Connect with us

Τουριστικές υποδομές - Τουρισμός

Προγραμματική συμφωνία Υπουργείου Τουρισμού με ΔΕΘ-HELEXPO για τουριστική προβολή σε εκθέσεις

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Προγραμματική συμφωνία για συνεργασία του υπουργείου Τουρισμού με την ΔΕΘ– HELEXPO στον τομέα της  προβολής, στις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού, υπέγραψαν η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη και ο πρόεδρος της ΔΕΘ- HELEXPO κ. Τάσος Τζήκας. 
Τη συμφωνία ανακοίνωσε η υπουργός Τουρισμού στη συνέντευξη τύπου, που παρέθεσε σήμερα με την ευκαιρία των εγκαινίων της 30ης PHILOXENIA. 
“Ενώνουμε τις κοινές μας δυνάμεις- είπε-  προκειμένου  να συμμετάσχουμε από κοινού στις μεγάλες  διεθνείς εκθέσεις τουρισμού στο εξωτερικό. 
Το υπουργείο Τουρισμού, ο ΕΟΤ και η ΔΕΘ- HELEXPO   θα συνδυάσουν την τεχνογνωσία και την πολύχρονη εμπειρία τους και θα καταρτίσουν πρόγραμμα συμμετοχής σε αυτές τις εκθέσεις. Σκοπός είναι  η κατάταξη της Θεσσαλονίκης στους δημοφιλέστερους προορισμούς για city-break, meetings, incentives, εκθέσεις και πολλές άλλες ειδικές μορφές τουρισμού”,  τόνισε χαρακτηριστικά
Η κυρία Κεφαλογιάννη  κάλεσε τις Περιφέρειες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβουν πρωτοβουλίες και σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού να προβάλλουν τις περιοχές τους.
 
Αναφερόμενη στην πορεία της τουριστικής κίνησης τη φετινή χρονιά, επισήμανε: “Το 2014 η Ελλάδα καθιερώθηκε ως παγκόσμιος τουριστικός προορισμός”, και  χαρακτήρισε το  2015 ως χρονιά ορόσημο για προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων. 
 
Επικαλούμενη στοιχεία του ΣΕΤΕ, είπε ότι προβλέπεται  ο αριθμός των αφίξεων εξωτερικού να φθάσει τα 20,5 εκατ. αφίξεις, έναντι 19,5 εκατ. αφίξεων της προηγούμενης εκτίμησης, χωρίς να συνυπολογίζονται οι αφίξεις κρουαζιέρας. Πρόσθεσε επίσης ότι αν  επαληθευθούν  τα προσωρινά στοιχεία της ΤτΕ για άλλες  1,2 εκατομμύρια  οδικές και ακτοπλοϊκές αφίξεις κατά το διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου 2014, οι συνολικές αφίξεις -πλην κρουαζιέρας- εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 21 εκατ. από 17,9 εκατ. το 2013 και 15,5 εκατ. το 2012.
Επομένως, για το 2014- υπογράμμισε –  η νέα εκτίμηση των συνολικών αφίξεων επισκεπτών -με όλα τα μέσα- κινείται προς το επίπεδο των 23 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 15% σε σχέση με το 2013.
Η κυρία  Κεφαλογιάννη επισήμανε  ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια έγιναν μεγάλες αλλαγές με στόχο τη δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για επενδύσεις που θα επανεκκινήσουν την οικονομία και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης.   
Όσον αφορά τους στόχους για τη νέα χρονιά, η υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι η χώρα ακολουθεί πίστα το εθνικό σχέδιο δράσης για τον τουρισμό το οποίο  συνδιαμορφώθηκε με όλους τους φορείς του τουρισμού. Και παρουσίασε επτά στόχους: 
1ον Εκσυγχρονισμός υποδομών,
2ον Εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος,
3ον Αύξηση της κατά κεφαλή δαπάνης,
4ον Αειφόρος ανάπτυξη και ανάδειξη νέων προορισμών με έμφαση στην προστασία των φυσικών και πολιτιστικών πόρων,
5ον Τόνωση της απασχόλησης και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής,
6ον Στήριξη της επιχειρηματικότητας,
7ον Διάχυση του τουριστικού πλεονάσματος στην περιφέρεια, τις τοπικές κοινωνίες και σε άλλους κλάδους της οικονομίας.
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα της Αμφίπολης, η υπουργός τουρισμού δήλωσε: «Αυτές τις ημέρες στη Μακεδονία, συντελείται μια σπουδαία ανακάλυψη. Τα ευρήματα στην Αμφίπολη είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Το μνημείο αποτελεί μια μοναδική ανασκαφή. Τεράστιας αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας, Το τελευταίο εύρημα είναι μια νέα ευχάριστη έκπληξη, που προκαλεί παγκόσμιο θαυμασμό. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι τα μεγαλύτερα διεθνή πρακτορεία δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εξέλιξη των εργασιών. Το μνημείο της Αμφίπολης είναι βέβαιο ότι μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για μεγάλο αριθμό ξένων επισκεπτών. Ο τύμβος Καστά μπορεί να τονώσει την τουριστική κίνηση ολόκληρης της Μακεδονίας με άμεσο αποτέλεσμα την στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι στέλνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας, σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας».
Επίσης, με αφορμή τις τελευταίες ανακαλύψεις στο τύμβο Καστά, η υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι συναντήθηκε με τη ΓΓ του υπ. Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη.  «Συζητήσαμε – είπε-  για τη στενότερη συνεργασία των δυο υπουργείων και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής. Μιας περιοχής με τεράστιο φυσικό και πολιτιστικό απόθεμα. 
Στόχος μας – τόνισε η κυρία Κεφαλογιάννη – είναι, πολύ μεθοδικά και συστηματικά, να δημιουργήσουμε ένα πρότυπο μοντέλο αξιοποίησης. Με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες της περιοχής και με τη συμμετοχή ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας».  
 

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Τουριστικές υποδομές - Τουρισμός

Δεκτά πλέον και έργα βιώσιμου τουρισμού στο ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Δεκτή έγινε στη γνωμοδότηση της Επιτροπής Τουρισμού και Μεταφορών TRAN του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η τροπολογία που κατάρτισε η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά και προβλέπει τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης σειράς επενδύσεων και έργων βιώσιμου τουρισμού, που έχουν ιδιαίτερη σημασία και όφελος για την Ελλάδα.

H έγκριση της τροπολογίας της Έλενας Κουντουρά συνιστά επιτυχία για τη χώρα μας, καθώς θα μπορούν να καταστούν επιλέξιμες για χρηματοδότηση από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης επενδύσεις μετατροπής και τουριστικής αξιοποίησης εγκαταστάσεων που είχαν άλλη χρήση π.χ. βιομηχανικές εγκαταστάσεις, εργοστάσια λιγνίτη και ορυχεία. Και επομένως θα ωφεληθούν ιδιαίτερα περιοχές όπως, ενδεικτικά, η Μεγαλόπολη στην Πελοπόννησο και η Δυτική Μακεδονία, μέσα από χρηματοδοτούμενες επενδύσεις για την ανάδειξη της ιστορικής τους κληρονομιάς.

Η τροπολογία εντάχθηκε στο κείμενο της Επιτροπής TRAN που θα καταλήξει στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης REGI, προκειμένου στη συνέχεια και μετά τη νομοθετική διαδικασία, να συμπεριληφθεί στην τελική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.

Η παρέμβαση της Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Έλενας Κουντουρά μέσω της συγκεκριμένης τροπολογίας αποβλέπει στο να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη υποστήριξη με ευρωπαϊκούς πόρους των περιοχών που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα για τη στροφή της οικονομίας τους και προς τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, και να στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες κατά τη εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία της μετάβασης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Τουριστικές υποδομές - Τουρισμός

Ευρεία σύσκεψη υπό τον Κ. Μητσοτάκη για την επανεκκίνηση του Τουρισμού

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Τουρισμός στην Ελλάδα

Ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει του ανοίγματος της χώρας στον τουρισμό την 1η Ιουλίου.

Στη σύσκεψη, στην οποία μετείχαν ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας και στελέχη των αρμόδιων Υπουργείων, έγινε ανασκόπηση των μέτρων που έχουν ληφθεί και διαπιστώθηκε ο υψηλός βαθμός ετοιμότητας όλων των αρμόδιων υπηρεσιών.

Συζητήθηκαν, επίσης, ο τρόπος πραγματοποίησης των στοχευμένων τεστ, τα πρωτόκολλα σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας (οι σχετικές πληροφορίες έχουν αναρτηθεί στο site του Υπουργείου Εξωτερικών, www.mfa.gr) καθώς και τα πρωτόκολλα μεταφοράς στα νοσοκομεία και τα ξενοδοχεία αναφοράς σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων.

Όσον αφορά στις τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα σκοπεύει να κινηθεί με βάση τον κατάλογο που συντάσσεται από την ΕΕ, ενώ μέχρι τις 15 Ιουλίου δεν θα επιτρέπονται απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία.

Προϋπόθεση για την είσοδο στη χώρα είναι η υποχρεωτική συμπλήρωση, 48 ώρες πριν, ειδικής φόρμας στην πλατφόρμα https://travel.gov.gr με τα στοιχεία του εισερχόμενου, τη χώρα προέλευσης και τον τόπο στον οποίο θα διαμείνει στην Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «η όλη διαδικασία ανοίγματος είναι δυναμική και θα γίνεται διαρκής αξιολόγηση των δεδομένων». Ο Πρωθυπουργός ζήτησε επίσης διατήρηση του πολύ καλού επιπέδου συνεργασίας που υπάρχει μέχρι σήμερα μεταξύ των Υπουργείων. «Πρόκειται για πρωτόγνωρη κατάσταση. Και λάθη και αστοχίες είναι αναπόφευκτα αλλά με καλή συνεργασία και έγκαιρη δράση μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι έχει γίνει σωστή προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα, ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή ασφάλεια και για τους επισκέπτες και για τους κατοίκους.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Τουριστικές υποδομές - Τουρισμός

Εγκαινιάστηκε νέο 5άστερο ξενοδοχείο στην Κρήτη

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη, εγκαινιάστηκε το Σάββατο 27 Ιουνίου το νέο 5άστερο boutique hotel “THE ISLAND CONCEPT” της Mirum, στον Αλμυρό Αγίου Νικολάου Κρήτης.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε οτι “είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε να γίνονται επενδύσεις, επενδύσεις που θα σέβονται το περιβάλλον και θα δημιουργούν θέσεις εργασίας“.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο bizness.gr

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα