Newsroom

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 03/04/2023 η αποσφράγιση των προσφορών για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Φλόκα Αχαϊας . Όπως είχε γράψει το ypodomes com, για το έργο υπήρξαν τρεις προσφορές. Πιο συγκεκριμένα, φάκελο κατέθεσαν η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μαζί με την θυγατρική της Ηλιοχώρα Α.Ε., η Μεσόγειος και η Ηλέκτωρ (μέλος του ομίλου Ελλάκτωρ).

Το έργο προχωράει με πολύ καλό ρυθμό. Τα επόμενα στάδια είναι η ανάδειξη του αναδόχου με στόχο να μπει σε φάση κατασκευής ούτως ώστε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην κοινωνία και στο περιβάλλον.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα διαχείρισης απορριμμάτων που δρομολογούνται στην Ελλάδα καθώς ο προϋπολογισμός του μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 92,8 εκατ. ευρώ (115 εκατ. αξία με ΦΠΑ), με το δικαίωμα προαίρεσης που διατηρεί ο κύριος έργου.

Αναθέτουσα Αρχή του έργου είναι ο ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας, ο οποίος κατάφερε να ολοκληρώσει το διαγωνισμό σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το έργο φάνηκε προς στιγμήν να μπλέκει σε περιπέτειες προσφυγών, ωστόσο τα ζητήματα ξεπεράστηκαν με αποτέλεσμα το πρότζεκτ να εισέρχεται στην τελική ευθεία για την ανάδειξη αναδόχου. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από 10 μήνες, γεγονός που επισφραγίζει την άρτια οργάνωση και τη δουλειά που έγινε πάνω στη διαδικασία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο την ικανοποιήσή του για την πορεία του έργου εκφράζει και ο κύριος Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας.

Ο κύριος Αλεξόπουλος αναφέρει: «Είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει την περιοχή μας, έχει μπει στην τελική ευθεία επίλυσής του.

Με πλήρη υπευθυνότητα, προγραμματισμό και μεθοδικότητα, συνεχίζουμε την προσπάθεια που έχουμε αναλάβει εξ’ αρχής για την δημιουργία σύγχρονης μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, η οποία θα ελαχιστοποιήσει τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Οι τεχνικές υπηρεσίες και τα στελέχη μας ανταποκρίθηκαν πλήρως στις δυσκολίες και τα χρονοδιαγράμματα που μας τέθηκαν μέχρι σήμερα, και θα συνεχίσουν να το κάνουν μέχρι και την υλοποίηση του έργου.
Σε ότι αφορά το συγκεκριμένο προγραμματισμό, σήμερα ξεκινάει η διαδικασία αποσφράγισης των προσφορών από την επιτροπή διαγωνισμού που έχουμε ορίσει, και η οποία θα καταλήξει ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες στην επιλογή του τελικού αναδόχου που θα κατασκευάσει το έργο.

Ευελπιστούμε, ότι συνεχίζοντας με τον ίδιο ρυθμό, σε μερικούς μήνες η περιοχή μας θα διαθέτει μια σύγχρονη υποδομή, που θα προστατεύει το περιβάλλον, αλλά και θα προσφέρει δεκάδες θέσεις εργασίας τόσο για την κατασκευή του, όσο και για τη λειτουργία του».

Ταυτότητα έργου

Το έργο προβλέπει την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων (ΜΕΑ) εντός του ΧΥΤΑ Φλόκα, στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας, συνολικής δυναμικότητας 53.032 τόνων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) ανά έτος. Περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες υποδομές και την προμήθεια κινητού εξοπλισμού. Εντός του γηπέδου θα κατασκευαστεί και Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒ) δυναμικότητας 8.113 τόνων ετησίως.

Επίσης, η κατασκευή του έργου περιλαμβάνει την εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής, την προμήθεια κινητού εξοπλισμού και τη δοκιμαστική λειτουργία του έργου για 6 μήνες. Στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνεται και η κανονική λειτουργία της υποδομής για έξι χρόνια. Η σύμβαση προβλέπει επιπλέον: α) Δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον έξι έτη λειτουργίας του έργου και β) Δικαίωμα προαίρεσης για εργασίες επέκτασης των εγκαταστάσεων ή / και πρόσθετο εξοπλισμό.
Οι νέες υποδομές προβλέπεται να εξυπηρετούν τα απορρίμματα των Δήμων Ερυμάνθου, Δυτικής Αχαΐας και Πατρέων.

Τεχνικά χαρακτηριστικά έργου

Η σύμβαση είναι μικτή, και περιλαμβάνει δύο διακριτά μέρη. Το Α’ μέρος προβλέπει την κατασκευή και 6μηνη δοκιμαστική λειτουργία του έργου. Το Β’ μέρος περιλαμβάνει την υπηρεσία κανονικής λειτουργίας του έργου για έξι χρόνια.
Ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στέρεων Αποβλήτων (ΣΥ.ΔΙ.ΣΑ.) Νομού Αχαΐας διατηρεί το δικαίωμα μονομερούς τροποποίησης της σύμβασης κατά το μέρος που αφορά:

• Στην κανονική λειτουργία για επιπλέον χρονικό διάστημα έξι ετών (δικαίωμα προαίρεσης).
• Σε εργασίες επέκτασης των εγκαταστάσεων ή/και πρόσθετο εξοπλισμό, σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή, με σκοπό την προσαρμογή της ΜΕΑ στις απαιτήσεις του ΕΣΔΑ και του οικείου ΠΕΣΔΑ, είτε με παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου, είτε την αύξηση της δυναμικότητας των γραμμών επεξεργασίας των βιοαποβλήτων και αντίστοιχα μείωσης των συμμείκτων, είτε με επιλογή άλλης μεθόδου, ανάλογα με τις εφαρμοζόμενες τεχνολογίες, προκειμένου με την μείωση του υπολείμματος για ταφή, την ανακύκλωση και ανάκτηση, η εγκατάσταση να συνεισφέρει στην σταδιακή επίτευξη των στόχων του ΕΣΔΑ για το 2030.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV