Newsroom

Μπορεί η λίστα με τους τελικούς υποψηφίους για το μεγάλο έργο της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου να αναμενόταν στα τέλη του τρέχοντος μήνα, αλλά η πανδημία του Κορονοϊού έχει οδηγήσει τη διαδικασία σε καθυστερήσεις καθώς οι ενδιαφερόμενες εταιρίες δυσκολεύονται να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη διευκρίνηση των στοιχείων που έχουν αποστείλει, έτσι ώστε το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στην επόμενη φάση.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές πολύ κοντά στο θέμα, το παραπάνω πρόβλημα είναι κυρίως εμφανές από τις ξένες εταιρίες που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την αξιοποίηση της υπόγειας αποθήκης. Αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής είναι η κατάρτιση της τελικής λίστας να τοποθετείται ύστερα από τις αρχές Φεβρουαρίου και όχι από τα τέλη Ιανουαρίου, όπως προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Υπενθυμίζουμε πως τα τρία σχήματα που είχαν δηλώσει ενδιαφέρον για τον εν λόγω διαγωνισμό είναι τα εξής:

1) CHINA MACHINERY ENGINEERING CO. LTD. (CMEC) – MAISON GROUP
2) ENERGEAN OIL & GAS ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ
3) ΔΕΣΦΑ – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Εφόσον το ΤΑΙΠΕΔ καταλήξει στην κατάρτιση της λίστας με τους τελικούς επενδυτές, το επόμενο βήμα είναι η υπογραφή συμφωνητικού εμπιστευτικότητας και η είσοδος των εταιριών στο Virtual Data Room (VDR).

Τα χαρακτηριστικά του έργου

Το σχεδόν εξαντληθέν κοίτασμα κοίτασμα φυσικού αερίου στη Ν. Καβάλα, εκτείνεται 11 χιλιόμετρα  στα νότια του πετρελαϊκού κοιτάσματος του Πρίνου και βρίσκεται σε βάθος 1700 μέτρων. Το διάστημα της παραχώρησης για τον επικρατέστερο μειοδότη ανέρχεται στα 50 χρόνια και ο παραχωρησιούχος θα αναλάβει τη χρήση, την ανάπτυξη, και μετατροπή του κοιτάσματος σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου.

Η δεσμευτική προθεσμία για να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο έργο, που υπολογίζεται στα 300 με 400 εκατ. ευρώ, θα προσδιορίζεται μέσω της σύμβασης παραχώρησης.

Πρόκειται για ένα έργο υψίστης σημασίας για τη χώρα μας καθώς αυξάνει τη στρατηγική της σημασία και την καθιστά σημαντικό ενεργειακό παίκτη, καθώς διασφαλίζεται με αυτό τον τρόπο η ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η σημασία του έργου αυτού εκτός συνόρων αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι έχει συμπεριληφθεί στα έργα Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI) από τις 17 Οκτωβρίου 2017 σύμφωνα με την κρίση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η χωρητικότητα της υπόγειας αποθήκης υπολογίζεται στο 1 δισ. κυβικά μέτρα (bcm), ενώ ο ετήσιος ενεργός διακινούμενος όγκος ανέρχεται στα 360 εκατ. μέτρα. Όσον αφορά το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ) η μέγιστη ημερήσια δυναμικότητα απόληψης φυσικού αερίου και εισαγωγής ανέρχεται ημερησίως στα 4 εκατ. κυβ. μέτρα.

Το ιστορικό του διαγωνισμού

H εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους υποψήφιους επενδυτές πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2020. Για να φτάσουμε, ωστόσο, στη συγκεκριμένη ημερομηνία συντελέστηκαν τα εξής γεγονότα:

Στις 5 Μαΐου 2020 υπεγράφη η Σύμβαση Επιχορήγησης μέσω της οποίας το ΤΑΙΠΕΔ έλαβε 1,68 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Connecting Europe Facility με στόχο τη χρηματοδότηση τεχνικών μελετών για το έργο.Ένα μήνα αργότερα (στις 5 Ιουνίου) δημοσιεύθηκαν οι προσκλήσεις υποβολής ενδιαφέροντος από τους συμβούλους που θα αναλάβουν τη διενέργεια των επιχορηγούμενων εξειδικευμένων τεχνικών μελετών και θα είναι απαραίτητοι εν όψει της έναρξης του διαγωνισμού.

Την ίδια ημερομηνία εγκρίθηκε και από το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ η Πρόσκληση Υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας, η οποία κοινοποιήθηκε αυθημερόν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με το άρθρο 2 της υπ’ αριθ.ΥΠΕΝ/ΔΥΔΡ/26579/675 Κοινής Υπουργικής Απόφασης περί της δυνατότητας του ΥΠΕΝ να ορίσει τεχνικά χαρακτηριστικά στην Πρόσκληση εντός 20 ημερών από την εν λόγω κοινοποίηση.

Στις 29 Ιουνίου εκκίνησε ο Διαγωνισμός και η Δημοσίευση Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος. Επίσης ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι διαγωνισμοί για την επιλογή συμβούλων για την ανάθεση της εκπόνησης τριών κατηγοριών εξειδικευμένων τεχνικών μελετών για το έργο της ΥΑΦΑ και επελέγησαν οι Σύμβουλοι για τις εν λόγω τεχνικές μελέτες.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV