Νίκος
Καραγιάννης

Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια προκειμένου να μπουν σε ροή σημαντικά έργα διαχείρισης απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα, που υπόσχονται να επιλύσουν δια παντός τον πονοκέφαλο των Περιφερειών και των Δήμων σχετικά με την διάθεση και επεξεργασία των στερεών τους αποβλήτων.

Μετά την επιτυχή έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της πρώτης Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ στη Δυτική Μακεδονία, περισσότερα περιβαλλοντικά έργα μπαίνουν (ή προσπαθούν να μπουν…) σε τροχιά υλοποίησης συμπληρώνοντας ένα κρίσιμο κομμάτι στις υποδομές της χώρας. Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά:

Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών

Η ΣΔΙΤ Σερρών,  υπογράφηκε στις 13 Ιουνίου 2017, με συνολικό ύψος επένδυσης τα 36,2 εκατ. ευρώ και διάρκεια 27 ετών. Το κύριο έργο που θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει η ανάδοχος κοινοπραξία, Archirodon Group-Intracom-Envitec, είναι μια νέα Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων με δυναμικότητα 63.000 τόνων σε ετήσια βάση.

Η μονάδα θα κατασκευαστεί δίπλα στον σημερινό ΧΥΤΑ Σερρών και θα δέχεται απορρίμματα από τους 7 δήμους των Σερρών και τον Δήμο Κιλκίς. Προς το παρόν, εκτελούνται πρόδρομες εργασίες στον χώρο ενώ εκκρεμεί μία αδειοδότηση η οποία θα διευθετηθεί άμεσα, επιτρέποντας την έναρξη των εργασιών κατασκευής πιθανότατα ήδη από τις αρχές του επόμενου μήνα. Η φάση της κατασκευής θα διαρκέσει 22 μήνες.

Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Βοιωτίας

Η σύμβαση του έργου για την κατασκευή ΜΕΑ 2ης Δ.Ε. Ν. Βοιωτίας, μεταξύ της Κοινοπραξίας INTRAKAT-WATT A.E. και του ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας υπογράφηκε στις 17 Ιουλίου 2017. Σε αυτή την περίπτωση οι ιδιωτικές εταιρείες αναμένεται να συμμετάσχουν μόνο στο κατασκευαστικό κομμάτι ενώ την διαχείριση θα αναλάβει ο ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας. Ο προϋπολογισμός του έργου, που θα εξυπηρετεί τους Δήμους Θηβαίων, Αλιάρτου και Τανάγρας, με συνολική ετήσια δυναμικότητα 35.000 τόνων αστικών στερεών αποβλήτων (+7.000 τόνους λυματολάσπης), ανέρχεται σε 16,3 εκατ. ευρώ και η ολοκλήρωση της κατασκευής του θα απαιτήσει περίπου 15 μήνες, η οποία πρέπει να ξεκινήσει πολύ σύντομα.

Ειδικότερα με  τη λειτουργία της νέας εγκατάστασης περιορίζεται η ποσότητα των μη αξιοποιήσιμων υπολειμμάτων που θα οδηγούνται στον ΧΥΤΥ, αυξάνεται ο χρόνος ζωής του υφιστάμενου ΧΥΤΑ, ενώ αποτρέπεται το ενδεχόμενο επιβολής προστίμων και τελών στους τοπικούς ΟΤΑ για απευθείας διάθεση στον ΧΥΤΑ ανεπεξέργαστων αποβλήτων. Το έργο είναι χωροθετημένο περίπου 8 χλμ. έξω από την πόλη της Θήβας. 

Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηπείρου

Η  ΣΔΙΤ μεταξύ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής με την Περιφέρεια για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηπείρου υπογράφηκε στις 21 Ιουλίου 2017. Η διάρκεια της σύμβασης έχει οριστεί σε 26,5 έτη, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος κατασκευής της Μονάδας (18 μήνες), με το συνολικό ύψος της επένδυσης να ανέρχεται στα 52,6 εκατ. ευρώ.

Η δυναμικότητα του εν λόγω έργου έχει εκτιμηθεί σε 72.000 τόνους σύμμεικτων και 8.000 τόνους βιοαποβλήτων (ανά έτος) με μέγιστη δυναμικότητα μέχρι και 105.000 τόνων σε ετήσια βάση. Στο φυσικό αντικείμενο περιλαμβάνεται και η δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από βιοαέριο ισχύος περίπου 1 MW.

Αυτή τη στιγμή εκτελούνται πρόδρομες εργασίες ενώ εκκρεμεί μια άδεια δόμησης η οποία αναμένεται να διευθετηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, σηματοδοτώντας την «επίσημη» έναρξη της κατασκευαστικής φάσης. Η Μονάδα θα αναπτυχθεί περί τα 20 χλμ. από το κέντρο των Ιωαννίνων κοντά στη συμβολή της Εγνατίας με την Ιόνια Οδό προς διευκόλυνση της μεταφοράς των απορριμμάτων από τους Δήμους της Περιφέρειας.

Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηλείας

Ένα έργο ΣΔΙΤ που βγαίνει σύντομα από τον «πάγο» μετά και την οριστική επίλυση των χρηματοδοτικών του προβλημάτων. Η  Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων αναμένεται να εξασφαλίσει την ένταξή της στο ΕΣΠΑ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, γεγονός που ουσιαστικά θα σημάνει την δυναμική εκκίνηση της υλοποίησής της. Μετά την οριστικοποίηση της ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ θα ακολουθήσει η αποστολή του Τεχνικού Φακέλου στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον απαιτούμενο προσυμβατικό έλεγχο και, δοθέντος του «πράσινου φωτός», λίγο αργότερα θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση, πιθανότατα στο τέλος του 2017.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 39 εκατ. ευρώ ενώ προσωρινός μειοδότης έχει αναδειχθεί η κοινοπραξία Μεσόγειος-ΑΑΓΗΣ-JP AVAX. Η ΜΕΑ, που θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τον Νομό Ηλείας, θα έχει μέγιστη δυναμικότητα επεξεργασίας 80.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου έχει οριστεί σε 22 μήνες από την έναρξη των εργασιών κατασκευής ενώ ο ανάδοχος θα αναλάβει την εκμετάλλευση και λειτουργία της Μονάδας για 27 χρόνια.

Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Πελοποννήσου

Το μεγαλύτερο -και πιο πολύπαθο- έργο ΣΔΙΤ απορριμμάτων στην Ελλάδα που έχει τελματώσει πολλάκις από συνεχείς αντιπαραθέσεις. Αν και πλήρως αδειοδοτημένο εδώ και χρόνια, μόλις τους προηγούμενους μήνες παρατηρήθηκε ενθαρρυντική κινητικότητα για το τι μέλλει γενέσθαι, ύστερα και από στοχευμένες κυβερνητικές παρεμβάσεις. Πιο συγκεκριμένα, το έργο με προϋπολογισμό ύψους 158 εκατ. ευρώ και δυναμικότητα επεξεργασίας 200.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως, έτυχε την περασμένη Άνοιξη της δεδηλωμένης υποστήριξης της κυβέρνησης, δια στόματος του Υπουργού Επικρατείας, κου Φλαμπουράρη και άλλων συναρμόδιων Υπουργείων.

Την Τετάρτη, 19/09/2017, εγκρίθηκε από το ΠΕ.ΣΥ. η προγραμματική σύμβαση με τον ΦΟΔΣΑ, η οποία επί της ουσίας διευθετεί τιμολογιακά ζητήματα σχετικά με το έργο, βήμα το οποίο, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, θεωρείται «προάγγελος» των τελικών υπογραφών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τον Οκτώβριο ολοκληρώνεται και η επανένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ (66 εκατ. ευρώ) επιλύοντας και τις τελευταίες εκκρεμμότητες όσον αφορά τη  χρηματοδότησή του. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή 3 μονάδων επεξεργασίας (με ΧΥΤΥ) στις τοποθεσίες Παλιοχούνη Αρκαδίας (Δήμος Τρίπολης), Σκάλα Λακωνίας (Δήμος Ευρώτα) και Καλλιρόη Μεσσηνίας (Δήμος Οιχαλίας) και 2 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε Νέα Κίο (Αργολίδα) και Σπαθοβούνι (Κορινθία) με την επιφύλαξη δημιουργίας περισσότερων σταθμών προκειμένου να μειωθεί το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων. 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV