Βαγγέλης
Θάνος

Προχωρούν οι διαδικασίες του διαγωνισμού για δύο εμβληματικά έργα ΣΔΙΤ στην Αττική που αφορούν στη διαχείριση απορριμμάτων. Πρόκειται για τις δύο μονάδες απορριμμάτων που δρομολογούνται και θα εξυπηρετήσουν τον Πειραιά η μία και τον Κεντρικό Τομέα των Αθηνών η άλλη. Τα έργα θα υλοποιηθούν με τη μορφή ΣΔΙΤ με τον προϋπολογισμό τους να φτάνει στα 761 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κύριος του έργου  (ΕΔΝΣΑ) εκτός από τους διαγωνισμούς τρέχει παράλληλα διεργασίες σε πολλά επίπεδα. Διεργασίες που έχουν να κάνουν με τις περιβαλλοντικές μελέτες των έργων και τις μελέτες χωροθέτησης.

Οι εξελίξεις δείχνουν πως σύντομα οι διαγωνισμοί αναμένεται να εισέλθουν στην επόμενη και πιο κρίσιμη φάση. Σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, για την υποδομή που προβλέπεται να εξυπηρετήσει τον Πειραιά (Σχιστό) έχει ολοκληρωθεί η Β1 φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου. Σύντομα, το πιο πιθανό εντός του 2022, αναμένεται η τελική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους ιδιώτες.

Όσον αφορά το συγκεκριμένο έργο, παράλληλα με τον διαγωνισμό τρέχουν και οι υπόλοιπες διαδικασίες, καθώς έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες αδειοδότησης.

Λίγο πιο πίσω βρίσκεται η διαδικασία όσον αφορά τη μονάδα που θα εξυπηρετεί τον Κεντρικό Τομέα της Αθήνα. Η Περιφέρεια αναφέρει πως ο διαγωνισμός για αυτήν την υποδομή σε λίγο καιρό αναμένεται να εισέλθει στη φάση Β1.

Ωστόσο, για το συγκεκριμένο έργο υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό για το τελικό σημείο χωροθέτησης, καθώς ακόμα δεν έχει ληφθεί η οριστική απόφαση. Από την πλευρά της η Περιφέρεια έχει δεσμευτεί πως η τοποθεσία θα βρίσκεται εκτός της  Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Φυλής. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες για την αναζήτηση χώρων “φιλοξενίας” της μονάδας.

Η περιφερειακή Αρχή τονίζει πως οι μελέτες αναζήτησης σημείου, θα ολοκληρωθούν παράλληλα με τον διαγωνισμό για τη μονάδα.

ΜΕΑ Γραμματικού

Λίγο πιο περίπλοκα φαίνεται να είναι τα πράγματα όσον αφορά την τρίτη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων που θα εξυπηρετεί την Αττική και προορίζεται να κατασκευαστεί στο Γραμματικό.
Μέσα στο καλοκαίρι, δημοσιεύματα ήθελαν τον διαγωνισμό να ακυρώνεται λόγω απόφασης της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων. Η Αρχή έθετε εκτός διαγωνισμού την κοινοπραξία Μεσογειος-Ηλεκτωρ λόγω τεχνικών ζητημάτων. Η σύμπραξη ήταν ο ανάδοχος που είχε επιλεγεί από τον Ειδικό Διαβαθμιδικό  Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), για την υλοποίηση του έργου.

Τη συγκεκριμένη αρνητική εξέλιξη επιβεβαίωσε και η Περιφέρεια Αττικής, καθώς αναφέρει πως η διαδικασία δημοπράτησης έχει ολοκληρωθεί από μεριάς του ΕΔΣΝΑ, ωστόσο εκκρεμούν δικαστικές προσφυγές.

Η νέα συνθήκη που δημιουργήθηκε γύρω από διαγωνισμό προφανώς και επιφέρει καθυστερήσεις στο έργο, καθώς είναι άγνωστο πότε θα εξέλθει η υπόθεση από τη νομική οδό. Επιπλέον είναι άγνωστο το τελικό αποτέλεσμα της νομικής διαμάχης. Στην περίπτωση που η Αναθέτουσα Αρχή βγει χαμένη από τη μάχη τότε είναι πολύ πιθανό να αρχίσουν όλα από την αρχή.

Η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Γραμματικό έχει προϋπολογισμό 69 εκατ. ευρώ .

Η μάχη της διεκδίκησης

Τα πρότζεκτ του Σχιστού και του Κεντρικού Τομέα Αθηνών είναι από τα μεγαλύτερα του είδους σε προϋπολογισμό και όπως είναι αναμενόμενο έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον των ισχυρότερων παικτών του κλάδου.

Τα έργα διεκδικούν πέντε κοινοπραξίες. Πιο συγκεκριμένα στους διαγωνισμούς έχουν “κατέβει” οι κοινοπραξίες:

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή-Τιτάν,
Motor Oil (MORE)-ΑΒΑΞ-Θαλής,
Μεσόγειος-Mytilineos,
Ηλεκτωρ-ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις ,
Intrakat – Watt.

Τα δύο μεγαλύτερα, εκ των τριών έργων, που θα υλοποιηθούν με τη μορφή ΣΔΙΤ έχουν προϋπολογισμό 761 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τη μονάδα που προορίζεται για το Σχιστό, με προϋπολογισμό 300 εκατ. και για τη μονάδα του Κεντρικού Τομέα Αθηνών με προϋπολογισμό 461 εκατ.

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε πως η ολοκλήρωση των μονάδων αναμένεται να δώσει σημαντικές λύσεις όσον αφορά τα απορρίμματα της Αττικής.

Σύμφωνα με τα σχέδια η δυναμικότητα της Μονάδας στη Φυλή έχει εκτιμηθεί σε 450.000 τόνους /έτος υπολειμματικών συμμείκτων και προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων. Η δυναμικότητα επεξεργασίας της Μονάδας στο Σχιστό έχει εκτιμηθεί σε 250.000 τόνους ανα έτος υπολειμματικών συμμείκτων και προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων. Ενώ η δυναμικότητα της Μονάδας στο Γραμματικό εκτιμάται σε 80.000 τόνους /έτος υπολειμματικών συμμείκτων και προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV