Μαρίνα
Ξυπνητού

Με γοργούς ρυθμούς, όπως εξηγούν πηγές στο ypodomes.com, τρέχουν οι εργασίες για την ολοκλήρωση της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» μικτής ισχύος 877 MW των Motor Oil Και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ αποτελεί πλέον ζήτημα λίγων μηνών το έργο να πάρει σάρκα και οστά.  

Ειδικότερα, η πρόοδος των εργασιών βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης, δεδομένου ότι για τον Μάρτιο δρομολογείτε να πραγματοποιηθεί η πρώτη σύνδεση με το δίκτυο ΥΤ του ΑΔΜΗΕ ενώ προς το τέλος του 2024 και συγκεκριμένα στο τρίτο τρίμηνο θα ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής. 

Όσον αφορά  τα συνοδά έργα των διασυνδέσεων, η διασύνδεση με το δίκτυο ΥΤ του ΑΔΜΗΕ είναι στη τελική φάση ολοκλήρωσης με την ανέγερση των διασυνδετικών πύργων να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και να εκκρεμεί η ενσυρμάτωση των Πύργων, ενώ οι εργασίες της διασύνδεσης του Σταθμού με το ΕΣΜΦΑ είναι σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο.

Η νέα μονάδα και ο υποσταθμός αναπτύσσονται στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής ενώ «καρδιά» της νέας μονάδας αποτελεί ο αεριοστρόβιλος της Siemens HL-class gas turbine, SGT5-9000HL. Η τεχνολογία αυτή προβλέπεται ότι θα μειώσει τις εκπομπές CO2 έως και 3,7 εκατομμύρια τόνους ετησίως σε σύγκριση με έναν σταθμό παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, με τα επίπεδα απόδοσης να φτάνουν ακόμη και άνω του 64%. 

Η νέα μονάδα θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και:

-Μία Γεννήτρια (Generator) Siemens SGen-3000W παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ονομαστικής φαινομένης ισχύος 715MVA/18.5Kv

-Έναν Κάθετης Διάταξης Εναλλάκτη ανάκτησης θερμότητας καυσαερίων με αναθέρμανση στην έξοδο καυσαερίων του αεριοστροβίλου και παραγωγή ατμού 3 βαθμίδων πιέσεως,

-Έναν Ατμοστρόβιλο Siemens SST-5000 ισχύος περίπου 289 MW, 3 βαθμίδων πιέσεως

-Μία Γεννήτρια (Generator) Siemens SGen5-1200A παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ονομαστικής φαινομένης ισχύος 350MVA/20kV

-Σύστημα διαχείρισης ατμοηλεκτρικού κύκλου (θα περιλαμβάνει κλειστό αερόψυκτο σύστημα ψύξεως, δίκτυο διαχείρισης/ανάκτησης συμπυκνωμάτων, σύστημα διαύγασης τροφοδοτικού νερού, σύστημα επεξεργασίας νερού, σύστημα ατμού βαθμίδων)

-Σύστημα αερόψυκτου συμπυκνωτή (ACC), κ.α.

Τα οφέλη

Η κατασκευή του νέου υπερσύγχρονου σταθμού είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς έρχεται να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα μας, οι οποίες θα δημιουργηθούν εξαιτίας της σταδιακής απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής. Αποτελεί δε έργο πνοής για την ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, σημαντικά θα είναι τα οφέλη του έργου και για την περιοχή καθώς κατά τη διάρκεια κατασκευής του σταθμού δημιουργήθηκαν 500 νέες θέσεις εργασίας, ενώ 100 θέσεις θα ανοίξουν την περίοδο που η μονάδα θα τεθεί σε λειτουργία.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργασίες για την κατασκευή της έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του φθινοπώρου 2022 και βασικός εξοπλισμός της μονάδας θα προέλθει από τη Siemens.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV