Μαρίνα
Ξυπνητού

Με γοργούς ρυθμούς τρέχουν οι απαραίτητες διαδικασίες για να μπουν σε τροχιά υλοποίησης μια σειρά από διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις.

Τα τελευταία νέα έρχονται από την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο όπου την Δευτέρα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ηλεκτρισμού της Αιγύπτου, Δρ. Mahmoud Esmat, συμφώνησαν να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών. Ως αποτέλεσμα της κοινής απόφασης των δύο υπουργών, οι διαχειριστές των εθνικών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας και Αιγύπτου θα ξεκινήσουν, άμεσα, τη διαδικασία για την εταιρική συμμετοχή τους στο έργο.

Με βάση τον σχεδιασμό του Ομίλου Κοπελούζου, μέσω του project GREGY, ύψους 4,2 δισ. ευρώ, θα μεταφέρονται από την Αίγυπτο στην Ελλάδα 3.000 MW πράσινης ενέργειας, τα οποία θα παράγονται από 9,5 GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και συγκεκριμένα αιολικά πάρκα που θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει ο Όμιλος στην Αίγυπτο. Τα 3.000 MW θα αντικαταστήσουν 4,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως και θα μειώσουν τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως.

Όπως έχει γράψει ήδη το ypodomes.com, σε πλήρη εξέλιξη είναι πια και οι διαδικασίες για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Κύπρο.

Μάλιστα, αφού ξεπεράστηκαν τα προβλήματα των τελευταίων μηνών, η συγκεκριμένη διασύνδεση βρίσκεται σε πιο ώριμο στάδιο. Ενδεικτικά αναφέρεται πως σε αυτή τη φάση, μεταξύ άλλων, τρέχουν οι έρευνες βυθού ενώ η Nexans προχωρά στη κατασκευή του καλωδίου.

Νέες διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις

Εκτός της δεύτερης διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας, η οποία τέθηκε σε λειτουργία τον Ιούνιο του 2023, ο ΑΔΜΗΕ έχει σε πλήρη εξέλιξη και τις υπόλοιπες διασυνδέσεις.

Ειδικότερα, ολοκληρώθηκαν οι μελέτες σκοπιμότητας για τη δεύτερη ενισχυτική διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας, ισχύος 1 GW, σε συνεργασία με τον Διαχειριστή της γειτονικής χώρας, Terna. Αυτό το έργο θα συμβάλει στην ενίσχυση των ενεργειακών ροών μεταξύ των δύο χωρών και στην καλύτερη αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Αντίστοιχη βαρύτητα δίνει ο ΑΔΜΗΕ και στην προώθηση του Green Aegean Interconnector, ενός νέου διαδρόμου καθαρής ενέργειας που θα διασυνδέσει τα ηλεκτρικά συστήματα της Ελλάδας και της Γερμανίας. Αυτό το έργο αναμένεται να έχει αρχική δυναμικότητα 3 GW, με δυνατότητα αύξησης σε 6-9 GW στο μέλλον.

Πρόκειται για μία στρατηγική διασύνδεση που θα επιτρέπει τη μεταφορά του ενεργειακού πλεονάσματος από την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα κέντρα κατανάλωσης της Κεντρικής Ευρώπης.

Ταυτόχρονα, τον Φεβρουάριο, συστάθηκε η κοινοπραξία «Σαουδοαραβική Ελληνική Ηλεκτρική Διασύνδεση Α.Ε.», με σκοπό τη μελέτη βιωσιμότητας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας μέσω καλωδίου HVDC. Η ολοκλήρωση των σχετικών μελετών εμπορικής βιωσιμότητας αναμένεται το καλοκαίρι του 2025.

Τέλος, ο ΑΔΜΗΕ προχωρά και σε διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες στα Βαλκάνια. Η νέα διασύνδεση με την Αλβανία βρίσκεται σε φάση ωρίμανσης, ενώ σχεδιάζεται η κατασκευή νέας διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία θα ενισχύσει την ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας.

Παράλληλα, προωθείται η αναβάθμιση της υφιστάμενης διασύνδεσης με τη Βόρεια Μακεδονία.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV