Newsroom

Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στη ζήτηση πολυτελών κατοικιών, με την Αθήνα και τα νησιά να κρατούν τα “σκήπτρα”.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Premier Realty, δυνατή διείσδυση στην αγορά πολυτελών κατοικιών έχει γίνει στα νησιά του Ιονίου, ενώ σε υψηλή ζήτηση εξακολουθούν να βρίσκονται και οι προορισμοί της Κρήτης, καθώς υπάρχει ευνοϊκότερη σχέση μεταξύ τιμής και απόδοσης στα πολυτελή ακίνητα. Σε αυτές τις περιοχές, οι αγοραστές μπορούν να βρουν μονοκατοικίες δύο ή τριών υπνοδωματίων, με πισίνα και ωραία θέα, με κόστος που ξεκινά από τα 350.000 ευρώ και φθάνουν ακόμη και τα 14 εκατομμύρια για premium βίλες άνω των 1.000 τ.μ..

Χαρακτηριστικό για την Κρήτη είναι το project Elounda Hills, μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα μας, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 260 branded βίλες και διαμερίσματα, μαρίνα με 202 θέσεις ελλιμενισμού, ξενοδοχείο 5 αστέρων, βοτανικό κήπο και αμφιθέατρο. Να σημειωθεί ότι οι αγοραστές ήδη έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον.

Όπως αναφέρει η διευθύνουσα σύμβουλος της Premier Realty, Κορίνα Σαΐα, «βρισκόμαστε σε μια περίοδο επιλεκτικών αγοραστών, ωστόσο το ενδιαφέρον για τα ελληνικά ακίνητα υπάρχει και θα εξακολουθήσει να είναι έντονο. Οι απαιτήσεις των αγοραστών πολυτελών κατοικιών είναι πλέον αναβαθμισμένες. Οι πολυτελείς κατοικίες οι οποίες προσφέρουν ανέσεις και παροχές, όπως η βιωσιμότητα, οι τεχνολογικές αναβαθμίσεις και οι ξενοδοχειακές ανέσεις, ανέρχονται πρώτες στις προτιμήσεις των αγοραστών πολυτελών κατοικιών».

Αθήνα και πολυτελείς κατοικίες

Ωστόσο, τα ανωτέρω βοηθούν στην ανάπτυξη αποθέματος κατοικιών πόλης, με υψηλότερες προδιαγραφές κατασκευής. Συγκεκριμένα, τα πολυτελή ακίνητα βρίσκονται ανάμεσα στις προτιμήσεις των ξένων επενδυτών, καθώς παρουσιάζουν ακόμα πιο ελκυστικές τιμές σε σχέση με άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Η εταιρεία διαπιστώνει ειδικότερα, έντονη ζήτηση για νεόδμητες premium κατοικίες με εύκολη πρόσβαση στη πόλη.

Έντονο ενδιαφέρον βλέπει ακόμα και για μικρότερες πολυτελείς κατοικίες, ξεκινώντας από τα 60 τ.μ. στις περιοχές του Αμαρουσίου, με τιμές να ξεκινούν από 3.000 ευρώ το τ.μ. για κατοικίες ενός υπνοδωματίου, ενώ στο κέντρο της Αθήνας όπως το Κολωνάκι, οι τιμές αντίστοιχών κατοικιών ξεκινούν από 6.000 ευρώ ανά τ.μ..

Ειδικότερα στο Μαρούσι, η ζήτηση των οικιστικών έχει προέλθει από τα μεγάλα project γραφείων που έχουν αναπτυχθεί στις γύρω περιοχές. Σε αυτό το σημείο η κα Σαΐα σημειώνει, ότι θα πρέπει να αναφέρουμε ότι βλέπουμε και μια νέα ανοδική τάση και στα βόρεια προάστεια, όπως η περιοχή της Εκάλης, Πολιτείας και Κηφισιάς, ιδιαίτερα από εγχώριους αγοραστές, για νεόδμητες κατοικίες. Η περιοχή προσφέρει ένα αναβαθμισμένο τρόπο διαβίωσης και εξαιρετικά σχολεία που προσελκύουν πολλούς επενδυτές.

Αθηναϊκή Ριβιέρα

Ένα μεγάλο ζήτημα σήμερα όμως, είναι ότι το βάθος των πολυτελών κατοικιών στην Ελλάδα, είναι αρκετά μικρότερο απ’ όσο θεωρεί η κοινή γνώμη, ειδικά στην κατηγορία των παραθαλάσσιων κατοικιών. Παράλληλα, η πορεία των τιμών τους παρουσιάζει έντονα ανοδική τάση, με αποτέλεσμα, όπως εκτιμά η εταιρεία, οι ίδιοι οι Έλληνες να μην θεωρούν πλέον βιώσιμη την αγορά τους με βάση και τα μέσα εισοδήματά τα οποία δέχθηκαν σημαντική μείωση μετά την υπερδεκαετή ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

Η έλλειψη μάλιστα βιωσιμότητας ως προς την αγορά παραθαλάσσιων διαμερισμάτων, διαφαίνεται από το γεγονός ότι οι τιμές που καταγράφονται δεν είναι χαμηλότερες των 200-220 χιλ. ευρώ – τιμές που αντιστοιχούν στην αγοραστική δύναμη ξένων επενδυτών.

Χαρακτηριστικό της ζήτησης πολυτελών κατοικιών σύγχρονων προδιαγραφών, είναι η έντονη ζήτηση για το έργο του Ελληνικού που είναι σε πλήρη ανάπτυξη – και των γύρω περιοχών. Στη Γλυφάδα οι τιμές για βίλες ξεκινούν από 8.000 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στη Βούλα και στη Βουλιαγμένη τιμές διαμορφώνονται από 7.000 ευρώ και 9.000 ευρώ αντίστοιχα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV