Newsroom

Η βιωσιμότητα και οι νέες μορφές συνεργασίας για την επίτευξη πράσινης ανάπτυξης, ειδικά στα αστικά κέντρα, ήταν το επίκεντρο της ενότητας «Πράσινα κτίρια και βιώσιμες πόλεις» που συζητήθηκε στο πλαίσιο της 25ης Prodexpo.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο κ. Δημήτρης Μαναγούδης, Αντιπρόεδρος, SBC Greece, ανέλυσε τη σημασία των πράσινων κτιρίων και γενικότερα του δομημένου περιβάλλοντος στη σημερινή εποχή. «Ως αγορά έχουμε αργήσει, κάνουμε βήματα, έχουμε εξέλιξη στις πιστοποιήσεις, αλλά πρέπει να τρέξουμε με πιο γρήγορους ρυθμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι πλέον στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 200 πιστοποιημένα, φιλικά προς το περιβάλλον, κτίρια.

Για τον ίδιο καθίσταται αναγκαία η στροφή προς εναλλακτικές στρατηγικές για την επίτευξη της βιωσιμότητας στα αστικά κέντρα: «Πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα σε εναλλακτικές στρατηγικές που οδηγούν τη βιωσιμότητα των κτιρίων και των πόλεων. Το δομημένο περιβάλλον επηρεάζεται από τις κρίσεις και τις καταστροφές και χρειάζεται μια ολιστική στρατηγική για τη βιωσιμότητα, όχι μόνο στην κατασκευή, αλλά και στη διασύνδεση συστημάτων ανάμεσα στα κτίρια», εξήγησε.

Ακολούθως, ο κ. Γιώργος Καραπαναγιώτης, Chief Risk and Compliance Officer, Noval Property REIC, έκανε ιδιαίτερη μνεία στη σημασία του Internet of Things (ΙοΤ) στη βιωσιμότητα των πόλεων, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να επωφεληθούμε από αυτό, καθώς μπορεί να παρέχει συστήματα που διασυνδέουν τα κτίρια και δίνουν τη δυνατότητα οι διαχειριστές τους να έχουν την πλήρη εικόνα κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και στοιχεία για το φωτισμό και την πυρόσβεση. Δίνει, δε, τη δυνατότητα να προβεί κανείς σε προληπτικές επιδιορθώσεις, που είναι πιο οικονομικές και λιγότερο χρονοβόρες.

Όπως συμπλήρωσε, δε, υπάρχουν, ήδη, κτίρια στην Ελλάδα που χρησιμοποιούν τέτοιες τεχνολογίες και είναι πολύ σημαντικό βήμα και για τη συλλογή δεδομένων, όμως για τον ίδιο το επόμενο μεγάλο βήμα είναι η χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ), όπου σε αυτή την περίπτωση, το κάθε κτίριο θα αποκτήσει έναν τρόπο λειτουργίας που θα προσαρμόζεται στις ανάγκες των χρηστών. Το στέλεχος της Noval Property κατέληξε, δε, λέγοντας ότι είναι κυρίαρχης σημασίας και η εξειδίκευση ανθρώπινου δυναμικού που θα ασχοληθεί με αυτά τα νέα συστήματα.

Από τη δική της πλευρά, η κυρία Βίκυ Κάργα Καμπάνη, Head of Real Estate, KBVL Law Firm, part of Deloitte Legal Network, τόνισε πως οι ξένες επενδύσεις στην «πράσινη» ανάπτυξη των πόλεων είναι αναγκαίες, αρκεί να γίνονται από ανθρώπους που να γνωρίζουν τις προκλήσεις αυτών των διαδικασιών. Ο χρόνος έχει τη δική του βαρύτητα σε αυτές τις διαδικασίες, όπως το διάστημα που μεσολαβεί για έκδοση ΚΥΑ, το πλαίσιο για τις αποφάσεις, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, τις οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την τελική ενσωμάτωση της κάθε νομοθεσίας.

Για την κυρία Καμπάνη, το Green Deal (η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία) θα είναι καταλύτης στην πράσινη μετάβαση, αλλά πρέπει να μελετηθούν παράλληλα και άλλα εργαλεία, όπως τα πράσινα ομόλογα, αλλά και άλλες μορφές συνεργασίας, και τα «πράσινα» δάνεια, που σηματοδοτούν μια γενικότερη μεταστροφή της αντίληψης για μια νέα στρατηγική στη χρηματοδότηση.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας