Connect with us

Επικαιρότητα

Προχωρά η υλοποίηση των έργων ΕΣΠΑ στην Αττική, σημαντικά τα έργα απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Η πορεία υλοποίησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Αττικής 2007 – 2013, παρουσιάστηκε σήμερα, Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012, κατά τη διάρκεια της 4ης  Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, στην εισήγησή του υπενθύμισε ότι η Αιρετή Περιφέρεια διαχειρίζεται μόνο το 40% του ΠΕΠ ενώ το υπόλοιπο 60% ανήκει στην ευθύνη διαχείρισης  Κεντρικών Υπουργείων.

 

Ο κ. Σγουρός παρέθεσε σημαντικά στοιχεία που αφορούν στην υλοποίηση του Προγράμματος από την 1η Ιουλίου 2011, οπότε και η Αιρετή Περιφέρεια ανέλαβε τη διαχείρισή του:

 

Συγκεκριμένα:
•    Εντάξεις 98 έργων, συνολικού προϋπολογισμού 424 εκ. ευρώ
•    Υπογραφές συμβάσεων σε 71 έργα, προϋπολογισμού 160 εκ. ευρώ
•    Πληρωμές ύψους 157 εκ. ευρώ.

 

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης Αττικής προανήγγειλε την ένταξη στο ΠΕΠ Αττικής των 4 εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων, έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, ενίσχυσης υποδομών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και άλλων χρήσιμων για τους πολίτες της Αττικής παρεμβάσεων συνολικού ύψους περίπου 300 εκ. ευρώ.

 

Παρόντες στη Συνεδρίαση ήταν:
•    O Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ), κ. Γιάννης Γιαννούσης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ταχύτερη προσπάθεια αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων αλλά και στην πρόθεση του Υπουργείου να προωθήσει νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την απεμπλοκή των έργων από χρονοβόρες δικαστικές διενέξεις.
•    Η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, η οποία χαιρέτισε τη συνεργασία Περιφέρειας και Υπουργείου, που έχει ως αποτέλεσμα μια σειρά έργων μείζονος σημασίας για τον Πολιτισμό.
•    Η κ. Σαμπίν Μπουρντί, εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε., χαιρέτισε την πρόοδο που έχει συντελεστεί, υπογράμμισε ωστόσο ότι τομείς, όπως η διαχείριση των αποβλήτων, χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή και σημείωσε την ανάγκη ουσιαστικής αποκέντρωσης της διαχείρισης των πόρων του ΠΕΠ.
•    Ο κ. Γιώργος Κρεμλής, Διευθυντικό στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Περιφέρεια Αττικής και η Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ θα συνεργαστούν με το καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να προχωρήσουν γρήγορα τα έργα για τη διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων, ενώ ότι η  όποια καθυστέρηση επεσήμανε την αναγκαιότητα επίσπευσης των διαδικασιών υλοποίησης στα έργα,  (ΧΑΔΑ – ΚΕΛ) εγκυμονεί  ορατό κίνδυνο επιβολής προστίμων από την Ε.Ε. Τόνισε δε, ότι σε ό,τι αφορά τα υγρά απόβλητα πρέπει να ληφθεί υπόψη πιθανή επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΫΔΑΠ.

 

Στο σημείο αυτό ο Περιφερειάρχης Αττικής, απαντώντας στον κ. Κρεμλή δεσμεύτηκε ότι στην τρέχουσα περίοδο θα προχωρήσει το ΚΕΛ Κρωπίας – Παιανίας, σημαντικό έργο για την Ανατολική Αττική, ύψους 110 εκ. ευρώ, ενώ επανέλαβε την πάγια θέση του ότι ο Δημόσιος  τομέας έχει ανάγκη τον Ιδιωτικό  και ο Ιδιωτικός  τον Δημόσιο αλλά σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα όρια, όροι και κανόνες που θα διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων.

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Πατούλης: Ρεαλιστικό το πρόγραμμα των έργων της Περιφέρειας Αττικής

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήμανση οδικών έργων

«Την τακτική της άκρατης και αλόγιστης υπερδέσμευσης των πόρων της Περιφέρειας με τον ορατό, άμεσο και βέβαιο κίνδυνο σε πολύ λίγο καιρό να βρεθεί προ οικονομικού αδιεξόδου συνεχίζει η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής», κατήγγειλε ο Γιάννης Σγουρός με ανακοίνωσή του.

Ο κ. Σγουρός υποστηρίζει ότι ο κ. Πατούλης ακολουθεί πιστά την τακτική της προκατόχου του κας Ρένας Δούρου που κατά τα άλλα κατήγγειλε.

“Υλοποιούμε έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών της Αττικής”, απάντησε ο Περιφερειάρχης Αττικής που αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

“Η Περιφέρεια Αττικής, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, που γίνεται ακόμη πιο δύσκολη λόγω της πανδημίας και των συνεπειών της, υλοποιεί ένα ρεαλιστικό κι εφαρμόσιμο πρόγραμμα τεχνικών έργων, που στόχο έχει να ενισχύσει τις υποδομές των 66 Δήμων του Λεκανοπεδίου και να αναβαθμίσει την καθημερινότητα των κατοίκων του.

Το πρόγραμμα αυτό είναι ρεαλιστικό, αφού υλοποιείται με βάση τις σημερινές πραγματικές οικονομικές μας δυνατότητες.

Γνωρίζουμε καλά ότι οι ανάγκες της Αττικής είναι μεγάλες και οι πόροι που έχουμε στη διάθεσή μας δεν επαρκούν, για να τις καλύψουμε άμεσα όλες.

Έχουμε δηλώσει υπεύθυνα ότι η Αττική χρειάζεται σήμερα πάνω από 6 δις ευρώ , για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της σε υποδομές ( αντιπλημμυρικά, οδικά έργα, αναπλάσεις, αποχέτευση, μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων και βίο αποβλήτων, κλπ) αλλά στα ταμεία μας δεν βρήκαμε ούτε το 5% από τα χρήματα αυτά.

Αντίθετα, αυτό που βρήκαμε, ήταν υποσχέσεις και δεσμεύσεις από την προηγούμενη Διοίκηση για έργα, το ύψος των οποίων ξεπερνούσε τα 2 δις ευρώ, όταν στα ταμεία μας γνώριζαν ότι δεν υπήρχε ούτε το 10% των χρημάτων αυτών.

Όμως δεν κρυβόμαστε πίσω από το πρόβλημα που κληρονομήσαμε. Αυτόν τον πρώτο χρόνο, εργαζόμαστε συστηματικά κι αναζητούμε πρόσθετους πόρους για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό:

-Ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για να εξασφαλίσουμε πάνω από 250 εκ. ευρώ , με τα οποία θα χρηματοδοτήσουμε έργα στην Αττική.

-Αναζητούμε ιδιωτικά κεφάλαια κι αξιοποιούμε το εργαλείο των ΣΔΙΤ για να μην μείνουμε πίσω σε άμεσης ανάγκης παρεμβάσεις, όπως π.χ. οι υποδομές που απαιτούνται για να αποκτήσει η Αττική ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων της.

-Διεκδικούμε από το Υπουργείο Οικονομικών πρόσθετους πόρους, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

-Έχουμε αυξήσει κατακόρυφα την απορροφητικότητα των πόρων του υφιστάμενου ΕΣΠΑ ( πρώτη πλέον σε απορροφητικότητα Περιφέρεια της χώρας) κι έχουμε προετοιμαστεί για να εκμεταλλευθούμε τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα δοθούν εμπροσθοβαρώς. Οι πόροι που θα εξασφαλίσουμε για την Αττική θα είναι οι περισσότεροι που θα έχουν δοθεί ποτέ στην Περιφέρεια μας και θα μας δώσουν την ευκαιρία να χρηματοδοτήσουμε έργα σε όλους τους Δήμους, που θα έχουν ώριμες μελέτες.

-Πρόσθετους πόρους διεκδικούμε επίσης ως Περιφέρεια για να χρηματοδοτήσουμε έργα στους Δήμους, κι από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Ο κ. Σγούρος άφησε μόνο άλυτα προβλήματα στην Αττική, γι’ αυτό δε μπορεί να κατηγορεί τη σημερινή Διοίκηση. Στη διάρκεια της θητείας του δεν έλυσε το πρόβλημα των απορριμμάτων, δεν έδωσε λύση στην αντιπλημμυρική προστασία, δεν κατάφερε να απορροφήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους για να κάνει έργα απαραίτητα στην Αττική.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

TUV AUSTRIA ACADEMY: Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για πρώτες βοήθειες

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

TUV Austria Academy

TÜV AUSTRIA Academy διοργανώνει στις εγκαταστάσεις της στην Αθήνα (Λεωφόρος Μεσογείων 429, Αγία Παρασκευή) το πιστοποιημένο από τον Οργανισμό SAR (Safety and Rescue Training Organisation) εκπαιδευτικό πρόγραμμα “ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ – ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ”, στις 04/09/2020 ⌚ 09:00 έως 16:00.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τις νέες οδηγίες που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Την αναλυτική περιγραφή του προγράμματος μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.tuvaustria.academy/category_id=5%26service_id=158

Για δηλώσεις συμμετοχής καλέστε μας στο 210 5220920 (εσωτ. 216 και 224).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

ΤΕΕ/ΤΚΜ: Συνάντηση στο ΥΠΕΝ για το νέο «Εξοικονόμηση κατ` Οίκον»

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Πράσινο σπίτι ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας

Συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμο Θωμά και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΝ, πραγματοποίησαν την Τετάρτη 29 Αυγούστου στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης και ο Πρόεδρος της Μ.Ε. Ενέργειας του Τμήματος κ. Δημήτρης Κουσκουρίδης, με θέμα το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ` Οίκον», που αναμένεται να προκηρυχθεί με νέα ονομασία («Εξοικονομώ-Αυτονομώ»).

Στη διάρκεια της συνάντησης, εκφράστηκε η ετοιμότητα του ΤΕΕ/ΤΚΜ, να συμβάλλει με τις προτάσεις και παρατηρήσεις του, ως θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας, στην καλύτερη δυνατή εξέλιξη και επιτυχία του προγράμματος, ενώ μεταξύ άλλων, οι κ. κ. Τσακούμης και Κουσκουρίδης, υπογράμμισαν:

– Την ανάγκη να διασφαλιστεί εγκαίρως η τεχνική επάρκεια της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων, προκειμένου να μην παρατηρηθούν φαινόμενα ταλαιπωρίας των πολιτών που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν λόγω τεχνικών προβλημάτων.

– Την πρόταση του ΤΕΕ/ΤΚΜ, να επεκταθεί η κάλυψη του προγράμματος και σε ακίνητα Γ’ Ενεργειακής Κατηγορίας, γεγονός που θα βοηθήσει και στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που θέτει το Υπουργείο για τη συμμετοχή ενδιαφερόμενων πολιτών.

– Την ανάγκη να προβλεφθούν προθεσμίες των τραπεζικών διαδικασιών που ακολουθούν την έγκριση αιτήσεων των ενδιαφερομένων πολιτών, ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί εκταμιεύσεων από πλευράς τραπεζών και υλοποίησης του προγράμματος.

– Το αίτημα να εξεταστεί το ενδεχόμενο οριστικοποίησης των αιτήσεων του προηγούμενου κύκλου που βρίσκονται ήδη στο 3ο στάδιο.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός κ. Γεράσιμος Θωμάς, ενημέρωσε πως εντός της επόμενης εβδομάδας, ενδεχομένως τη Δευτέρα, αναμένεται η επίσημη προκήρυξη του οδηγού του νέου προγράμματος, πως είναι μεγάλο το ποσό των διαθέσιμων κονδυλίων με αποτέλεσμα να θεωρείται εφικτή η κάλυψη 60.000 κατοικιών ενώ προβλέπονται αρκετές αλλαγές, με κίνητρα για φωτοβολταϊκά συστήματα, προώθηση της ηλεκτροκίνησης και για εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Αναφορικά με την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση και προγραμματισμός ανά γεωγραφική Περιφέρεια.

Τέλος ο Υφυπουργός ευχαρίστησε το ΤΕΕ/ΤΚΜ για τη διάθεση συμβολής στην αποτελεσματικότερη δυνατή υλοποίηση του προγράμματος, ενώ διαβεβαίωσε πως οι πολίτες θα εξυπηρετηθούν σε σύντομο χρόνο και χωρίς προβλήματα από την αντίστοιχη ηλεκτρονική πλατφόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα