Νίκος
Καραγιάννης

Προχωρά το μεγάλο αστικό έργο της Θεσσαλονίκης που αφορά την περίφημη ανάπλαση της ΔΕΘ στην καρδιά της πόλης. Εχθές παρουσιάστηκε η ολοκλήρωση της προμελέτης η οποία δίνει μια νέα διαφορετική “πράσινη” εικόνα και θα μετονομαστεί σε ConFEx Park.

Σύμφωνα με αυτήν στον χώρο του ακινήτου που συνολικά καταλαμβάνει 175 στρέμματα η δόμηση θα καλύπτει 91.000 τμ περίπου 12% λιγότερα από σήμερα. Πιο αναλυτικά, το Συνεδριακό Κέντρο και τα τρία περίπτερα θα έχουν εμβαδόν 69.000 τ.μ. Τα 51.000 αφορούν στα τρία περίπτερα και τα 18.000 στο Συνεδριακό Κένρο.

Παράλληλα προβλέπεται η κατασκευή ενός σύγχρονου ξενοδοχείου 12.000 τ.μ με 150 δωμάτια, εμπορικοί χώροι 6.500 τ.μ, γραφεία 5.000 τ.μ και μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 2.000 τ.μ.

Στη βόρεια πλευρά του ακινήτου θα δημιουργηθεί το Business Center, που θα αποτελείται από τέσσερα κτίρια (ξενοδοχείο, δύο εμπορικά κτίρια, ένα πολλαπλών χρήσεων). Η έκταση του πρασίνου πολλαπλασιάζεται και θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο με ενδημικά φυτά από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, ο χώρος θα είναι διαπερατός και προσβάσιμος από πεζούς και ποδηλάτες, ενώ προβλέφθηκαν χώροι για άθληση και ψυχαγωγία των κατοίκων. Επίσης θα κατασκευαστεί και ένα αμφιθέατρο για υπαίθριες εκδηλώσεις. Το ConFEx Park θα εξυπηρετείται από τον σταθμό Μετρό Σιντριβάνι.

Συγχρόνως προβλέπεται διατήρηση για το  Παλέ Ντε Σπορ, τον Πύργου του ΟΤΕ, το κτηρίου του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και της Πύλης του Τόξου στην πλευρά της ΧΑΝΘ αλλά και το πρώην Περιπτέρου Esso Pappas.

Ένα πράσινο Εκθεσιακό Κέντρο

Ο νέος χώρος θα περιλαμβάνει υπόγειο χώρο στάθμευσης 1.700 θέσεων. Το σημαντικό είναι πως το 55% του νέου Εκθεσιακού Κέντρου θα είναι ανοιχτός χώρος με κήπους και αρχιτεκτονικές διαμορφώσεις, υδάτινα στοιχεία και μονοπάτια. Αυτό που επιχειρείται είναι η δημιουργία ενός πράσινου κέντρου που θα μπορούν να έχουν πρόσβαση οι πολίτες και οι επισκέπτες της πόλης.

Παράλληλα θα αξιοποιείται το βρόχινο νερό για το πότισμα, ενώ φωτοβολταϊκά στις στέγες των κιτιρίων θα καλύπτουν μέρος των αναγκών σε ενέργεια. Συνολικά το ενεργειακό αποτύπωμα του πάρκου θα μειωθεί τουλάχιστον κατά 20%.

Τα κτίρια θα χρησιμοποιούν γεωθερμική ενέργεια και θαλασσινό νερό για ψύξη και ο εξαερισμός με διασταύρωση της ροής του αέρα και με τη βοήθεια ανάκτησης θερμότητας από τους εκθεσιακούς χώρους θα μειώσει την κατανάλωση ενέργειας μέσω του μηχανικού εξαερισμού.

Η προμελέτη και τα σχέδια για τον διαγωνισμό

Την προμελέτη παρουσιάσε το αρχιτεκτονικό σχήμα Sauerbruch-Hutton, Gustafson Porter + Bowman & Elena Stavropoulou Arch. που πριν ένα χρόνο, είχαν κερδίσει το 1ο Βραβείο στο διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που είχε βγάλει η ΔΕΘ.

Τα επόμενα βήματα είναι να ολοκληρωθούν οι μελέτες πολύ γρήγορα, μέχρι το 2023, ούτως ώστε να ξεκινήσει ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ για να αντληθούν τα απαραίτητα κεφάλαια που χρειάζεται για να κατασκευαστεί το νέο οικοδόμημα. Μεγάλος στόχος είναι το 2026 η νέα ΔΕΘ, το COnFEx Park να παρουσιαστεί και να δώσει μια νέα πνοή στην πόλη.

Το σύνολο της επένδυσης υπολογίζεται σε 280 εκατ. ευρώ μαζί με την περίοδο συντήρησης-λειτουργίας από τον ανάδοχο. Με την υλοποίηση του θα γίνει το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης της Θεσσαλονίκης και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV