Στην Αθήνα, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), παρουσιάστηκε την περασμένη Δευτέρα το βιβλίο του Σταύρου Καλογιάννη με τίτλο «Σχέδια πόλεων και δημόσιος χώρος στις απαρχές του Ελληνικού Κράτους», που εκδόθηκε από τη «Νομική Βιβλιοθήκη». Την εκδήλωση χαιρέτισε αρχικά ο κ. Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος του ΤΕΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στη μακροχρόνια συνεργασία που έχει με τον Σταύρο Καλογιάννη, ενώ επεσήμανε τη συγκυρία να παρουσιάζεται το βιβλίο περί σχεδιασμού των πόλεων, σε μια περίοδο που επιχειρείται μια μεγάλη πολεοδομική μεταρρύθμιση στη χώρα από την Κυβέρνηση και το ΤΕΕ, με την ανάθεση μελετών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων στους Δήμους.
Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 226 διαγωνισμοί ανάθεσης μελετών, ανέφερε ο κ. Στασινός, που καλύπτουν το 70% των ΟΤΑ της χώρας, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και οι σχετικές μελέτες πρέπει να ολοκληρωθούν εντός μιας διετίας. Ακολούθως το λόγο πήρε η κα Γεωργία Γιαννακούρου, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο γνωστικό αντικείμενο “Πολιτικές Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος», η οποία αναφέρθηκε συνοπτικά στα περιεχόμενα του βιβλίου και ειδικότερα: στις αρχές σχεδιασμού των πόλεων στο νέο ελληνικό κράτος και στην νομοθεσία της εποχής, που ήταν επηρεασμένη από τις αντίστοιχες γαλλική και γερμανική, βάσει της οποίας αναπτύχθηκαν οι πόλεις.
Ανέφερε ενδεικτικά τα Διατάγματα περί υγιεινής οικοδομής πόλεων, περί δημοσίων οικοδομών, περί κατασκευής πεζοδρομίων και υπονόμων, δηλώνοντας ότι το βιβλίο του Σταύρου Καλογιάννη δίνει νέα στοιχεία για την οργάνωση των πόλεων. Ο κ. Λάμπρος Κιτσαράς, Καθηγητής Νομικής, επί χρόνια αντιπρόεδρος της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ, αναφέρθηκε εκτενώς στον νόμο «περί κτηματολογίων», ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή το 1836. Χαρακτηριστικό των σύνθετων προβλημάτων που αντιμέτωπε το εθνικό κτηματολόγιο, είναι το γεγονός ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024, σχεδόν 190 χρόνια μετά την εφαρμογή του πρώτου σχετικού νόμου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα δημόσια κτίρια που σχεδιάζονται την Οθωνική περίοδο που είναι πολλά, μεγαλοπρεπή, νεοκλασικού ρυθμού και καθόρισαν τα σχέδια πόλεων και την εξέλιξή τους όπως, ενδεικτικά στην Αθήνα, τα κτίρια του Κοινοβουλίου, του Αρχαιολογικού Μουσείου, της Ακαδημίας, του Αστεροσκοπείου.
Η εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία του Σταύρου Καλογιάννη, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε θερμά τόσο τους ομιλητές όσο και τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε στο βιβλίο με το οποίο επιδίωξε να αποκωδικοποιήσει τους συντελεστές που διέπουν τον σχεδιασμό και την οργάνωση των πόλεων από τις πρώτες δεκαετίες του νεοελληνικού κράτους. Ειδικότερα αναφέρθηκε στη νομοθεσία περί σχεδιασμού των πόλεων και του δημόσιου χώρου, συγκρίνοντάς την με την αντίστοιχη που εφαρμόζεται σήμερα, καθώς και στις παθογένειες που ταλανίζουν επί δύο αιώνες τον σχεδιασμό του χώρου, δηλαδή την αυθαίρετη δόμηση και την καταπάτηση δημόσιας/ δημοτικής γης. Πρόκειται για φαινόμενα διαχρονικά, τα οποία προκαλούν σοβαρή οικονομική και περιβαλλοντική επιβάρυνση και αποτελούν τροχοπέδη σε κάθε ολοκληρωμένο σχεδιασμό.
Κλείνοντας, ο Σταύρος Καλογιάννης αναφέρθηκε στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο σχεδιασμός στον χώρο και καθιστούν δύσκολη την εφαρμογή του. Από τα πρώτα χρόνια ζωής του νεοελληνικού κράτους μέχρι τις μέρες μας η γραφειοκρατία, οι οικονομικές δυσκολίες, οι μεγάλες καθυστερήσεις, οι συχνές αλλαγές στη νομοθεσία, οδηγούσαν σε τροποποιήσεις των σχεδίων και παρατάσεις των προθεσμιών, με συνέπεια τα αποτελέσματα να μην είναι τα αναμενόμενα. «Ευελπιστούμε», δήλωσε ο Σταύρος Καλογιάννης, «αυτά τα φαινόμενα να εκλείψουν με την εκπόνηση και θεσμοθέτηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων που προωθούν το ΤΕΕ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς είναι επιτακτική η ανάγκη οι Δήμοι να αποκτήσουν επιτέλους ολοκληρωμένο και σύγχρονο χωρικό σχεδιασμό».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Υφυπουργοί κα Μαρία Κεφάλα και κ. Μάξιμος Σενετάκης, οι Βουλευτές και πρώην Υπουργοί Νικήτας Κακλαμάνης, Γ. Στύλιος, Μιχ. Κατρίνης, Κων. Μουσουρούλης και Τρύφων Αλεξιάδης, οι κύριοι Ευθ. Βιδάλης, Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, Χρ. Ακριτίδης, Δ/νων Σύμβουλος της “Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ”, Κων. Μακέδος, Πρόεδρος ΤΜΕΔΕ, Ι. Καράμπελας, Δ/νων Σύμβουλος ΑΔΜΗΕ, οι ανώτατοι δικαστικοί κ. Σωτ. Ρίζος, πρώην Πρόεδρος Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και Π. Παραράς, επίτιμος Αντιπρόεδρος ΣτΕ και Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, οι Καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κα Έφη Δημοπούλου (Τοπογραφίας) και κύριοι Λουδ. Βασενχόβεν (Πολεοδομίας – Χωροταξίας), Κων. Σερράος (Πολεοδομίας – Αστικού σχεδιασμού), Δημ. Μέλισσας (Δίκαιο Πολεοδομίας – Χωροταξίας), Χαρ. Γαντές (Μεταλλικών κατασκευών), οι κύριοι Ι. Συμπέθερος (Υδραυλικών έργων, ΠΑΔΑ) και ν. Γουργιώτης (Σχεδιασμού του χώρου, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), πολλά στελέχη της Βουλής, των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Υποδομών, με τους
οποίους ο Σταύρος Καλογιάννης έχει συνεργαστεί, μηχανικοί – μελετητές, νομικοί, εκπρόσωποι Συλλόγων και Αδελφοτήτων.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση λόγω της συμμετοχής του στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV