Νίκος
Καραγιάννης

Σε πορεία υλοποίησης εισέρχεται το φιλόδοξο πρόγραμμα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού 80 νοσοκομείων σε όλη την επικράτεια. Το έργο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης από τις αρχές του χρόνου ενώ πρόσφατα υπήρξε μια τροποποιητική απόφαση για επιμέρους λεπτομέρειες, με ένα πολύ μεγάλο κονδύλι το οποίο ανέρχεται σε ποσό με ΦΠΑ 314,96 εκατ. ευρώ.

Είναι η μεγαλύτερη συντεταγμένη προσπάθεια αναβάθμισης πού γίνεται στο χώρο των υποδομών υγείας εδώ και δεκαετίας καθώς έχει παρατηρηθεί πως το κτιριακό δυναμικό είναι στην πλειοψηφία του σημαντικά γερασμένο και ενεργοβόρο.

Την ωρίμανση του μεγάλου αυτού project έχει αναλάβει για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας το ΤΑΙΠΕΔ μέσω της Μονάδας Ωρίμανσης Έργων (PPF). Αφορά τις Υγειονομικές Περιφέρειες: Αττικής, Πειραιώς και Αιγαίου, Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου-Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας και την Κρήτη. Στόχος είναι οι διαγωνισμοί να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν εντός του 2023.

Η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας, στέρησε αναγκαίους πόρους από τη συντήρηση και αναβάθμιση των υποδομών των δημόσιων νοσοκομειακών μονάδων, γεγονός που επηρεάζει άμεσα την ικανότητα αυτών στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Η πανδημία SARS-CoV-2 κάνει επιτακτική την ανάγκη για άμεση αναβάθμιση της δημόσιας παροχής υπηρεσιών υγείας καθότι υποδηλώνει την αναγκαιότητα προετοιμασίας του ΕΣΥ για μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις.

Ποιες παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν

Για τη διασφάλιση της υγείας και ασφάλειας των ασθενών παράλληλα με την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, προτείνονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις που αφορούν την αναβάθμιση της νοσοκομειακής υποδομής.

Όλες οι επενδύσεις που σχετίζονται με υποδομές θα πληρούν τα κριτήρια που ορίζονται στην παρέμβαση #26 Ανακαίνιση για ενεργειακή απόδοση ή μέτρα ενεργειακής απόδοσης σε δημόσια υποδομή, έργα επίδειξης και υποστηρικτικά μέτρα.

Οι απαιτούμενες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:
– Κατασκευή νέων βοηθητικών κτιρίων
– Αποκατάσταση μόνωσης
– Αντικατάσταση απαρχαιωμένων υδραυλικών συστημάτων
– Αναβάθμιση υποσταθμών AC
– Αντικατάσταση απαρχαιωμένων συστημάτων ιατρικού αερίου
– Αντικατάσταση ειδών υγιεινής
– Γενική ανακαίνιση, δίκτυα πυρασφάλειας, HVAC
– Προμήθεια και εγκατάσταση ανέσεων φιλοξενίας
– Εξωραϊσμός
– Βελτίωση του κυκλοφοριακού δικτύου
– Ανακαίνιση κουζινών νοσοκομείων σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς

Για τη διασφάλιση της ασφάλειας των ασθενών και της ποιότητας της περίθαλψης, προτείνονται παρεμβάσεις σε 80 δομές υγειονομικής περίθαλψης (νοσοκομεία) και στις επτά (7) ΥΠΕ στη χώρα.

Οι βασικές τους δραστηριότητες είναι: Κατασκευή, Συντήρηση, Εκσυγχρονισμός και Επέκταση Κτιριακών Υποδομών ΕΣΥ. Η αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων θα ανοίξει το δρόμο για τον λειτουργικό εκσυγχρονισμό και τη δυναμική αναδιοργάνωση των νοσοκομειακών μονάδων, για την καλύτερη υποστήριξη των πολιτών & συνολικά τη βελτίωση της ανθεκτικότητας του συστήματος υγείας στην Ελλάδα.

Η αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΕΣΥ αποτελεί έργο που διασφαλίζει την αδιάκοπη, ποιοτική και ανταποδοτική προς τους πολίτες υπηρεσία στο πλαίσιο του δημόσιου συστήματος υγείας στο διηνεκές.

Σε επόμενο στάδιο θα γίνει εξειδίκευση σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής στις προτεινόμενες παρεμβάσεις με τη διαδικασία του ΣΔΙΤ, θα ονοματιστούν τα συγκεκριμένα Νοσοκομεία και οι παρεμβάσεις που θα αφορούν τα έργα ΣΔΙΤ. Το ποσό που προβλέπουμε να καλύψουμε μέσα από τα έργα ΣΔΙΤ είναι περί τα 106.400.000€. Το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ θα προετοιμάσουν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την ένταξη των έργων και των συγκεκριμένων παρεμβάσεων στην αντίστοιχη διαδικασία που προβλέπεται.

Πως θα γίνει η υλοποίηση

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει αναλάβει το σύνολο της εκπόνησης των μελετών, την αδειοδότηση και την προετοιμασία τευχών δημοπράτησης, όπου απαιτούνται κατά περίπτωση. Παράλληλα έχει αναλάβει και την πρόσληψη Project Manager που θα πιστοποιήσει την πρόοδο της δράσης, καθώς και οποιαδήποτε άλλη δαπάνη απαιτηθεί για την υλοποίηση του έργου.

Το υπουργείο Υγείας στη συνέχεια θα αναλάβει την δημοπράτηση και τις κατασκευαστικές εργασίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα υπάρχει μια εργολαβία ανά Υγειονομική Περιφέρεια, δηλαδή συνολικά οκτώ. Τα έργα έχουν ιδιαίτερα στενή γραμμή υλοποίησης και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025.

Για τα έργα αναμένεται να κινητοποιηθούν αρκετές τεχνικές εταιρείες που εξειδικεύονται σε κτιριακά έργα και έργα εξοικονόμησης ενέργειας. Το σημαντικό στοιχείο είναι πως λόγω της κατάτμησης του αντικειμένου θα μπορούν να συμμετάσχουν και εταιρείες μεσαίου βεληνεκούς από τον χώρο των κατασκευών.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV