Παύλος
Ρίζος

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την αδειοδότηση της πρώτης φάσης της μεγάλης επένδυσης logistics της Dimand στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είχε ανακοινώσει η εταιρεία, πρόκειται για το μεγαλύτερο logistics center στη Βόρεια Ελλάδα.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την πρώτη φάση της επένδυσης βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση ενώ παράλληλα αναμένονται και οι εγκρίσεις / γνωμοδοτήσεις των εμπλεκομένων φορέων.

Το ακίνητο αποκτήθηκε μέσω της θυγατρικής της «ΑΠΕΛΛΟΥ ESTATE M.Α.Ε.», και αφορά γηπεδικές εκτάσεις συνολικής επιφάνειας 355,6 στρεμμάτων, στο 15ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, πρώην ιδιοκτησίας της εταιρείας «ΒΑΛΚΑΝ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.»

Επί του ακινήτου, η DIMAND θα ανεγείρει, σε δύο φάσεις, συγκρότημα logistics, συνολικής επιφάνειας 120.000 τ.μ. περίπου.

Η πρώτη φάση (για την οποία βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης η ΜΠΕ) αφορά στη δόμηση 55.000 τ.μ. περίπου, εντός 24 μηνών, ενώ η δεύτερη φάση, σε δόμηση 65.000 τ.μ. περίπου, εντός 30 μηνών.

Η συνολική ακαθάριστη αξία ανάπτυξης (GDV) του έργου κατά την ολοκλήρωσή του, εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου €160 εκατ.

Η μεγάλη επένδυση της Dimand αναμένεται να δημιουργήσει 200 νέες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο και 150 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία των εγκαταστάσεων.

Το προφίλ της πρώτης φάσης της επένδυσης

Το έργο αφορά το νέο “Κέντρο αποθήκευσης και διανομής» με την επωνυμία «ΑΠΕΛΛΟΥ ESTATE Μ.Α.Ε.» στο αγρόκτημα Αγχιάλου της Δ.Ε. Αγ. Αθανασίου του Δήμου Χαλκηδόνας της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης, ΠΚΜ”.

Η υπό μελέτη έργο δραστηριότητα αφορά στην ανέγερση νέου ισόγειου Κέντρου Αποθήκευσης και Διανομής, η οποία πρόκειται να ανεγερθεί σε αγροτεμάχιο εμβαδού 139 στρεμμάτων.

Το ακίνητο βρίσκεται σε ιδιαίτερα προνομιακή θέση καθώς σε απόσταση περί των 350m νότια του υπό εξέταση γηπέδου χωροθετείται η Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.) Σίνδου ενώ βόρεια συνορεύει με την Εθνική Οδό Γιαννιτσών – Θεσσαλονίκης.

Οι πλησιέστεροι οικισμοί στο υπό μελέτη έργο είναι :

 • Η Αγχίαλος, η οποία χωροθετείται σε απόσταση περί τα 350m βόρεια του γηπέδου εγκατάστασης του υπό μελέτη έργου.
 • Ο Άγιος Αθανάσιος, που χωροθετείται σε απόσταση περί τα 3,5km δυτικά – βορειοδυτικά του γηπέδου εγκατάστασης του υπό μελέτη έργου.

Το εν λόγω Κέντρο Αποθήκευσης και Διανομής θα αποθηκεύει μόνο ξηρό φορτίο χωρίς ψύξη ή κατάψυξη συνολικού όγκου 892.650,78m3 και ειδικότερα θα περιλαμβάνει τους κάτωθι χώρους:
1. Ξηρή αποθήκη
2. Χώρος Επαναφόρτισης Περονοφόρων Οχημάτων / Μπαταριών
3. Χώρος στάθμευσης 282 θέσεων για Ι.Χ. και 69 θέσεων για φορτηγά

Επιπλέον, στη στέγη του κτιρίου θα τοποθετηθεί σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργεια από φωτοβολταϊκά ηλιακά συστήματα σε ποσοστό 30% της κάλυψης.

Η επιχείρηση στοχεύει να αποτελέσει μια υπερσύγχρονη μονάδα παροχής υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας και δη στον τομέα παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών αποθήκευσης και διανομής προϊόντων.

Το κυριότερο αντικείμενο της δραστηριότητας θα είναι η αποθήκευση πληθώρας προϊόντων, τα οποία δεν χρήζουν ειδικής διαχείρισης. Τα προϊόντα που θα αποθηκεύονται θα είναι προϊόντα που πωλούνται σε υπεραγορές τροφίμων, καταστήματα γενικής πώλησης, αλλά και ως πρώτες ύλες σε βιομηχανικές μονάδες.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν για τις ανάγκες του νέου Κέντρου Αποθήκευσης και Διανομής θα αποτελούνται από:

 • το προς κατασκευή κτίριο αποθήκευσης,
 • το κτίριο οδηγών,
 • το φυλάκιο στην είσοδο του Κέντρου Αποθήκευσης και Διανομής,
 • το αντλιοστάσιο

Ειδικότερα, το υπό ανέγερση κτίριο θα είναι συνολικής κάλυψης 55.727,36m2, δόμησης 56.797,66 m2, ενώ το μέγιστο πραγματοποιούμενο ύψος ανέρχεται στα 16,20m.

Στο παραπάνω γήπεδο οι κτιριακές εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν χώρους απαραιτήτους για την εξυπηρέτηση των αναγκών αποθήκευσης, χώρο παραλαβών και αποστολών, γραφεία, αποδυτήρια με w.c. για τη κάλυψη των αναγκών του προσωπικού και των πελατών, και βοηθητικούς χώρους ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του κτιρίου για την εξυπηρέτηση της λειτουργίας του.

Πιο συγκεκριμένα, η κτιριακή εγκατάσταση θα αποτελείται από το ισόγειο κτίριο αποθήκης ξηρού φορτίου, εμβαδού 55.101,90m2 και τμήμα ορόφου συνολικού εμβαδού 1.070,30m2, για την δημιουργία χώρων του προσωπικού (γραφεία, αποδυτήρια, w.c., χώρο εστίασης κ.α.).

Στον περιβάλλοντα χώρο του οικοπέδου θα κατασκευαστούν τα κάτωθι:

 • Φυλάκιο εμβαδού 15,75m2 στη κεντρική πύλη της εγκατάστασης για την προστασία της εισόδου – εξόδου και τον έλεγχο των εισερχομένων – εξερχομένων.
 • Κτίριο Αντλιοστασίου εμβαδού 198,50 m2 με δυο δεξαμενές.
 • Αυτοτελές κτίριο συμβατικής κατασκευής για την εξυπηρέτηση των οδηγών του διαμετακομιστικού κέντρου, λευκού χρώματος με κουφώματα αλουμινίου χρώματος γκρι. Το κτίριο θα είναι ισόγειο επιφάνειας περί τα 96,00m2

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

 • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
 • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn