Νίκος
Καραγιάννης

Εξελίξεις αναμένονται στον διαγωνισμό της Ελληνικό Μετρό για την επέκταση προς Ίλιον. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, εκτιμάται ότι μέσα στο έτος  θα ξεκινήσει η β` φάση του διαγωνισμού και αυτό προσδιορίζεται μέχρι το καλοκαίρι.

Ο διαγωνισμός που ξεκίνησε στις 3 Μαϊου 2023 με την εκδήλωση ενδιαφέροντος προσέλκυσε συνολικά 4 σχήματα: ΤΕΡΝΑ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM και ΑΚΤΩΡ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Πλέον είμαστε σε προχωρημένο στάδιο για την έγκριση των περιβαλλοντικών μελετών που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να πάει ένα βήμα μπρος ο διαγωνισμός. Παράλληλα η Ελληνικό Μετρό θα αποφασίσει για τα σχήματα που θα συνεχίσουν στην διαγωνιστική διαδικασία.

Στα έργα του Μετρό στην Αθήνα στην τελευταία δεκαετία έχουμε την ηγεμονία της ΑΒΑΞ όπου από κοινού με Ghella και Alstom έχουν πάρει και ολοκληρώσει τα έργα για την επέκταση του Μετρό προς Πειραιά ενώ εκτελούν και την κατασκευή της νέας Γραμμής 4 Άλσος Βεϊκου-Γουδή.

Στα έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης, η ΑΚΤΩΡ έχει μαζέψει και τα δύο projects, δηλαδή την βασική γραμμή και την επέκταση προς Καλαμαριά. Σε κάθε περίπτωση δεν περιμένουμε την ολοκλήρωση του διαγωνισμού νωρίτερα από το 2025 καθώς με την ολοκλήρωση της Β` φάσης θα πρέπει μετά να περάσουμε στον τελικό “γύρο” όπου θα υποβληθούν οι προσφορές για να προκύψει τελικά ο ανάδοχος του έργου.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η προσυμβατική περίοδος με την συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών, την συγγραφή της σύμβασης, την αποστολή της προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, την παρουσίαση του έργου στη Βουλή και τελικά την υπογραφή της σύμβασης που θα δώσει σάρκα και οστά στο μεγάλο αυτό έργο.

Εδώ θα πρέπει να θυμηθούμε πως οι διαγωνισμοί για τα έργα Μετρό “προσελκύουν” τις προσφυγές λόγω του μεγάλου προϋπολογισμού που έχουν. Ο διαγωνισμός για τη γραμμή 4 διήρκησε σχεδόν 4 χρόνια ενώ αντίστοιχοι στο παρελθόν έχουν φτάσει και τα 3 χρόνια.

Πρόκειται για ένα μεγάλο περιβαλλοντικό και συγκοινωνιακό έργο που θα αλλάξει τον τρόπο μετακίνησης στην Δυτική Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή της Πετρούπολης, του Ιλίου, και εν μέρει του Καματερού. Με τη λειτουργία του αναμένεται να μειωθούν σημαντικά οι χρόνοι πρόσβασης στο κέντρο της Αθήνας από τις δυτικές συνοικίες (από το Ίλιον στην Ομόνοια, σε περίπου 18 λεπτά).

To έργο αναμένεται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2021-2027 με συνολικό ποσό 785 εκατ. ευρώ. Εντός του συγκεκριμένου διαγωνισμού προβλέπεται και η επέκταση του αμαξοστασίου στον Ελαιώνα κατά 20 στρέμματα. Με άλλο διαγωνισμό η Ελληνικό Μετρό θα προμηθευτεί 8 επιπλέον συρμούς που θα καλύψουν την περαιτέρω επέκταση του δικτύου.

H ακτινογραφία της επέκτασης προς Ίλιον

Ο διαγωνισμός της Ελληνικό Μετρό για την επέκταση της γραμμής 2 προς Ίλιον, προβλέπει περίπου 4 χιλιόμετρα υπόγειας διπλής γραμμής και την κατασκευή 3 σταθμών. Οι δύο από αυτούς θα είναι επί της Λεωφόρου Θηβών. Ο πρώτος είναι ο σταθμός ΠΑΛΑΤΙΑΝΗ στη συμβολή των οδών Θηβών και Καππαδοκίας και ο δεύτερος είναι ο σταθμός ΙΛΙΟΝ στη συμβολή των οδών Θηβών και Ελαιών. Ο νέος τερματικός σταθμός θα ονομάζεται ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ και θα κατασκευαστεί στη συμβολή των οδών Αγίου Νικολάου και Παραμυθιάς στα σύνορα Ιλίου και Καματερού.

Το έργο έχει κόστος με ΦΠΑ 682 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 550 εκατ. ευρώ). Αναθέτουσα Αρχή είναι η Ελληνικό Μετρό. Η επέκταση του Μετρό στο Ίλιον είναι σήμερα η μοναδική υπό δημοπράτηση εργολαβία για τον μητροπολιτικό σιδηρόδρομο της Αθήνας. Η διάρκεια του έργου είναι κάτι λιγότερο από 5 χρόνια, είναι δηλαδή 57 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Με αυτή την επέκταση η “κόκκινη” γραμμή 2 διευρύνεται ακόμα περισσότερο και θα διαθέτει 23 σταθμούς, ξεκινώντας από το Ελληνικό και φτάνοντας μέχρι τα σύνορα του Καματερού. Θα εξυπηρετεί τα νότια προάστια, το κέντρο της Αθήνας συνδεόμενη και με τον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό και στη συνέχεια επεκτείνεται στα δυτικά προάστια της πόλης. Η γραμμή 2 συνδέεται με τη γραμμή 3 στο Σύνταγμα και με τη γραμμή 1 σε Ομόνοια και Σταθμό Λαρίσης (Κεντρικός Σιδ.Σταθμός όπου συνδέεται και με τον Προαστιακό). Με το Τραμ η γραμμή συνδέεται σε Σύνταγμα, Συγγρού/Φιξ και Νέο Κόσμο.

Ωστόσο θα παραμένει η μικρότερη των 3 σημερινών γραμμών καθώς η γραμμή 3 διαθέτει 27 σταθμούς και η γραμμή 1 24 σταθμούς. Η γραμμη 2 σχεδιάζεται μελλοντικά να φτάσει μέχρι το Μενίδι διασχίζοντας την Αττική Οδό, περνώντας από το Καματερό και τα Άνω Λιόσια.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV