Νίκος
Καραγιάννης

Με ένα μεγάλο τεχνικό πρόγραμμα 250 εκατ. ευρώ, ο Δήμος Αθηναίων κάνει μια μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης της εικόνας της πόλης. Η κακή εικόνα που παρουσίαζε η πρωτεύουσα ύστερα από μια δεκαετία κρίσης ήταν αποτυπωμένη σχεδόν σε κάθε γειτονιά. Η απουσία συστηματικών παρεμβάσεων κατά την προηγούμενη δεκαετία υποβάθμισε την εικόνα της πόλης και την άφησε αρκετά πίσω σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές. Παράλληλα άλλα 230 εκατ. ευρώ επενδύονται για την ανάπλαση της περιοχής του Βοτανικού και της κατασκευής του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού.

Στα έργα του Δήμου συναντά κανείς παράδοξα από προγενέστερες περιόδους όπως η απουσία βασικών υποδομών απορροής ομβρίων, απουσία έστω τυπικών πεζοδρομίων και αντιπλημμυρικών έργων στο κεντρικότερο σημείο της χώρας.

“Στο Δήμο γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια εδώ και τρία χρόνια μέσα από έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα και παράλληλα αλλάζουν την εικόνα της πόλης” σημειώνει στο ypodomes.com o αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Αθηναίων, Βασίλης Αξιώτης. Όπως σημειώνει “έχουμε καταφέρει να έχουμε ετήσιες απορροφήσεις 30 εκατ.ευρώ, αριθμός ρεκόρ για τον Δήμο μέσα από το τεχνικό πρόγραμμα των 250 εκατ. ευρώ που υλοποιούμε. Γίνεται μια συστηματική προσπάθεια αξιοποιώντας κάθε δυνατό μέσο που διαθέτουμε”.

Τα έργα-σημαίες του Δήμου

Ένα από τα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης είναι η ασφαλτόστρωση περίπου του 50% των δρόμων του Δήμου. Σήμερα, όπως αναφέρει ο Αντιδήμαρχος, περίπου 800 δρόμοι έχουν ασφαλτοστρωθεί και εκτιμάται πως τα έργα θα καλύψουν επιπλέον άλλους 300 δρόμους μέχρι το τέλος της τρέχουσας τετραετίας. “Έχουμε φροντίσει όπως άλλωστε έχει αναφέρει ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ούτως ώστε τα έργα να είναι μοιρασμένα σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες” σημείωνει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα τρέχουν τα έργα συντηρήσεων στα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου καθώς σε πολλά από αυτά η εικόνα δεν ήταν κολακευτική. Ανάμεσα στα έργα ουσίας που εκτελούνται, είναι και η τοποθέτηση ραμπών για να είναι τα σχολεία προσβάσιμα στα ΑμεΑ. Όπως υπογραμμίζει, τα σχολεία του Δήμου δεν διέθεταν τέτοιες υποδομές και ήταν μια από τις πρώτες προτεραιότητες της Διοίκησης. Τα έργα είναι κόστους 30 εκατ. ευρώ.

Η Βασιλίσσης Αμαλίας θα αποκτήσει επιτέλους …σύγχρονα πεζοδρόμια

Ένα άλλο μεγάλο έργο ύψους 24 εκατ. ευρώ που τρέχει αυτή την εποχή, είναι η ανακατασκευή περίπου 400 πεζοδρομίων σε όλα τα Δημοτικά διαμερίσματα. Η εικόνα της πόλης σε πάρα πολλά σημεία ακόμα και σήμερα δεν είναι κολακευτική και γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια αυτό να αλλάξει. Τα έργα τρέχουν με μια δυναμική που φτάνει από 50-80 ανακατασκευασμένα πεζοδρόμια ανά έτος και μεγάλο τμήμα της πόλης έχει ήδη δεχθεί παρεμβάσεις.

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία στα οποία θα τοποθετηθούν σύγχρονα πεζοδρόμια, είναι επί της Λ.Αμαλίας στο τμήμα από τη Βουλή μέχρι το Ζάππειο. Όσο και αν φαίνεται απίστευτο σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πρωτεύουσας το πεζοδρόμιο δεν έχει καθόλου πλάκες, ούτε καν υποτυπώδεις αλλά είναι καλυμμένο με …άσφαλτο.

Όπως σημείωσε στο ypodomes ο κ.Αξιώτης, το τμήμα αυτό είναι στο πρόγραμμα του Δήμου και οι εργασίες πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα. “Το έχουμε εντοπίσει το σημείο και περιμέναμε να δρομολογηθεί και το έργο της ανάπλασης της Β.Όλγας (της οποίας ο διαγωνισμός προχωρά και έχει προσωρινό ανάδοχο) προκειμένου να παρέμβουμε και να τοποθετηθούν ίδια δάπεδα για να υπάρχει μια ομοιομορφία στην περιοχή. Η εικόνα θα αλλάξει σημαντικά το επόμενο διάστημα” λέει χαρακτηριστικά.

Ακόμα ένα σημείο που θα δεχθεί “lifting” είναι και η πλατεία Κοραή, πάνω από τον σταθμό Μετρό ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Η εικόνα σε αυτή την κεντρική πλατεία επίσης δεν είναι κολακευτική και η παρέμβαση του Δήμου είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη.

Εθνικός Κήπος και Λυκαβηττός

Ακόμα ένα σημαντικό έργο που τρέχει αυτή την περίοδο είναι και οι παρεμβάσεις στον Εθνικό Κήπο στην καρδιά της πόλης. Ανάμεσα στα έργα που αναβαθμίζουν τις υποδομές είναι παρεμβάσεις στα υδραυλικά, αρδευτικά και ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα, στους χωμάτινους διαδρόμους, στις υποδομές πυρόσβεσης, παγκάκια και νέος σύγχρονος φωτισμός.

Επίσης παρεμβάσεις γίνονται και στον Λυκαβηττό με κύριο αντικείμενο την αντιπλημμυρική του θωράκιση. “Πρόκειται για έργο ουσίας καθώς για πρώτη φορά θα δημιουργούνται αντιπλημμυρικές υποδομές στην περιοχή” τονίζει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων. Τα έργα εκτελούνται σε τρία επίπεδα με μια τελικά περιμετρική τάφρο που θωρακίζει το σύνολο της περιοχής.

Τα άλλα μεγάλα έργα στο κέντρο

Αυτό το διάστημα επίσης συνεχίζονται οι παρεμβάσεις επί της Πανεπιστημίου. Τα έργα ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2021 και συνεχίζονται με κάποιες “εκπλήξεις”. Όπως αναφέρει ο κ.Αξιώτης τα περισσότερα υπόγεια δίκτυα δεν διαθέτουν ακριβείς θέσεις αλλά ενδεικτικές ενώ σε πολλά σημεία βρίσκονται στην ίδια θέση πολλά διαφορετικά δίκτυα.

“Τα δίκτυα σε πολλά σημεία είναι χαοτικά και σε διαφορετική θέση σε σχέση με τις μελέτες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνονται συνεχώς τροποποιήσεις στις μελέτες αλλά και τα έργα να εκτελούνται με προσοχή για να μην γίνει κάποια ζημιά” αναφέρει ο ίδιος. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023 (με αρχική διάρκεια 18 μήνες) και αφορά την διαπλάτυνση των πεζοδρομίων αλλά και νέες ζώνης φύτευσης θάμνων και δέντρων. Με τη νέα εικόνα της Πανεπιστημίου στοχεύεται ένας άξονας περισσότερο φιλικός στον πεζό.

Παράλληλα προχωρά και το έργο επέκτασης των πεζοδρόμων στο Εμπορικό Τρίγωνο, ένα έργο 9 εκατ. ευρώ όπου στον σχετικό διαγωνισμό έχει ανακηρυχθεί προσωρινός ανάδοχος η ΔΟΜΟΚΡΑΤ. Είναι η συνέχεια του γνωστού έργου που ξεκίνησε την προηγούμενη δεκαετία για την αναβάθμιση της περιοχής.

Στο κτιριακό δυναμικό του Δήμου γίνεται μια σημαντική προσπάθεια ενεργειακής αναβάθμισης με επίκεντρο τα κτίρια της Λιοσίων και της Αθηνάς (Τεχνικές Υπηρεσίες) αλλά και της Ιεράς Οδού (καθαριότητα).

Νέο αντιπλημμυρικό έργο στον Κολωνό

Αυτή την εποχή ο Δήμος Αθηναίων προετοιμάζει τον διαγωνισμό στην περιοχή του Κολωνού. Πρόκειται για έργο της τάξεως των 12 εκατ. ευρώ για την απορροή ομβρίων καθώς όσο και αν φαίνεται παράδοξο για την πρωτεύουσα της χώρας είναι ένα σημείο στον Κολωνό που δεν διαθέτει.

“Υπάρχουν μελέτες από το 1996 τις οποίες επικαιροποιούμε με έγκριση από την Περιφέρεια και σε συνεννόηση με την ΕΥΔΑΠ. Γίναμε γνώστες του προβλήματος προ διετίας και έκτοτε γίνεται μια συντονισμένη διαδικασία για να προχωρήσει το έργο” σημειώνει ο Βασίλης Αξιώτης.

Τα έργα θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή του Κολωνού στην οδό Αντιγόνης και η προκήρυξη του έργου εκτιμάται ότι θα βγει στον αέρα το επόμενο διάστημα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV