Στο ίδιο έργο θεατές θα μπορούσε να είναι ο γενικότερος τίτλος για τις παρατεταμένες διακοπές ρεύματος που υπάρχουν σε πάρα πολλές περιοχές εξαιτίας της κακοκαιρίας “Ελπίδα” που έπληξε τη χώρα.
Για άλλη μια χρονιά , σε ακραία καιρικά φαινόμενα σημειώνονται βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης που βυθίζουν στο σκοτάδι χιλιάδες νοικοκυριά.
Το φαινόμενο ξεκίνησε να γίνεται ιδιαίτερα έντονο τέτοιες ημέρες πέρυσι , όταν μια άλλη κακοκαιρία , η “Μήδεια” , προκάλεσε τις ίδιες βλάβες , με το αποτέλεσμα να είναι το ίδιο.
Οι έντονες χιονοπτώσεις κατα τη διάρκεια που εκδηλώνονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οδηγούν σε πτώσεις δέντρων και κλαδιών πάνω σε καλώδια. Σε πτώση των ίδιων των καλωδίων υπό το βάρος του χιονιού που έχει σταθεί πάνω τους και σε πτώση στύλων που συγκρατούν τα καλώδια.
Το ίδιο πρόβλημα εμφανίστηκε και κατά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού που πέρασε, με εκρήξεις στους μετασχηματιστές και πτώση καλωδίων.
Σε ένα δίκτυο που αριθμεί σχεδόν 240.000 χιλιόμετρα καλωδίων σε εθνικό επίπεδο, εφόσον υπάρξουν τέτοιες ζημιές καταλαβαίνει κάποιος πως ο εντοπισμός και η αποκατάσταση τους απαιτεί χρόνο. Αυτός ο χρόνος όμως είναι πολύτιμος για τα νοικοκυριά που παραμένουν χωρίς ρεύμα.
Αυτές οι εξελίξεις οδήγησαν τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ , να λάβει την απόφαση να υπογειοποιήσει μεγάλο μήκος των καλωδίων που μεταφέρουν ρεύμα ουτως ώστε να αποφευχθούν τα ίδια φαινόμενα.
Επιχείρηση υπογειοποίησης
Το Μάρτη του 2021, ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε πως σε συνεννόηση με το ΥΠΕΝ , προχωράει σε ανάθεση μελέτης για τις περιοχές όπου θα υπογειοποιηθούν κατά προτεραιότητα τα ηλεκτρικά δίκτυα.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΔΕΔΔΗΕ, την τετραετία 2022-2025 θα υπογειοποιηθούν 2.152 χιλιόμετρα εναέριου δικτύου, με τις σχετικές μελέτες αναφορικά με τις περιοχές στις οποίες θα δοθεί προτεραιότητα να έχουν ήδη ξεκινήσει.
Η υπογειοποίηση των καλωδίων εντός του 2022 αναμένεται να φτάσει σε έκταση τα 1.000 χλμ., ενώ το 2023 η έκταση θα ανέλθει σε 1.500 χλμ.
Τρεις κατηγορίες περιοχών
Το έργο θα περιλάμβανε τρεις κατηγορίες περιοχών.
Η πρώτη αφορά περιοχές όπως τα δάση, μέσα από τα οποία διέρχονται γραμμές μέσης τάσης και υπάρχει κίνδυνος το καλοκαίρι, όπως π.χ. το Τατόι, η Πάρνηθα και τα βουνά στην Εύβοια.
Η δεύτερη, οικισμούς και περιοχές πόλεων με πυκνή βλάστηση, όπως ο βόρειος τομέας Αττικής, όπου η χιονόπτωση μπορεί να προκαλέσει πτώση δέντρων .
Η τρίτη κατηγορία, παραδοσιακούς και ελκυστικούς προορισμούς όπως τα νησιά, όπου το θέμα είναι αισθητικού χαρακτήρα.
Το αρχικό πρόγραμμα υπογειοποίησης του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ.
Τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ο ΔΕΔΔΗΕ θα επενδύσει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ στον εκσυγχρονισμό δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μέσης και χαμηλής τάσης, και βέβαια στην υπογειοποίηση των εναέριων καλωδίων,
Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν την αγορά , για να υπογοιποιηθεί ένα χιλιόμετρο καλωδίου μέσης ή χαμηλής τάσης χρειάζονται περίπου 90.000 ευρώ. Με γνώμονα τα παραπάνω αντιλαμβάνεται κανείς πως η επιχείρηση “υπογειοποίησης” απαιτεί τεράστια κεφάλαια.
Τα πρώτα χιλιόμετρα
Οι πρώτες εργασίες υπογειοποίησης των καλωδίων ξεκίνησαν την περασμένη άνοιξη από το Τατόι.
Οι εργασίες, με προϋπολογισμό 450.000 ευρώ, αφορούν στην κατάργηση εναέριου δικτύου Μέσης Τάσης, μήκους 3,4 χιλιομέτρων, και αντικατάστασής του από υπόγειο δίκτυο μήκους 4,3 χιλιομέτρων.
Μέσα στη χρονιά οι εργασίες επεκτάθηκαν και σε άλλες περιοχές όπως η Βάρη, Βούλα, Πεντέλη, Παλαιό Ψυχικό και Πάρκο Τρίτση.
Διαδικασίες fast track
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ( ΥΠΕΝ ) για να προλάβει πιθανά εμπόδια στη διαδικασία της υπογειοποίησης, νομοθέτησε, κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη διαχείριση απορριμμάτων, ειδική κατ΄εξαίρεση διαδικασία για την ταχεία διεκπεραίωση έργων υπογειοποίησης μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις, χωρίς να απαιτείται η συνήθης αναμονή για έγκριση από τις δασικές υπηρεσίες.
Το ΥΠΕΝ θεσπίζει μια διαδικασία fast track, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους διαχειριστές, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, να προχωρούν χωρίς καθυστερήσεις ή κινδύνους ματαίωσης, τα έργα υπογειοποίησης γραμμών, είτε πρόκειται για καινούργια δίκτυα είτε για αντικατάσταση παλιών.
Κλείνοντας αξίζει να αναφέρουμε πως το υπόγειο δίκτυο στην Ελλάδα ανέρχεται μόλις σε 11% την ίδια στιγμή που στις ευρωπαϊκές χώρες το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνά το 50%.
Είναι ξεκάθαρο πως για τον χειμώνα του 2022 το ποσοστό υπογειοποίησης δεν ήταν όσο θα έπρεπε με αποτέλεσμα αλλη μια φορά να ταλαιπωρούνται χιλιάδες άνθρωποι. Ας ελπίσουμε πως το επόμενο ακραίο καιρικό φαινόμενο να έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να θωρακιστεί το δίκτυο.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας