Διαγωνισμό για τις μελέτες αγωγού υδρογόνου, του Η2DRIA, ο οποίος θα συνδέσει την Ελλάδα με την Βουλγαρία σε πρώτη φάση, έβγαλε στον «αέρα» ο ΔΕΣΦΑ.
Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα αφού ο Διαχειριστής δρομολογεί από την πλευρά του την υλοποίηση του ελληνικού τμήματος του διαδρόμου για μεταφορά υδρογόνου προς την κεντρική Ευρώπη.
Ειδικότερα, ο διαγωνισμός αφορά στην μελέτη του βασικού σχεδιασμού του έργου το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή ενός νέου αγωγού Υδρογόνου Υψηλής Πίεσης, ο οποίος θα ξεκινά από την περιοχή των Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας και θα καταλήγει στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού, η διάρκεια των μελετών εκτιμάται ότι θα είναι 9 μήνες και αντίστοιχα η εκτίμηση για το συνολικό κόστος ανέρχεται στο 1,5 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ.
Σύμφωνα με το κείμενο, μεταξύ των υποχρεώσεων που έχουν οι εταιρείες που θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό είναι η εμπειρία σε ανάλογα έργα. Συγκεκριμένα, «κάθε συμμετέχουσα επιχείρηση πρέπει να έχει ολοκληρώσει επιτυχώς, εντός των τελευταίων 5 ετών, τις συμβατικές του υποχρεώσεις που απορρέουν από μία τουλάχιστον Σύμβαση σχετική με Υπηρεσίες Μελέτης Βασικού Σχεδιασμού ή Λεπτομερούς Σχεδιασμού ενός τουλάχιστον αγωγού Υψηλής Πίεσης (άνω των 19 bar) ικανού να δεχθεί Η2, ελάχιστου μήκους 100km και ελάχιστης διαμέτρου 24″, σύμφωνα με τους διεθνείς κώδικες που καλύπτουν τα δίκτυα αγωγών υδρογόνου όπως ο ASME B».
Στόχος του ΔΕΣΦΑ είναι να υπάρξει στο μέλλον ένα δίκτυο μεταφοράς, το οποίο θα περιλαμβάνει και τους υφιστάμενους αλλά και νέους αγωγούς, οι οποίοι θα μεταφέρουν υδρογόνο μέχρι και την Γερμανία.
Πάντως, το εν λόγω έργο δεν είναι ενταγμένο στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΕΣΦΑ για την περίοδο 2024 – 2033 το οποίο έχει εγκριθεί από την ΡΑΑΕΥ, ωστόσο όμως περιλαμβάνονται νέα έργα συνολικής αξίας 18,98 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 13,77 εκατ. ευρώ αφορούν επενδύσεις που προωθούν την ενεργειακή μετάβαση και την προετοιμασία του ΕΣΦΑ για την υποδοχή ανανεώσιμων αερίων. Ανάμεσα σε αυτά είναι ο αγωγός υδρογόνου Αμύνταιο-Κομνηνά, κόστους 13 εκατ. ευρώ.
Αυτός θα μεταφέρει 100% υδρογόνο μέχρι τον σταθμό εισόδου στα Κομνηνά, όπου θα συνδέεται με τον αγωγό υψηλής πίεσης. Επίσης, περιλαμβάνεται η πιλοτική εγκατάσταση έγχυσης υδρογόνου στο νέο Τεχνικό Εκπαιδευτικό Κέντρο του ΔΕΣΦΑ στη Νέα Μεσημβρία, που θα χρησιμοποιηθεί για μετρήσεις ασφαλούς έγχυσης μειγμάτων υδρογόνου στο υφιστάμενο δίκτυο.
Συνολικά, περιλαμβάνονται 71 έργα προϋπολογισμού 1,37 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 68 έργα εντάσσονται στην τριετή αναπτυξιακή περίοδο με αντίστοιχο κόστος επενδύσεων 1,34 δις ευρώ. Πέρα από τα τρία νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 18,98 εκατ. ευρώ που προαναφέρθηκαν, τα υπόλοιπα έχουν περιληφθεί σε προηγούμενα Δεκαετές Προγράμματα Ανάπτυξης και είναι σε στάδιο ανάπτυξης.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV