Στο επίκεντρο της δεύτερης ημέρας του Posidonia Sea Tourism Forum (PSTF) στο Ηράκλειο Κρήτης βρέθηκε η δύσκολη μετάβαση των παραδοσιακών λιμανιών στη σύγχρονη εποχή των τεράστιων κρουαζιερόπλοιων και των μαζικών αφίξεων τουριστών.
Εκπρόσωποι από μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες και αρχές λιμένων συζήτησαν πώς μπορούν οι λιμενικές υποδομές να ανταπεξέλθουν στις τεχνολογικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές απαιτήσεις της νέας εποχής.
Το βασικό ερώτημα του φόρουμ ήταν ξεκάθαρο: μπορούν τα παλαιά λιμάνια να ανταποκριθούν στη σύγχρονη ζήτηση; Η απάντηση, όπως προέκυψε από τη συζήτηση, απαιτεί συνδυασμό επενδύσεων, τεχνολογίας και συνεργασίας με τις τοπικές κοινότητες.
Ο Μανώλης Αλευρόπουλος (Celebrity Cruises), υπογράμμισε την ανάγκη για πλήρη αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών, όχι μόνο για την εξυπηρέτηση των πλοίων αλλά και για την υποστήριξη της βιώσιμης λειτουργίας τους, αξιοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η Isabelle Côté (Virgin Voyages) έδωσε έμφαση σε άμεσες, πρακτικές λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν γρήγορα, ενώ ο Aziz Gungor (Global Ports Holding), επεσήμανε τη σημασία της τοπικής συμμετοχής και της ρυθμιστικής ευελιξίας.
Ο Μηνάς Παπαδάκης, επικεφαλής του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, παρουσίασε τις ελληνικές προκλήσεις, μιλώντας για την ανάγκη μετασχηματισμού των λιμανιών σε ενεργειακούς και βιώσιμους κόμβους, με συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στον σχεδιασμό. Παράλληλα, ανακοίνωσε την πρόθεση επιβολής τελών για καθυστερημένες ακυρώσεις θέσεων ελλιμενισμού από εταιρείες κρουαζιέρας, ώστε να μειωθεί η οικονομική ζημιά για τα λιμάνια.
Ο Gianluca Suprani (MSC Cruises), σημείωσε την παράδοξη ταχύτητα με την οποία κατασκευάζονται τα πλοία σε σχέση με τις καθυστερήσεις στην ανάπτυξη λιμενικών εγκαταστάσεων. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη για διαφανείς και προσβάσιμους μηχανισμούς κατανομής θέσεων ελλιμενισμού.
Η δεύτερη θεματική ενότητα του φόρουμ επικεντρώθηκε στη σχέση των εταιρειών κρουαζιέρας με τους προορισμούς.
Ο κοινός παρονομαστής ήταν η ανάγκη για πιο στενή και έντιμη συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να διασφαλιστεί ότι η τουριστική ανάπτυξη δεν βλάπτει τον κοινωνικό ιστό και το περιβάλλον.
Ο καθηγητής Θάνος Πάλλης από το Πανεπιστήμιο Πειραιά έκλεισε τη συζήτηση με ρεαλισμό: «Χρειαζόμαστε λιγότερα συνθήματα και περισσότερα δεδομένα», τόνισε, ζητώντας διαφάνεια και κοινή γνώση για να χτιστεί ένα βιώσιμο μοντέλο θαλάσσιου τουρισμού.
Σημαντική στιγμή της διοργάνωσης αποτέλεσε η ανακοίνωση διετούς στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ του PSTF και της MedCruise, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση για ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στη Μεσόγειο.
Το Φόρουμ έκλεισε με την πρωτοβουλία «YES to Sea Tourism Forum», δίνοντας φωνή στους νέους και ενισχύοντας τον ρόλο της εκπαίδευσης στον κλάδο του θαλάσσιου τουρισμού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV