυόμενες τεχνολογίες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ερευνητικό επίπεδο. Δρ Γεώργιο Νούνεση, Διευθυντή & Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» που παρουσίασε τη δυναμική του «Δημόκριτου» και τις ερευνητικές δράσεις που αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τις τεχνολογικές εξελίξεις του κλάδου των χρωμάτων και δομικών υλικών.

Την Όλγα Αλεξοπούλου, Ζωγράφο, συνιδρύτρια και Head of Colour της Quantum Light. Η κυρία Αλεξοπούλου παρουσίασε μια νέα οικογένεια χρωστικών, τα quantum pigments τα οποία βασίζονται στα, βραβευμένα με το Nobel Χημείας (2023), quantum dots.Η κυρία Αλεξοπούλου θεωρεί ότι η πραγματικότητά μας θα αλλάξει όταν θα χρησιμοποιηθούν ευρέως τα quantum pigments γιατί θα προσφέρουν πιο φωτεινά χρώματα, και θα είναι γενικότερο upgrading όλων των χρωμάτων που γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή. Στη συνέχεια μίλησε εξ’ αποστάσεως ο Dr. Debashis Chanda, Professor NanoScience Technology Center, Dept. of Physics, CREOL, College of Optics and Photonics, University of central Florida, Florida, USA για τα πλασμονικά χρώματα παρουσιάζοντας ένα εντυπωσιακό παράδειγμα βαφής ενός Boing 747 με μόλις 1,3 Kg πλασμονικού χρώματος αντί για 500 Kg παραδοσιακού χρώματος. Συντονιστής του πάνελ ήταν ο Ανδρέας Σαπαλίδης, Ερευνητής στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης & Νανοτεχνολογίας, Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV