Newsroom

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 η παρουσίαση του Λευκώματος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ) με τίτλο: «200 Χρόνια Ελλάδα – 200 Χρόνια Εθνικές Υποδομές» στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΜΕΔΕ παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, του Υφυπουργού Υποδομών Νίκου Ταχιάου, του Βουλευτή της ΝΔ – πρώην Υφυπουργού Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλου, του Προέδρου της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, Νίκου Μήλη, του Προέδρου του ΤΜΕΔΕ, Κωνσταντίνου Μακέδου και πλήθους εκπροσώπων του τεχνικού κόσμου.

Κατά τη διάρκεια του «ταξιδιού» στον χρόνο, δόθηκε έμφαση στα δημόσια έργα της χώρας και στη συνεισφορά του ανθρώπινου δυναμικού του Τεχνικού Κλάδου σε αυτή τη μεγαλειώδη προσπάθεια σύστασης του κράτους. Στο επίκεντρο βρέθηκαν έργα, όπως δρόμοι, γέφυρες, σιδηρόδρομοι, δίκτυα ύδρευσης, φωτισμού, αποχέτευσης, σχολεία και άλλα.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία της, η Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ, Μαρία Τσιομπάνου καλωσόρισε τους καλεσμένους υπογραμμίζοντας ότι «η επέτειος των 200 χρόνων της χώρας, η επέτειος των 100 χρονών της ίδρυσης του ΤΕΕ και η επέτειος των 90 χρόνων της ίδρυσης της ΠΕΣΕΔΕ μας δίνουν την αφορμή να φωτίσουμε τα τεχνικά έργα και τις υποδομές εκείνες που είναι απολύτως απαραίτητες για τη συλλογική ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της χώρας».

Αναφερόμενη στους λόγους έκδοσης του λευκώματος σημείωσε ότι «δημιουργήθηκε για να παρουσιάσει εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, τη σημαντική διαδρομή και εξέλιξη των εθνικών μας υποδομών. Δημιουργήθηκε για να μας θυμίσει τι έχουμε επιτύχει, τι έχουμε “χτίσει”, να μας δώσει αυτοπεποίθηση και αυτογνωσία και να προσφέρει ερεθίσματα για τη νέα κατεύθυνση».

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, επεσήμανε τη συμβολή των έργων υποδομής στην οικονομία και την κοινωνία υπογραμμίζοντας ό,τι: «η επένδυση στην κατασκευή έργων υποδομής δημιουργεί ένα πάγιο εθνικό κεφάλαιο, δίνει πολλαπλάσια απόδοση στην οικονομική ανάπτυξη και προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλους τους πολίτες». Αναφερόμενος στα σημαντικότερα έργα υποδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και σε αυτά που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, με τη συνεισφορά των υποδομών στη δημιουργία του Εθνικού Εισοδήματος να εκτιμάται στα 180 δισ. ευρώ, σωρευτικά, από το 2000.

«Έχουν προγραμματιστεί, από το 2019, έργα που ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ. Πολλά από αυτά έχουν παραδοθεί, ενώ πολλά ακόμη, μικρά και μεγάλα, βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια υλοποίησης, αξιοποιώντας εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, με τη συμβολή και του ιδιωτικού τομέα, μέσω των παραχωρήσεων και των Συμβάσεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Αυτή η υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδίου για την Ελλάδα του 2030, απαιτεί σκληρή δουλειά, μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα», πρόσθεσε.

Ο Υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, δήλωσε: «Με τον Χρήστο Σταϊκούρα, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε δύο πράγματα: Το πρώτο είναι η διατήρηση και η διαρκής συντήρηση των υποδομών. Διότι τα τεχνικά έργα έχουν μια περίοδο ζωής, δεν λειτουργούν για άπειρο χρόνο. Το δεύτερο είναι η κλιματική κρίση και σε αυτό μας προσγείωσε ο «Daniel» και ο «Elias».

Μαζί σε προτεραιότητα τα εμβληματικά έργα υποδομής αλλά και τα μικρότερα και παράλληλα, θα στηρίξουμε και τις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις αναθεωρώντας τις προτεραιότητες και θέτοντας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να διατηρήσουμε ισορροπίες και στην αγορά και στα έργα. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτός ο τόπος έκανε και θα κάνει πολύ μεγάλα άλματα. Και σε αυτό έχουν συμβάλει άνθρωποι όπως εσείς, Έλληνες μηχανικοί και επιχειρηματίες με μικρές, μεσαίες ή μεγάλες επιχειρήσεις».

Με τη σειρά του ο Νίκος Μήλης, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας ΤΕΕ, εστίασε στο μέλλον των έργων, στην έλλειψη στελεχών – προσωπικού στον τεχνικό κλάδο και στην αναγκαιότητα ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου που θα περιλαμβάνει όλες τις παραμέτρους που οδηγούν σε μια ορθή αναπτυξιακή πολιτική. Όπως τόνισε, υπάρχει μια κοινή ανησυχία για το ποιοι θα εκτελέσουν, ποιοι θα υλοποιήσουν όλα αυτά τα έργα που ανακοινώνονται και ειδικά στο θέμα των μελετητικών και εργοληπτικών εταιριών, εκεί όπου διαπιστώνεται σημαντικό έλλειμα στελεχών, θα πρέπει συντεταγμένα να ζητηθεί η επιστροφή έμπειρων στελεχών, που έφυγαν στο εξωτερικό και βέβαια θα πρέπει οι ίδιες οι εταιρείες να βελτιώσουνε θεαματικά τις πολιτικές των αμοιβών».

Σύμφωνα με τον κ. Μίλη είναι αναγκαίο ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο, όπου θα εντάσσει μέσα όλες τις πολιτικές δημοσιονομικές, φορολογικές, τα ευρωπαϊκά κονδύλια, «με στόχο μια ανθεκτική οικονομία και κοινωνία προκειμένου να αποφύγουμε καινούργιες κρίσεις» καθώς και δημοκρατικός σχεδιασμός στα έργα. «Για να γίνουν τα έργα θέλουμε διάχυση, έργα για όλες τις εταιρείες -ακριβώς όπως σας είπα πριν, να υλοποιούνται τα έργα και να ζούμε σε μια ανοιχτή και ελεύθερη Οικονομία» κατέληξε.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, Κωνσταντίνος Μακέδος, συνεχάρη τη Διοίκηση της ΠΕΣΕΔΕ για την πρωτοβουλία, στην οποία συμμετέχει το ΤΜΕΔΕ ως χρυσός Χορηγός. Στη συνέχεια έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν, μιλώντας για τη δημιουργία του ΤΣΕ – Ταμείο Συντάξεων Εργοληπτών – το 1932 και έφθασε στο σήμερα και στις δραστηριότητες και τους στόχους του ΤΜΕΔΕ. «Άρα ποιο είναι το δικό μας στοίχημα; Είναι η υλοποίηση των έργων έγκαιρα, έντεχνα και μέσα σε εγκεκριμένους προϋπολογισμούς και ο ρόλος μας είναι να δώσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία στα μέλη μας, στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ούτως ώστε να αναπτυχθούν, να εντάξουν καινοτόμες λύσεις, να φέρουν καινούργιους εξοπλισμούς να μεγεθυνθούν βιώσιμα» σημείωσε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι η επιτυχής εκτέλεση των έργων. Σε αυτό το περιβάλλον των σημαντικών εξελίξεων και προκλήσεων η πραγματικότητα της αγοράς και η δυναμική των νέων έργων σε υποδομές – που ειπώθηκε από όλους – μας καλούν να κοιτάμε συλλογικά με έμφαση στον πράσινο ψηφιακό μετασχηματισμό, που θα οδηγήσει σε νέες επιλογές χρηματοδότησης, σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης. Στοχεύουμε να αξιοποιήσουμε την εταιρεία του μέλλοντος και να τη συγχρονίσουμε με καινούργιες μεθόδους, ώστε να θέσουμε τον τεχνικό κόσμο πρωταγωνιστή τη επόμενη μέρα που περνάει μέσα από μια βιώσιμη πορεία προόδου μέσα από την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων».

Τοποθετήσεις συγγραφέων – συντελεστών λευκώματος

Κατά τις ομιλίες τους οι συντελεστές του λευκώματος ανέδειξαν την σπουδαιότητα των υποδομών στη χώρα, οι οποίες αποτελούν κοινωνικό βασικό εργαλείο για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης μιας κοινωνίας. Η αρχιτέκτων – ομ. Καθηγήτρια Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Μάρω Αδάμη Καρδαμίτση, αναφέρθηκε σε όσα διαδραματίστηκαν στα Καποδιστριακά και Οθωνικά χρόνια φθάνοντας έως τα πρώτα πενήντα χρόνια του 20 ου αιώνα. Ο αριτέκτων – ομ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Παντολέων Δ. Σκάγιαννης, εστίασε στην ιστορία των υποδομών στην μεταπολεμική Ελλάδα έως και τις μέρες μας. Τέλος, η κ. Έλλη Δρούλια, υπεύθυνη οργάνωσης και επιμέλειας του επετειακού λευκώματος, έκανε ιδιαίτερη μνεία στη νομικό και ιστορικό Λύντια Τρίχα, η οποία συνέταξε το κεφάλαιο «Δημόσια έργα επί Τρικούπη», αλλά δεν κατάφερε να παραβρεθεί στην εκδήλωση και στον Δρ. Σταμάτη Σταθοπουλο, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για το κεφάλαιο «Σύντομη αναδρομή στην ανάπτυξη των γεφυρών της Ελλάδας».

Χορηγοί

  • Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος
  • Μέγας Χορηγός: ΤΜΕΔΕ
  • Χρυσοί Χορηγοί: ΕΚΤΕΡ – INTRAKAT – TΕΡΝΑ
  • Αργυρός Χορηγός: Ρoikos Α.Ε
  • Χορηγοί: Tedra, Σαμαράς και Συνεργάτες

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV