Newsroom

Σημαντική χρονιά ήταν και παραμένει το 2021 για τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα με πολλούς διαγωνισμούς να προκηρύσσονται ή να επαναπροκηρύσσονται. Πρόκειται για ένα πλήθος μονάδων απορριμμάτων με τις σημαντικότερες να βρίσκονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Επτάνησα και Θεσσαλία.

Τα έργα αυτά προσελκύουν το ενδιαφέρον του κατασκευαστικού κλάδου με ηχηρά ονόματα και έμπειρους παίκτες του κλάδου, όπως η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ μέσω της ΗΛΕΚΤΩΡ, η ΙΝΤΡΑΚΑΤ και οι Θαλής Περιβαλλοντικές υπηρεσίες.

Από το σύνολο των έργων ξεχωρίζουν φυσικά οι μονάδες απορριμμάτων στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, οι οποίες παρά τις παρατάσεις στις οποίες οδηγήθηκαν εντός του έτους, τελούν ακόμα υπό διαγωνιστική διαδικασία με τη δημοπράτηση τους να αναμένεται έως και τα τέλη του Οκτωβρίου.

Επιπλέον, και όπως έχετε ήδη διαβάσει στο ypodomes.com, στις πιο πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα των σχετικών έργων προκηρύχθηκαν οι δημοπρατήσεις για δύο ακόμα ΜΕΑ, οι οποίες θα εξυπηρετούν το Ηράκλειο (Αλικαρνασός) και τη Ρόδο ανεβάζοντας τις υπο δημοπράτηση ΜΕΑ στις 21.

Μονάδες Αττικής

Γραμματικό

Το σημαντικότερο και ταυτόχρονα πιο “βασανισμένο” έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Αττικής είναι η μονάδα που θα κατασκευαστεί στο Γραμματικό. Ως αρχική ημερομηνία δημοπράτησης είχε οριστεί η 14 Ιουνίου 2021, αλλά ύστερα από ένα μπαράζ προσφυγών των ΗΛΕΚΤΩΡ και Archirodon προς την Αρχή Έγκρισης Προδικαστικών Προσφυγών, η αναθέτουσα αρχή (ΕΔΣΝΑ) κατέφυγε στο ΣτΕ με αποτέλεσμα να μετατεθεί η ημερομηνία δημοπράτησης στα μέσα του Ιουλίου.

Ο ΕΔΣΝΑ πέτυχε την ανάκληση της απόφασης της ΑΕΠΠ και ο διαγωνισμός δεν ματαιώθηκε, αλλά ”κόλλησε”, καθώς δόθηκε νέα παράταση έως τις 20 Οκτωβρίου, καθώς ο ΕΔΣΝΑ ανέμενε να καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ προκειμένου να τροποποιήσει τους όρους του διαγωνισμού.

Παρόλα αυτά ο διαγωνισμός οδηγήθηκε σε μία ακόμα, αλλά χρονικά μικρότερη παράταση, καθώς ο ΕΔΣΝΑ έκρινε στην τελευταία του συνεδρίαση (21 Σεπτεμβρίου 2021) πως οι ενδιαφερόμενοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να προετοιμάσουν τις προτάσεις τους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η υποβολή των προσφορών να μετατεθεί για τις 27 Οκτωβρίου.

Το κόστος του έργου εκτιμάται στα 86,78 εκατ. ευρώ σε ποσό με ΦΠΑ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 69,5 εκατ. ευρώ), ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να αγγίξει και τα 138 εκατομμύρια ευρώ σε περίπτωση που ο ΕΔΣΝΑ ασκήσει μονομερώς το δικαίωμα για επέκταση της ισχύος της σύμβασης κατά 6 επιπλέον έτη πέραν της συμβατικής περιόδου (96 μήνες).

Η ΜΕΑ Γραμματικού χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ μέσω του Επιχειρησιακού Πλάνου «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ).

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά του, το έργο έρχεται να δώσει λύσεις στη διαχείριση απορριμμάτων για την Περιφέρεια που συγκεντρώνει του περισσότερους κατοίκους της ελληνική επικράτειας.
Αυτό συμβαίνει καθώς θα επιτυγχάνεται ανά έτος η επεξεργασία 80000 τόνων απορριμμάτων σε ετήσια βάση. Αυτό προκύπτει από την επεξεργασία 60000 τόνων σύμμεικτων απορριμμάτων, ενώ θα κατασκευαστεί και μονάδα επεξεργασίας προδιαλεγμένου οργανικού κλάσματος, δυναμικότητας 20.000 τόννων ετησίως.

Φυλή και Σχιστό

Τα επόμενα δύο έργα που τελούν υπό δημοπράτηση είναι οι ΜΕΑ στη Φυλή και το Σχιστό με την ημερομηνία αποσφράγισης των προσφορών εκδήλωσης ενδιαφέροντος να είναι πολύ κοντά (28 Σεπτεμβρίου 2021).

Συνδυαστικά το κόστος για τα δύο αυτά έργα θα αγγίξει τα 800 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο διαγωνισμός θα γίνει με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) καθώς η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ έχει δώσει το πράσινο φως από το Νοέμβριο του 2020.

Αυτό σημαίνει πως στις 28 Σεπτεμβρίου τα ενδιαφερόμενα σχήματα θα υποβάλλουν την εκδήλωση ενδιαφέροντος (Στάδιο Α), όπου και ο ΕΔΣΝΑ θα προσκαλέσει 6 σχήματα για να συμμετάσχουν στον ανταγωνιστικό διάλογο.

Στο επόμενο στάδιο (Στάδιο ΒΙ) οι ενδιαφερόμενοι θα προχωρήσουν στην υποβολή προσφορών και θα εισέλθουν σε ανταγωνιστικό διάλογο για να καταλήξουν στην υποβολή των δεσμευτικών προσφορών τους (Στάδιο ΒΙΙ).

Καθόλη τη διάρκεια του ανταγωνιστικού διαλόγου τόσο το τεχνικό όσο και το οικονομικό τμήμα των έργων αναμένεται να αλλάξει ανάλογα με τις προτάσεις των ενδιαφερομένων σχημάτων και των απαιτήσεων του ΕΔΣΝΑ.

Η ΜΕΑ Φυλής (“Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) του Κεντρικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Αττικής”) κοστολογείται στα στα 478 εκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ (386,2 εκατ. Ευρώ χωρίς ΦΠΑ).

Μέσω του έργου αυτού θα γίνεται η επεξεργασία 450.000 τόνων απορριμμάτων ανά έτος που θα προέρχονται από σύμμεικτα αστικά στερεά απόβλητα (ΑΣΑ) και βιοαπόβλητα.

Η διάρκεια της σύμβασης ανέρχεται στα 30 έτη από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης με τα 3 εξ’ αυτών να αφορούν τη μελέτη, την κατασκευή, τη δοκιμαστική και την εμπορική λειτουργία του έργου.

Η ΜΕΑ Σχιστού (“Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας του Πειραιά”) εκτιμάται πως θα κοστίσει 313 εκατ. Ευρώ σε ποσό με ΦΠΑ ( 253,2 εκατ. Ευρώ σε ποσό χωρίς ΦΠΑ) και εκτιμάται πως θα επεξεργάζεται 250.000 τόνους απορριμμάτων ανά έτος.

Η διάρκεια της σύμβασης ανέρχεται στα 29 έτη από την ημερομηνία υπογραφή της σύμβασης με τα 2 εξ’ αυτών να αφορούν τη μελέτη, την κατασκευή, τη δοκιμαστική και την εμπορική λειτουργία του έργου.

Τα δύο αυτά έργα θα χρηματοδοτηθούν από κεφάλαια του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης (ΙΦΣ), ο οποίος θα είναι και ο ανάδοχος που θα προκύψει από τον ανταγωνιστικό διάλογο καθώς και από ίδια κεφάλαια του ΕΔΣΝΑ.

Τα κεφάλαια αυτά θα προέρχονται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους (ΕΣΠΑ) και δε θα ξεπερνούν το 60% της συνολικής καταληκτικής αξίας του έργου, ενώ οι πληρωμές θα γίνονται τμηματικά ανάλογα με την πορεία των εργασιών.

Θεσσαλονίκη

Το έργο που βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία αυτή την περίοδο στη Θεσσαλονίκη είναι η ΜΕΑ που θα εξυπηρετεί το Δυτικό τομέα. Παρά τις αντιδράσεις που έχει συναντήσει από τις τοπικές κοινωνίες με την προσφυγή του Δήμου Λαγκαδά στο ΣτΕ με στόχο την ακύρωση, ο διαγωνισμός τρέχει προς το παρόν κανονικά και η αποσφράγιση των προσφορών αναμένεται στις 28 Σεπτεμβρίου.

Να υπενθυμίσουμε πως η αρχική ημερομηνία δημοπράτησης του έργου ήταν η 19η Ιουλίου, αλλά οι νομικές κινήσεις του Δήμου Λαγκαδά και των τοπικών φορέων, οδήγησε την αναθέτουσα αρχή (ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας) στην απόφαση μετάθεσης της δημοπράτησης.

Η μονάδα, η οποία θα δημοπρατηθεί με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ, κοστολογείται στα 118 εκατομμύρια. Συγκεκριμένα, το έργο αφορά στην κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων και μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) συνολικής δυναμικότητας 335.000 τόνων απορριμμάτων κατ’ έτος.

Η αναθέτουσα αρχή έχει πετύχει την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ μέσω του ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ και η δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 60 εκατ. Ευρώ. Η ΜΕΑ θα εξυπηρετεί 10 δήμους της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, καλύπτοντας το 64% των παραγόμενων απορριμμάτων, ενώ η ΜΕΒΑ θα καλύπτει τους Δήμους Βόλβης, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Παύλου Μελά καθώς και τουλάχιστον το ⅓ (35%) του Δήμου Θεσσαλονίκης.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV