Newsroom

Το lockdown αποτελεί πλέον πραγματικότητα και μάλιστα με πιο αυστηρά πλαίσια από την Παρασκευή, όπως μάθαμε χθες το απόγευμα από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, κατά την ανακοίνωση των νέων μέτρων για τις μετακινήσεις και την τηλεργασία.

Ένα από τα ερωτήματα που εγείρεται είναι αυτό της κάλυψης των ενεργειακών αναγκών από τη μία και της μείωσης της ζήτησης και της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κατά το lockdown, το οποίο θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τα τέλη του τρέχοντος μήνα.

Εάν λάβουμε υπόψη τα δεδομένα του προηγούμενου lockdown και πιο συγκεκριμένα του μήνα Απριλίου, παρατηρήθηκε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 12% στη μέση τάση (δηλαδή τις επιχειρήσεις) και 23.6 % από την υψηλή τάση (δηλαδή τις βιομηχανίες).

Αυξημένη η ζήτηση στα νοικοκυριά, αλλά δε «σώζεται η παρτίδα»

Κάτι τέτοιο δεν είναι απίθανο να επαναληφθεί καθώς επιχειρήσεις τίθενται ξανά σε αναστολή, λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας ή καταφεύγουν στην τηλεργασία. Από την άλλη η κατανάλωση ρεύματος στο σπίτι προβλέπεται πως θα είναι αυξημένη κυρίως λόγω της χρονικής συγκυρίας του υφιστάμενου lockdown και όσων βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας.

Όντως, εάν το αναλογιστούμε, εκτός από την αύξηση της κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας λόγω του αναγκαστικού εγκλεισμού (η οποία ίσχυε και στο προηγούμενο lockdown) πλέον λόγω του γεγονότος ότι νυχτώνει νωρίτερα σε σύγκριση με τον Απρίλιο καθώς και της ανάγκης για θέρμανσης η οποία εκτός από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μπορεί να επιτευχθεί και μέσω των συστημάτων κλιματισμού, θα έχουμε αυξημένη κατανάλωση στα σπίτια συγκριτικά με το προηγούμενο lockdown.

Βέβαια, το παραπάνω δεν αρκεί για να «σώσει την παρτίδα» καθώς το βαρύ πυροβολικό της ηλεκτρικής κατανάλωσης στη χώρα είναι η μεσαία και η υψηλή τάση και όχι το δίκτυο διανομής (δηλαδή τα νοικοκυριά), το οποίο ούτως ή άλλως κατέγραψε μικρότερη μείωση (6.9%) κατά τον Απρίλιο. Από την άλλη το ποσοστό αυτό ήταν κατά πολύ πιο βελτιωμένο συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα την Ιταλία που κινήθηκε περί το -15% και την Πορτογαλία που κατέγραψε μείωση της τάξης του 13.8% (για τον Μάιο) όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της Eurostat.

Όσον αφορά την επάρκεια του συστήματος για την κάλυψη των αναγκών των νοικοκυριών, δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Βέβαια, αυτή αναμένεται να κινηθεί μειούμενη, όπως και στο παρελθόν, αλλά η μείωση δεν αναμένεται, όπως τονίζουν πηγές του ypodomes.com, να είναι συγκλονιστική.

Η μείωση της ζήτησης και η διόγκωση του ελλείμματος ΑΠΕ

Όμως υπάρχει και μία άλλη όψη στην όποια μείωση της κατανάλωσης κατά τη διάρκεια του lockdown και αυτή είναι η περαιτέρω διόγκωση του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). Υπενθυμίζεται πως ο ΔΑΠΕΕΠ υπολόγισε ότι λόγω της παραπάνω τάσης, το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 100 με 120 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις αναμένεται να κλείσει στα 284 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για ένα θέμα που αποτελεί «αγκάθι» στα ενεργειακά τεκταινόμενα της χώρας με το ΥΠΕΝ από τη μία να επιμένει στη θέση του περί μη αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ, των τελών δηλαδή που πληρώνουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς τους, και από την άλλη να έχει τεθεί ως πρόταση η κάλυψή του μέσω των επενδύσεων, γεγονός το οποίο ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την όποια επιθυμία των εταιριών -ελληνικών και ξένων- για την υλοποίηση ενεργειακών έργων. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν ισχύει μόνο στην Ελλάδα καθώς έχουμε και παραδείγματα, όπως αυτά της Γερμανίας, όπου το έλλειμμα αγγίζει τα 4 δις. ευρώ.

Μία άλλη απορία είναι αυτή της εισπραξιμότητας, δηλαδή το ενδεχόμενο της μη έγκαιρης πληρωμής των λογαριασμών λόγω της μείωσης των εσόδων για τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες, καθώς και των μισθών των εργαζομένων. Μάλιστα κατά το πρώτο lockdown το ποσοστό αυτό άγγιξε το 50% για μερικές εταιρίες ενώ στη ΔΕΗ διαμορφώθηκε στο 30% και αποκλιμακώθηκε σταδιακά στη συνέχεια με αποτέλεσμα τη στιγμή αυτή να κινείται στο 8% έως 10%. Κατά το υφιστάμενο lockdown μπορεί τα ποσοστά να κινηθούν πιο μειωμένα καθώς το σύνολο των εταιριών διαθέτει και έχει αναβαθμίσει τα συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών έχοντας «διδαχθεί» από την προηγούμενη εμπειρία τους.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV