Τον Μάρτιο του 2027 «βάζει» προς ένταξη στο σύστημα ο ΔΕΣΦΑ το έργο του αγωγού υψηλής πίεσης προς την Πάτρα. Όπως προκύπτει από το τελευταίο και επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2024 – 2033 του Διαχειριστή, ο τρέχων προϋπολογισμός ανέρχεται στα 101,4 εκατ. ευρώ.
Στα οφέλη του έργου συγκαταλέγεται μεταξύ άλλων η προμήθεια φυσικού αερίου σε νέες περιοχές και η διασφάλιση πιθανής πρόσβασης νέων χρηστών. Ωστόσο, με σχετική επιστολή που είχε αποστείλει η Enaon Eda στο πλαίσιο της διαβούλευσης του Προγράμματος Ανάπτυξης η οποία έληξε στις 17 Ιανουαρίου, επισήμανε πως «στο υπό διαβούλευση σχέδιο και σε σχέση με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2023 – 2032, η ένταξη του έργου στο Σύστημα μετατοπίζεται χρονικά από τον Ιούνιο του 2026 στον Μάρτιο του 2027.
Η εταιρεία θεωρεί σημαντική την επισήμανση της ΡΑΑΕΥ, όπως αυτή διατυπώθηκε στα πλαίσια της έγκρισης του ισχύοντος Προγράμματος Ανάπτυξης ΕΣΦΑ, σχετικά με τη μη αποδοχή περαιτέρω καθυστέρησης από τον Ιούνιο του 2026».
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ, η Enaon Eda είχε ζητήσει από τον Διαχειριστή να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και σε άλλα έργα πέρα από τον αγωγό για την Πάτρα.
Το έργο
Βάσει του βασικού σχεδιασμού το έργο αποτελείται από αγωγό υψηλής πίεσης, μήκους περίπου 145 χλμ. και διαμέτρου 20’’, ο οποίος θα ξεκινά από κατάλληλο σημείο επί του αγωγού υψηλής πίεσης προς Μεγαλόπολη.
Το έργο περιλαμβάνει επίσης όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και Μετρητικό/Ρυθμιστικό σταθμό με αρχική δυναμικότητα 27.500Nm3 /h σε διάταξη (1+1) με μελλοντική πρόβλεψη επέκτασης σε μέγιστη δυναμικότητα 55.000 Nm3 /h, εφόσον αιτιολογείται από την ζήτηση του κατάντη συνδεδεμένου συστήματος.
Ο ΔΕΣΦΑ θα είναι σε συνεργασία με τον Διαχειριστή του Συστήματος Διανομής, ο οποίος θα αναλάβει την ανάπτυξη του δικτύου διανομής στην περιοχή. Το έργο έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί ως αγωγός με δυνατότητα μεταφοράς υδρογόνου έως και 100%, σύμφωνα με το σχέδιο απανθρακοποίησης του ΔΕΣΦΑ.
«Στο μέλλον, εφόσον το απαιτήσουν οι συνθήκες της αγοράς, ο αγωγός της Πάτρας θα συνδεθεί με το έργο ανάπτυξης του Ελληνικού διαδρόμου (backbone) H216 για τη διαμόρφωση μέρους της υποδομής μεταφοράς υδρογόνου της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής της ΝΑΕ» καταλήγει ο Διαχειριστής.
Διευκρινίζεται πως το έργο περιλαμβάνεται σε συνέχεια αιτήματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και αφορά στη διασύνδεση με το ΕΣΦΑ της πόλης της Πάτρας και της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ) Πατρών, με δυνατότητα μελλοντικών επεκτάσεων για την τροφοδότηση και επιπλέον πόλεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Να σημειωθεί πως συνολικά, το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ συμπεριλαμβάνει 71 έργα, προϋπολογισμού 1,37 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 68 έργα εντάσσονται στην τριετή περίοδο ανάπτυξης με σχετικό CapEx 1,34 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα είναι έργα που έχουν συμπεριληφθεί σε Πρόγραμμα Ανάπτυξης τα προηγούμενα χρόνια και βρίσκονται επί του παρόντος υπό ανάπτυξη.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV