Περαιτέρω καθυστερήσεις φαίνεται πως θα υπάρξουν στον σχεδιασμό των υπεράκτιων αιολικών πάρκων και αυτό γιατί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται ακόμα εν αναμονή του υπουργείου Εξωτερικών, για να λάβει το σχετικό πράσινο φως και να προχωρήσει αμέσως μετά στην έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης μέσω της οποίας θα μπει σε τροχιά υλοποίησης ο σχεδιασμός για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Για να εκδοθεί η ΚΥΑ απαραίτητη προϋπόθεση είναι να πάρει την τελική έγκριση από το ΥΠΕΞ, το οποίο προς το παρόν δεν την έχει δώσει με αποτέλεσμα ο σχεδιασμός να καθυστερεί περαιτέρω. Να σημειωθεί πως είχε υπάρξει και άλλη καθυστέρηση σε σχέση με τον αρχικό χρονοδιάγραμμα, καθώς προς τα τέλη του περασμένου καλοκαιριού το υπουργείο Πολιτισμού είχε βάλει προσωρινό φρένο στο οικόπεδο «Κρήτη 1», τη θαλάσσια περιοχή ΥΑΠ Κρήτη 2α και 2β και τη Γυάρο και μετά από κάποιες τροποποιήσεις που έγιναν, τελικά έδωσε το πράσινο φως.
Σε κάθε περίπτωση η Απόφαση που αναμένει το ΥΠΕΝ από το ΥΠΕΞ, θα ενεργοποιεί το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών – που είναι μέρος της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, θα ακολουθήσει, η οριστικοποίηση του Σχεδίου και παράλληλα η ΕΔΕΥΕΠ θα ορίσει τις περιοχές για τις οποίες αναμένεται να τρέξουν ξεχωριστές ΜΠΕ για να πάνε και εκείνες με την σειρά τους σε διαδικασία έγκρισης. Έπειτα θα γίνει η σύνταξη των Προεδρικών Διαταγμάτων για την οριοθέτηση των 6 πρώτων περιοχών.
Παρότι ως στόχος είχε τεθεί οι διαγωνισμοί για την ανάθεση των μελετών να προκηρυχθούν και να υλοποιηθούν μέσα στο έτος ώστε το 2026 να παραδοθούν, οι καθυστερήσεις που σημειώνονται δείχνουν ότι δύσκολα θα επιτευχθούν οπότε το πιο πιθανό σενάριο είναι οι διαγωνισμοί για τα αιολικά πάρκα να διεξαχθούν το 2027.
Το πρώτο αιολικό πάντως σχεδιάζεται να γίνει στο οικόπεδο «Κρήτη 1» (απέναντι από τη Σητεία, σε απόσταση 9 χλμ. από τα όρια του αρχαιολογικού χώρου Ζάκρου). Ταυτόχρονα, υπεράκτια θα γίνουν σε Γυάρο (με τη χωροθέτηση να γίνεται δυτικά του νησιού, προς την Κέα), ανοικτά των Αγ. Αποστόλων στην Εύβοια (Δ. Κύμης – Αλιβερίου), στο Βόρειο Πατραϊκό (ανάμεσα στο Αντίρριο και το Ακρωτήριο Αράξου), στη Ρόδο (νότια από το Πρασονήσι) και στη Δονούσα.
Βάσει Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, έως το 2050, τα υπεράκτια αιολικά θα αντιστοιχούν στο ένα έβδομο της εγκατεστημένης ισχύος και θα παράγουν το 33% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται η χώρα.
Περί το τέλος της 10ετίας (2030) στόχος είναι να βρίσκονται σε ανάπτυξη μονάδες συνολικής ισχύος 1.900 MW και 6.200 MW έως το 2035.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας