Newsroom

Το έλλειμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) υπολογίζεται πως θα αγγίξει τα 224,4 εκατ. ευρώ κατά την αυλαία του 2020 οδηγώντας το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος να ψάχνει τον τρόπο κάλυψης του.

Από ότι φαίνεται μία υπάρχουσα εναλλακτική, αυτή της αύξησης του του ΕΤΜΕΑΡ, το οποίο έχει και άμεσο αντίκτυπο στη τσέπη των καταναλωτών που το πληρώνουν μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, προς το παρόν δεν τίθεται επι τραπέζης από το ΥΠΕΝ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ το ΥΠΕΝ θα προσπαθήσει να δώσει τη λύση καταφεύγοντας σε εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν. Μάλιστα, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, επισημαίνει πως το ΥΠΕΝ εξετάζει και διαρθρωτικές αλλαγές στο ΕΛΑΠΕ με στόχο να γίνει βιώσιμο σε βάθος χρόνου. Στις αλλαγές αυτές είναι και η προώθηση μίας Αγοράς Εγγυήσεων Προέλευσης σχετικά με την εμπορία πράσινων πιστοποιητικών. Η κ. Σδούκου δηλώνει επί τούτου:

«Τόσο οι Εγγυήσεις Προέλευσης όσο και άλλα διαρθρωτικά μέσα για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ΕΛΑΠΕ είναι αντικείμενο παράλληλης διερεύνησης. H Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και ο Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), ως διαχειριστής του ΕΛΑΠΕ, έχουν αναθέσει δύο ανεξάρτητες μελέτες. Οι προτάσεις που θα κατατεθούν θα αποτελέσουν τη βάση για την αναδιάρθρωση του ΕΛΑΠΕ. Σχετικές πρωτοβουλίες θα λάβουμε μέσα στους επόμενους μήνες».

Μία κάπως θετική εξέλιξη είναι πως τα 224 εκατ του ΕΛΑΠΕ μπορεί να μειωθούν στα 154 εκατ. εάν υπολογιστεί και το δίχτυ ασφαλείας 70 εκατ. ευρώ, το οποίο προκύπτει από τη συμφωνία που έχει πραγματοποιηθεί με τους θεσμούς με στόχο τη ρευστότητα της αγοράς.

Οι λόγοι του ελλείμματος

Το φετινό έλλειμμα βασίζεται κυρίως σε δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η μείωση των εσόδων του ειδικού λογαριασμού κατά 48 εκατ. ευρώ (θυμίζουμε πως την ίδια περίοδο το 2019 τα έσοδα ανήλθαν στα 275 εκατ. ευρώ) κατά το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους. Ο δεύτερος λόγος είναι η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ και η αυξημένη δαπάνη, η οποία ήταν το αποτέλεσμα της μείωσης της τιμής του ηλεκτρισμού στη χονδρική αγορά καθώς και την αύξηση των εγκατεστημένων ΑΠΕ.

Ο ΕΛΑΠΕ καταβάλει  στους παραγωγούς πράσινης ενέργειας τη διαφορά που προκύπτει από τη συμφωνημένη τιμή για την ενέργεια μέσω που εγχέουν στο σύστημα και της ΟΤΣ. Επομένως μία χαμηλή τιμή ΟΤΣ μεταφράζεται σε μεγαλύτερη κάλυψη από το λογαριασμό.

Στη μείωση της ζήτησης ως λόγο αύξησης του ελλείμματος αναφέρθηκε και ο κ. Χατζηδάκης στον Ελεύθερο Τύπο όπου και τοποθετήθηκε, επίσης, για το ενδεχόμενο αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ:

«Γίνεται μια συζήτηση αυτές τις μέρες για το όποιο έλλειμμα θα υπάρξει στον ειδικό λογαριασμό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Με αφορμή αυτή τη συζήτηση σημειώνω πως αποκλείεται σε αυτές τις συνθήκες να υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση των καταναλωτών. Αυτό είναι 100% δεδομένο!. Το έλλειμμα έχει προκύψει βασικά λόγω της χαμηλότερης ζήτησης ενέργειας εξαιτίας των συνεπειών του κορονοϊού. Θα ήταν τρελό την ίδια στιγμή να ζητήσω από μια κοινωνία που είναι θύμα του κορονοϊού, να πληρώσει παραπάνω χρήματα στους παραγωγούς ενέργειας!»

Το ενεργειακό ισοζύγιο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε στις 14 Σεπτεμβρίου ο ΑΔΜΗΕ οι ΑΠΕ κάλυψαν το 51% της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια, ενώ το ποσοστό αυξάνεται στο 57% εάν συνυπολογιστεί και η συμβολή των μεγάλων υδροηλεκτρικών.

Σημαντική είναι η συμβολή των αιολικών στην κάλυψη της ζήτησης, καθώς όπως αποκαλύπτει η έρευνα WindEurope, ο άνεμος κάλυψε περισσότερο από το 40% της ζήτησης. Αξίζει να σημειωθεί πως το ποσοστό αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

Η σημαντική αυτή συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο κατά τα τελευταία χρόνια, δεν είναι κάτι παροδικό αλλά θα έχει συνέχεια σε βάθος χρόνου εάν λάβουμε υπόψη τα εξής.

Αρχικά, εκπονείται, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, νέο νομοσχέδιο για την απλούστευση της διαδικασίας για την αδειοδότηση ΑΠΕ. Προς τούτου έχει προηγηθεί σε πρώτη φάση η κατάργηση της άδειας παραγωγού για τις ΑΠΕ και θα ακολουθήσουν νέες ρυθμίσεις που θα απλοποιούν την έκδοση άδειας λειτουργίας καθώς και το πλαίσιο για τη δημιουργία υβριδικών μονάδων, κλασικών μονάδων αποθήκευσης και αιολικών πάρκων.

Επιπλέον, όπως ανέφερε και η κ. Σδούκου, εκρεμμούν 11000 αιτήσεις για την κατασκευή μονάδων ΑΠΕ που ανέρχονται συνολικά στα 76 GW. Το ποσό αυτό θα είναι το δεκαπλάσιο από αυτό που απαιτούν οι στόχοι για το 2030.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV