Newsroom

Ξεκλειδώνοντας την χρηματοδότηση στις Κατασκευές” είναι ο τίτλος της θεματικής συζήτησης , στα πλαίσια του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών και στο οποίο που έλαβαν μέρος οι Σπύρος Βενετσιάνος- Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Δομημένης Χρηματοοικονομικής, Εταιρικής & Επενδυτικής Τραπεζικής EUROBANK S.A., Νίκος Νεζερίτης – Προϊστάμενος Διεύθυνσης δομημένων οικονομικών Alpha Bank, Ηλίας Τσινταβής – Συνέργάτης Μιχαήλ Κυπριανού – Δικηγόροι & Νομικοί Σύμβουλοι, Χριστίνα Φαϊτάκη – Συνεργάτης Καρατζάς & Συνεργάτες.

Τον συντονισμό της συζήτησης πραγματοποίησε ο δημοσιογράφος Χάρης Ντιγριντάκης.

Πρώτος τοποθετήθηκε ο κύριος Νεζερίτης ο οποίος ανέφερε “Από το 2010 και μετά υπήρχαν ελάχιστες επενδύσεις στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή έρχεται αυτό το κενό να καλυφθεί. Ο κλάδος των υποδομών αποτελεί προτεραιότητα για την Alpha Bank καθώς στηρίζουμε του πελάτες μας σε όλα τα ήδη των έργων”

Ακολούθως μίλησε και για το Ταμείο Ανάκαμψης λέγοντας πως αντλούνται μεγάλα κεφάλαια για την πράσινη ανάπτυξη και την ψηφιοποίηση.

Έκλεισε κάνοντας λόγο για πρόοδο στον τομέα ενώ υπογράμμισε πως ένα μειονέκτημα που παραμένει είναι τα κάπως αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Πρέπει οι άνθρωποι του δημοσίου που σχεδιάζουν το έργο να μπουν λίγο στη θέση της αγοράς,

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κύριος Βενετσιάνος, τονίζοντας “Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες λίγο πολύ έχουμε κοινούς στόχους και ίδιες επιθυμίες. Ο έρευνες έχουν δείξει πως είχαμε 110 δισ. έλλειμμα επενδύσεων , αυτό το έλλειμμα πρέπει να καλυφθεί. Οι επενδύσεις είναι απαραίτητες για τη σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Ενώ συμπλήρωσε πως οι υποδομές είναι πυλώνας που γύρω της στηρίζονται οι υπόλοιποι πυλώνες ανάπτυξης.
Παράλληλα αναφέρθηκε και στα 3 βασικά εργαλεία χρηματοδότησης στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά ανέφερε “Στην Ελλάδα έχουμε 3 βασικά εργαλεία. Το Ταμείο Ανάπτυξης, το ΠΔΕ, και τα δύο είναι πάνω από 15 δισ. ευρώ. Και το τρίτο είναι το τραπεζικό σύστημα. Πιστεύω πως και οι 4 συστημικές τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν έργα”

Ολοκλήρωσε με ένα μικρό απολογισμό αναγνωρίζονται πως πολλά πράγματα έχουν βελτιωθεί. Ενώ υπάρχει και σταθερό πλαίσιο πάνω στο οποίο εργάζονται και είναι πιο γρήγορο. Ωστόσο όπως δήλωσε “Μπορούμε να βελτιώσουμε το γεγονός πως εκτός από τα μεγάλα έργα πρέπει να δώσουμε ώθηση και στα μικρότερα”.

Στην τοποθέτηση της η κυρία Φαϊτάκη ανέφερε “Η χρηματοδότηση υποδομών βοηθάει στην ανάπτυξη. Τα τελευταία χρόνια η ελληνική νομοθεσία έχει κάνει σημαντικά βήματα για να ξεφύγουμε από τις χρονοκαθυστερήσεις. Η Αττική Οδός εκτιμώ πως ήταν ορόσημο για τις επενδύσεις υποδομών, ήταν ορόσημο για την ελληνική κυβέρνηση να μάθουν πως οι τράπεζες υ χρηματοδοτούν τέτοια έργα”.

Η κυρία Φαϊτάκη αναγνώρισε πως οι τράπεζες φρόντισαν να μην εγκαταλειφθούν τα έργα υποδομών στα χρόνια της κρίσης.

Έκλεισε την τοποθέτηση τους λέγοντας “Έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε αν θέλουμε να πιάσουμε τους στόχους. Αυτή τη στιγμή κάποια αρνητικά γύρω από τα έργα είναι, το νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να γίνει σταθερό και ξεκάθαρο. Είναι αντικίνητρο για τους επενδυτές.

Τοπικές κοινωνίες , για να γίνει ένα έργο γρήγορα πρέπει να το θέλουν και οι τοπικές κοινωνίες. Πρέπει το κράτος να μην εμπλέκεται τόσο στην εκτέλεση των έργων. Πρέπει να κάνει πίσω και να αφήσει τους ειδικούς. Και τέλος νομίζω μειονέκτημα αποτελεί η έλλειψη υποδομών, τα δίκτυα. Το βασικό μέσο είναι να φτιάξεις δίκτυα”.

Ο κύκλος ολοκληρώθηκε με τον κύριο Τσινταβή , ο οποίος τόνισε “Η Ελλάδα είναι σε καλή θέση να μπορεί να χρηματοδοτηθεί ένα αναπτυξιακό έργο γρήγορα. Μάθαμε από τα λάθη του παρελθόντος”.

Συνέχισε λέγοντας στην Ελλάδα έγιναν μεγάλα έργα με συνδυασμό δημόσιων και ιδιωτικών χρηματοδοτήσεων. Τα θεμέλια είναι καλά και οι τράπεζες έχουν καλή βάση. Ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως στο μέλλον θα υπάρξουν διάφοροι συνδυασμοί ς χρηματοδότησης έργων, όπως τραπεζικά, δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια.

Στον επίλογο της τοποθέτησης  του υπογράμμισε πως “Ο πιο σημαντικός παράγοντας για ένα έργο είναι να είναι βιώσιμο. Ειδικά στον ιδιωτικό τομέα τα τελευταία χρόνια έχουν εισέλθει τα κριτήρια ESG. Για τις επενδύσεις υπάρχουν και βασικές αρχές όπως η σταθερότητα σε οικονομικό και πολιτικό σύστημα”.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV