Connect with us

Επικαιρότητα

Που βρίσκεται το πρόγραμμα υλοποίησης των μεγάλων έργων του ΕΣΠΑ 2014-2020

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Ε.Π. ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ περιελαμβάνουν μια σημαντική γκάμα έργων για την επόμενη μέρα των υποδομών που θα συμβάλει στην ανάπτυξης της χώρας.

Συνολικά είκοσι τρία μεγάλα έργα υποδομής κόστους 5,2 δισ ευρώ ήταν το αρχικό “πακέτο” έργων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2020» του νέου ΕΣΠΑ.

Πρόκειται για έργα τα οποία σχεδόν στην πλειονότητα τους είναι πολύ γνωστά. Το Μετρό Θεσσαλονίκης, η νέα Γραμμή 4 στην Αθήνα, το Λαμία-Ξυνιάδα και το Πάτρα-Πύργος  είναι μερικά από αυτά. Το μεγάλο στοίχημα σε όλα τα παρακάτω έργα είναι τελικά να απορροφήσουν τα δεσμευμένα κονδύλια και να ωριμάσουν κατασκευαστικά. Από όλα τα έργα που θα δείτε πιο κάτω το μόνο που δεν περιμένουμε να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει είναι η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας γιατί η περίοδος κατασκευής του είναι 96 μήνες, δηλαδή 8,5 χρόνια. 

Το ενδιαφέρον που έχει σήμερα αυτός ο κατάλογος έργων είναι που βρίσκεται το κάθε έργο και σήμερα το ypodomes.com θα επιχειρήσει να κάνει μία αποτύπωση της κατάστασης τους. Αναλυτικά:

Κατασκευή νέας σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Ρίο – Πάτρα
Εδώ είμαστε στην εξαγγελία ότι θα έχουμε δημοπράτηση με μελετο-κατασκευή τώρα μέσα στους επόμενους μήνες του 2019. Περιλαμβάνει την λεγόμενη ελαφρά υπογειοποίηση από την Κανελλοπούλου μέχρι τον Άγιο Διονύσιο. Είναι από τα έργα που είναι πλήρως απαραίτητα μιας και ολοκληρώνουν τον σιδηροδρομικό διάδρομο Αθήνα-Πάτρα.

Κατασκευή νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας (ΣΚΑ) – Πάτρας στο τμήμα Κιάτο-Ροδοδάφνη – Ρίο
Εδώ έχουμε 3 τμήματα. Το τμήμα Κιάτο-Ροδοδάφνη είναι σε προχωρημένη κατασκευή ενώ σε προχωρημάνη δημοπράτηση είναι η ηλεκτροκίνηση. Στα τμήματα Ροδοδάφνη-Ψαθόπυργος και Ψαθόπυργος-Ρίο προχωρούν στα έργα υποδομής. Αναμένονται οι δημοπρατήσεις για επιδομή-ηλεκτροκίνηση που θα δημοπρατηθούν προς το τέλος του 2019 καθώς αναμένεται η έγκριση του Φακέλου Μεγάλου Έργου.

Ηλεκτροκίνηση υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας και εντοπισμένες παρεμβάσεις μικρής έκτασης σε υποδομή-επιδομή
Εδώ είμαστε προς το παρόν σε μελέτες και δεν προβλέπεται σύντομα η δημοπράτηση. Πιθανότατα θα γίνει το 2020.

Αναβάθμιση ΠΑΘΕ/Π: τμήμα ΣΚΑ – Οινόη (χωρίς τη σύνδεση με ΣΚΑ)
Έργο απαραίτητο για την βελτίωση της υποδομής της γραμμής που βρίσκεται σε μελέτες. Είναι από τα έργα που αναμένονται και έχει ήδη καθυστερήσει δεδομένης της αύξησης που παρουσιάζεται σε αυτόν τον διάδρομο. Πάει για το 2019-2020.

Κατασκευή αυτοκινητόδρομου «Πάτρα – Πύργος»
Εδώ έχουμε έτοιμες να ξεκινήσουν τις 6 από τις 8 εργολαβίες καθώς το μόνο που απομένει είναι να περάσουν από τη Βουλή. Οι υπόλοιπες δύο μόλις ολοκληρωθεί η δικαστική διαμάχη θα προχωρήσουν επίσης.  Συμπερασματικά το όλο έργο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει σταδιακά μέχρι το καλοκαίρι.

Κατασκευή του τμήματος «Λαμία – Ξυνιάδα» του αυτοκινητόδρομου «Κεντρικής Ελλάδας» (Ε65)
Το έργο είναι σε κατασκευή και τώρα το μεγάλο στοίχημα είναι ο χρόνος ολοκλήρωσης. Σταδιακά θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2021, αλλά δεν θα είναι έκπληξη αν το δούμε να ολοκληρώνεται και νωρίτερα. 

Κατασκευή της Οδικής Παράκαμψης Χαλκίδας
Αναμένεται η δημοπράτηση του έργου το αμέσως επόμενο διάστημα. Είναι ένα από τα μεγάλα οδικά έργα του τρέχοντος ΕΣΠΑ με το κόστος να ξεπερνά τα 200εκατ.ευρώ. 

Ολοκλήρωση της κατασκευής οδικής σύνδεσης της περιοχής Ακτίου με τον Δυτικό Άξονα Βορρά – Νότου – φάση Β’ (έργο γέφυρα)
Εργο με μεγάλα προβλήματα, τα έργα έχουν σταματήσει εδώ και καιρό, εκτός από την 1η εργολαβια. Τον Ιούνιο του 2018 διεξήχθη η δημοπράτηση για την περίφημη εργολαβία σκούπα με μειοδότη την Κ/Ξ ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝ η οποία προς το παρόν είναι μπλεγμένη σε δικαστικές διαμάχες. Ένα πρώτο τμήμα 15χλμ είναι έτοιμο για να λειτουργήσει ενώ ο στόχος παραμένει ο αυτοκινητόδρομος να λειτουργήσει πλήρης το 2021.

Μετρό Θεσσαλονίκης Βασική Γραμμή – Ολοκλήρωση κατασκευής και προμήθεια συρμών – Φάση Β΄ (έργο γέφυρα)
Το έργο αναστήθηκε, πάει εξαιρετικά καλά και με τη σημερινή εικόνα θα λειτουργήσει τον Νοέμβριο του 2020. Δεν επίκειται κάποια νέα δημοπράτηση καθώς είναι έργο γέφυρα που έχει ξεκινήσει από το προ-προηγούμενο ΕΣΠΑ.

Επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης έως Καλαμαριά – Κύριες εργασίες και προμήθεια συρμών – Φάση Β΄ (έργο γέφυρα)
Το έργο προχωρά καλά και αναμένεται να λειτουργήσει με κατασκευαστικούς χρόνους το 2021. Σε δημοπράτηση είναι η σηματοδότηση και τους επόμενους μήνες περιμένουμε την υπογραφή της σύμβασης. Για την προμήθεια των 15 επιπλέον συρμών φαίνεται έχουμε ένα νέο προγραμματισμό και ως εκ τούτου δεν φαίνεται να έχουμε τον διαγωνισμό σύντομα.

Επέκταση του Μετρό Αθήνας, τμήμα Χαϊδάρι – Πειραιάς & συρμοί του μετρό Αθήνας – Ολοκλήρωση κατασκευής και θέση σε λειτουργία – Φάση Β΄ (έργο γέφυρα)
Το έργο είναι σε εξέλιξη το οποίο το καλοκαίρι περιμένουμε να λειτουργήσει το πρώτο τμήμα μέχρι τη Νίκαια με 3 σταθμούς και μέχρι το 2021 να δοθεί και το τμήμα μέχρι το Δημοτικό Θέατρο. Δεν επίκειται κάποια νέα δημοπράτηση καθώς είναι έργο γέφυρα που έχει ξεκινήσει από το προ-προηγούμενο ΕΣΠΑ.

Μετρό Αθήνας Γραμμή 4 – Τμήμα Άλσος Βεΐκου – Γουδή
Το μεγαλύτερο έργο για αυτό το ΕΣΠΑ καθώς μιλάμε για 1,45δισ ευρώ. Η δημοπράτηση του είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος (αναμένεται η κατάθεση τεχνικών και οικονομικών προσφορών). Σε εξέλιξη είναι και ο διαγωνισμός για τις πρόδρομες εργασίες όπου ανάδοχος είναι η ΤΕΡΝΑ και εκτιμάται ότι οι υπογραφές θα πέσουν εντός του έτους. 

Διευθέτηση ρέματος Εσχατιάς
Σε εξέλιξη εργολαβία, αναμένεται ακόμα μία που είναι σε μελέτες.

Εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και δίκτυα αποχέτευσης οικισμών Νέας Μάκρης και Μαραθώνα
Το έργο είναι σε μελέτες και αναμένεται επίσης η δημοπράτηση του.

Εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και δίκτυα αποχέτευσης οικισμών Ραφήνας και Αρτέμιδας
Το έργο παραμένει σε μελέτες.

 

Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Νοτιανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης
Αναμένονται επίσης ανακοινώσεις

Οριζόντια Διαχείριση απορριμμάτων Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ
Μετά απο 3 χρόνια αναμονής το έργο υπεγράφη τον Ιούνιο του 2018 . Η κατσκευαστική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα του 2020.

Φράγμα Χαβρία
Το έργο αναμένεται να δημοπρατηθεί ως ΣΔΙΤ και έχουν γίνει ήδη οι επίσημες εξαγγελίες, οπότε είμαστε σε αναμονή.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα