Newsroom

Με το FSRU Αλεξανδρούπολης να είναι σε πλήρη λειτουργία από τη 1η Οκτωβρίου, η Gastrade κατέθεσε νέο αίτημα στη ΡΑΑΕΥ προκειμένου να αναθέσει αυτή την φορά στον ΔΕΣΦΑ, την υποστήριξη για τη διαχείριση της λειτουργίας του έργου.

Ειδικότερα, ΔΕΣΦΑ και Gastrade θα συνεργαστούν για τον έλεγχο ροής φυσικού αερίου στη μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης και τη διαχείριση των ροών τα τμήματα των αγωγών, καθώς και για το συντονισμό σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Συγκεκριμένα, στον ανάδοχο πρόκειται να ανατεθούν οι ακόλουθες πράξεις διαχείρισης:

– Συνεργασία με το Εμπορικό Τμήμα της Gastrade αναφορικά με τις Επιβεβαιωμένες Ποσότητες Παράδοσης Φυσικού Αερίου στο Σημείο Εισόδου «Αμφιτρίτη» του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ) καθώς και τη γνωστοποίηση οποιουδήποτε έκτακτου συμβάντος ή συμβάντος έκτακτης ανάγκης στο ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης.

– Συντονισμός σε θέματα ελέγχου ροής με το Κέντρο Ελέγχου της Μονάδας Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης ΥΦΑ.

– 24/7 επίβλεψη και εξ αποστάσεως λειτουργία των στοιχείων (assets) του Παράκτιου Βαλβιδοστασίου (Coastal Valve Station, CVS) της εταιρείας Gastrade.

– Διαχείριση ροής φυσικού αερίου του συστήματος αγωγών της εταιρείας Gastrade.

– Συμμετοχή στη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στο σύστημα αγωγών της εταιρείας Gastrade.

– Παροχή υπηρεσιών δοκιμών και διακρίβωσης χημικής ανάλυσης από τα διαπιστευμένα από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) Α.Ε. κατά ISO 17025 Εργαστήρια Δοκιμών και Διακρίβωσης Χημικής Ανάλυσης του ΔΕΣΦΑ που ευρίσκονται στην Εγκατάσταση ΥΦΑ Ρεβυθούσας και στο Πάτημα Ελευσίνας (προαιρετική υπηρεσία).

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες η ΡΑΑΕΥ είχε δώσει το πράσινο φως στο αίτημα της Gastrade προκειμένου η Bulgartransgaz να διαχειρίζεται τις χερσαίες εγκαταστάσεις του FSRU Αλεξανδρούπολης.

Το προφίλ του έργου

Το έργο χωροθετείται στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης και αποτελείται από μια υπεράκτια πλωτή μονάδα υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG FSRU) και ένα σύστημα αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου υψηλής πίεσης.

Με χωρητικότητα δεξαμενών 153.500 κ.μ. LNG, συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β.Μακεδονία, μέχρι την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Το πλοίο έχει μήκος περίπου 300 μέτρα, μετασκευάστηκε σε FSRU στο ναυπηγείο Keppel στη Σιγκαπούρη και στις 26 Νοεμβρίου ξεκίνησε το ταξίδι του για την Αλεξανδρούπολη. Το πρώτο FSRU της Ελλάδας έφτασε στις 17 Δεκεμβρίου και η πρόσδεση του ολοκληρώθηκε στις 23 Δεκεμβρίου.

Το FSRU θα βρίσκεται μόνιμα αγκυροβολημένο σε απόσταση 17,6 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και 10 χλμ. από την κοντινότερη ακτή στη Μάκρη του Έβρου.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV