Νίκος
Καραγιάννης

Σειρά από αντιπλημμυρικά έργα βάζει μπρος το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με στόχο την θωράκιση ευάλωτων σε ακραία καιρικά φαινόμενα, περιοχών. Ήδη από το 2019, υπεγράφη σύμβαση μεταξύ του ΥΠΟΜΕ, του υπουργείου Οικονομίας και της ΕΤΕπ που χρηματοδοτεί με 150 εκατ. ευρώ 10 μεγάλα έργα συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ.

Τα έργα συνολικά θα θωρακίσουν περιοχές που διαμένουν και εργάζονται 500.000 πολίτες και πάει ένα βήμα μπρος τη χώρα στον αγώνα ενάντια στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Πρόκειται για έργα δημιουργίας λεκανών συγκράτησης πλημμυρών, κατασκευή συστημάτων αποστράγγισης κ.α. Αναθέτουσα Αρχή όλων των έργων είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

1.Διευθέτηση Ρέματος Ερασίνου (Μαρκόπουλο) με 49,99εκατ.ευρώ
2.Διευθέτηση Ρέματος Αγίου Γεωργίου Γιαννούλας (Ασπρόπυργος) με 14,12εκατ.ευρώ
3.Διευθέτηση Ρέματος Αχαρνών (Καναπίτσα-περιοχή Δήμου Αχαρνών) με 26,10εκατ.ευρώ
4.Διευθέτηση Ρέμα Εσχατιάς (Δήμοι Αχαρνών-Φυλής) με 92,67εκατ.ευρώ
5.Διευθέτηση Ρέματος Αγίου Γεωργίου Ερασινού (Μαρκόπουλο) με 24,7εκατ.ευρώ
6.Αποχέτευση Ομβρίων Καλαμαριάς Β`φάσης με 12εκατ.ευρώ
7.Αποχέτευση ομβρίων περιοχής Λαχαναγοράς, Θεσσαλονίκη με 33εκατ.ευρώ
8.Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας Λουτράκιου με 22εκατ.ευρώ
9.Διευθέτηση Ρέματος Ραφήνας με 104,56εκατ.ευρώ
10.Αντιπλημμυρικά έργα Ρέματος Νέας Μάκρης με 48εκατ.ευρώ

Ποια έχουν ξεκινήσει

Σήμερα σε κατασκευή βρίσκονται τα έργα για την διευθέτηση των ρεμάτων Ερασινού και Αγίου Γεωργίου στο Μαρκόπουλο με ανάδοχο την Ελληνική Υδροκατασκευή, Αγίου Γεωργίου Γιαννούλας στο Θριάσιο Πεδίο με ανάδοχο την ΙΝΤΡΑΚΑΤ, και Εσχατιάς στο Δήμο Αχαρνών-Φυλής με ανάδοχο την ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Μόλις πριν λίγες ημέρες υπεγράφη το έργο για το ρέμα Αγίου Γεωργίου στο Μαρκόπουλο ενώ τα άλλα τρία έργα έχουν ξεκινήσει από το 2020.

Ποια είναι σε δημοπράτηση

Σε διαδικασία διαγωνισμού έχουν εισέλθει δύο ακόμα έργα. Αφορούν την διευθέτηση του ρέματος Ραφήνας και το δεύτερο αφορά την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής της Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης. Τα δύο αυτά έργα μόλις μπήκαν σε πορεία υλοποίησης και τα έργα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν το 2022.

Τα έργα που οδεύουν προς δημοπράτηση

Σε ακόμα τέσσερα έργα αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να εκκινηθεί η διαγωνιστική διαδικασία. Το πρώτο είναι το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας Λουτρακίου. Τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα και απομένει η προκήρυξη του διαγωνισμού.

Το δεύτερο είναι η διευθέτηση του ρέματος Αχαρνών (Καναπίτσα). Το έργο είναι ενταγμένο και στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Περιλαμβάνει την κατασκευή των έργων από την εκβολή στον ποταμό Κηφισό (Χ.Θ. 0+000,00) μέχρι τα ανάντη της οδού Θρακομακεδόνων (9+009,79), τα οποία θα καλύπτουν συνολικό μήκος περίπου 7,5 χλμ (νέα έργα), και παράλληλα θα ενσωματωθούν τα ήδη κατασκευασμένα έργα διευθέτησης του ρέματος για την εκβολή στον ποταμό Κηφισό και τη διέλευσή του υπό τα συγκοινωνιακά έργα της Ε.Λ.Ε.Σ.

Η ολοκλήρωση του αποχετευτικού της Καλαμαριάς είναι μια πολυετής εκκρεμότητα, καθώς η πρώτη φάση του έργου, που καλύπτει την Καλαμαριά εκτός του νοτίου τμήματός της, έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί αποτελεσματικά. Το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Τέλος προς δημοπράτηση θα οδεύσει και το αντιπλημμυρικό έργο που αφορά το ρέμα Νέας Μάκρης που ολοκληρώνει τον κατάλογο των έργων. Πρόκειται για έργο που συμπληρώνει την θωράκιση των περιοχών της Ανατολικής Αττικής και που βρίσκεται σε διαδικασία μελετών.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV