Βαγγέλης
Θάνος

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα που αφορούν τη δημόσια διαβούλευση επί της εισήγησης του ΑΔΜΗΕ σχετικά με το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΔΠΑ) του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ), για τη χρονική περίοδο 2022-2031.

Η δημοσίευση περιλαμβάνει τρεις συμμετοχές , της EUNICE ENERGY GROUP, του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η ΡΑΕ δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί επί του περιεχομένου της εισήγησης που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση για το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΕΣΜΗΕ.

ΔΕΔΔΗΕ

Μεταξύ άλλων ο ΔΕΔΔΗΕ κάνει λόγο για ορισμένα έργα που κρίνονται απαραίτητα για την ανάπτυξη του δικτύου αλλά δεν συμπεριλαμβάνονται στο εν λόγο ΔΠΑ.

Στα σχόλια του αναφέρει:
-για την απρόσκοπτη και αξιόπιστη τροφοδότηση των χρηστών στη νήσο Κω, θα πρέπει να κατασκευαστούν 2 νέοι Υ/Σ ΥΤ/ΜΤ, εκ των οποίων ο ένας θα τροφοδοτεί τα φορτία της πόλης της Κω και ο άλλος θα τροφοδοτεί τα φορτία των νησιών Κάλυμνο, Λέρο, Λειψοί και Πάτμο.

– στο νησί της Λέσβου, λόγω της μεγάλης έκτασης του νησιού και της ανάπτυξης των γραμμών ΜΤ είναι επιβεβλημένη η κατασκευή 2 νέων Υ/Σ ΥΤ/ΜΤ, κοντά στις θέσεις των υφιστάμενων Υ/Σ και η διασύνδεσή τους με έργα ΥΤ.

– για το έργο που αφορά την ενίσχυση του συστήματος του νησιού της Κρήτης, να προστεθεί στο ΔΠΑ η κατασκευή της διπλής καλωδιακής γραμμής από τον Υ/Σ Χανίων στο νέο Κ/Δ Χανίων , με ημερομηνία ηλέκτρισης το 2024Α.

ΔΕΗ

Από την πλευρά της η ΔΕΗ στα σχόλια της αναφέρει πως, προτείνεται από τον Διαχειριστή η αναγκαιότητα διατήρησης της τοπικής παραγωγής σε εφεδρεία έκτακτων αναγκών τόσο για τα διασυνδεδεμένα νησιά (Κυκλάδες, Κρήτη) όσο και αυτά που ακολουθούν (Δ’ φάση Κυκλάδων, Δωδεκάνησα, νησιά Β. Αιγαίου). Για αυτό , όπως αναφέρει, πρέπει να οριοθετηθούν με σαφή τρόπο οι προϋποθέσεις, οι ευθύνες και οι αρμοδιότητες με τις οποίες λειτουργούν οι μονάδες ΑΣΠ, για την ασφάλεια των νησιών, που έχουν τεθεί σε εφεδρεία έκτακτων αναγκών.

Επιπλέον πρέπει να προβλεφθεί η κάλυψη του κόστους των θερμικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και να προβλεφθεί επίσης, η σύναψη σχετικών συμβάσεων με τον Διαχειριστή τόσο των διασυνδεδεμένων νησιών όσο και αυτών που θα διασυνδεθούν.

Η ΔΕΗ κρίνει αναγκαία την επίσπευση και άμεση ολοκλήρωση των έργων επέκτασης του συστήματος των 400 kV στην Πελοπόννησο προκειμένου να αρθούν οι καθημερινοί περιορισμοί παραγωγής στις μονάδες που βρίσκονται εγκατεστημένες στο σύστημα της Πελοποννήσου.Επιπλέον θα επιτευχθεί μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στην Πελοπόννησο.

Τα σχόλια της ΔΕΗ περιέλαβαν και τις διεθνείς διασυνδέσεις. Συγκεκριμένα αναφέρει πως ο ΑΔΜΗΕ πρέπει να επικεντρώσει τις ενέργειες του προς την κατεύθυνση της σημαντικής ενίσχυσης των διεθνών διασυνδέσεων. Εκτίμηση της είναι πως μόνο με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η αποτελεσματική και ανταγωνιστική λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Κλείνοντας, η ΔΕΗ σχολίασε πως στα πλαίσια τη απολιγνιτοποίησης το υπό διαβούλευση ΔΠΑ θα έπρεπε να συνοδεύεται από σχετική μελέτη επάρκειας του Διαχειριστή. Σκοπός της θα ήταν η εξέταση επάρκειας ισχύος και η επισήμανση ενδεχόμενου μελλοντικού κινδύνου σχετικά με την ικανότητα του συστήματος κάτω από συγκεκριμένες υποθέσεις και παραδοχές όσον αφορά την εξέλιξη της ζήτησης και του μίγματος παραγωγής.

Μπορείτε να βρείτε εδώ τα πλήρη σχόλια της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV