Νίκος
Καραγιάννης

Ένας κοιμώμενος γίγαντας έχει αφυπνιστεί στο κέντρο του Πειραιά και φιλοδοξεί να πάρει στις πλάτες του όλη την πόλη και να της δώσει ακόμα περισσότερη λάμψη. Εδώ και περίπου 2 χρόνια είναι σε εξέλιξη η ανακατασκευή στον Πύργο Πειραιά και πλέον βρισκόμαστε στην αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση των εργασιών.

Το ypodomes.com είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί και να καταγράψει την εξέλιξη των έργων ανακατασκευής που όχι μόνο αναδεικνύουν τον Πύργο Πειραιά αλλά του δίνουν σύγχρονα καινοτόμα χαρακτηριστικά, δημιουργώντας και πάλι το απόλυτο τοπόσημο στο μεγάλο λιμάνι της χώρας.

Οι εναερίτες του Πύργου Πειραιά. Πηγή:ypodomes.com. Φωτό: Άρτεμις Σκουλίκα
Οι εναερίτες του Πύργου Πειραιά. Πηγή:ypodomes.com. Φωτό: Άρτεμις Σκουλίκα

Ο Πύργος Πειραιά θα ξεκινήσει να λειτουργεί σταδιακά από το Φθινόπωρο και εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως μέχρι το τέλος του έτους. Για την ανακατασκευή του επιστρατεύτηκαν οι πιο σύγχρονες μέθοδοι προκειμένου να αποκτήσει επάξια την φήμη του πρώτου πράσινου αλλά και του πρώτου ψηφιακού ουρανοξύστη της χώρας.

Μπαίνοντας μέσα στο κτίριο σου δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσεις από πρώτο χέρι την εμπειρία της μετατροπής ενός κτιρίου φαντάσματος σε ένα κτίριο-στολίδι, ένα κτίριο που θα αποτελέσει ένα βασικό case study για ανάλογα κτίρια ανά τον κόσμο.

To έργο υλοποιείται από την Piraeus Tower Α.Ε. Το σχήμα αποτελείται από την Dimand και την EBRD (70%) και την Prodea Investments (30%) οι οποίες ένωσαν τις δυνάμεις τους για να καταφέρουν να επικρατήσουν στον σχετικό διαγωνισμό παραχώρησης για 99 έτη από τον Δήμο Πειραιά. Το κόστος του έργου ανακατασκευής εκτιμάται σε περίπου 80 εκατ. ευρώ.

Εργασίες στον Πύργο Πειραιά. Πηγή: ypodomes.com. Πηγή: Άρτεμις Σκουλίκα
Εργασίες στον Πύργο Πειραιά. Πηγή: ypodomes.com. Πηγή: Άρτεμις Σκουλίκα

Την κατασκευή έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ, μέλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μια από τις κορυφαίες τεχνικές εταιρείες στο κατασκευαστικό γίγνεσθαι της χώρας. Οι ενισχύσεις έγιναν από την εταιρεία ΕΧΙΝΟΣ. Lead Architect είναι η BETAPLAN, Façade Architect – Common Areas Architect η PILA και Retail Architect η ASPA KST.

Σήμερα η κατασκευή έχει ξεπεράσει το 80% στην πρόσοψη, εσωτερικά κατά μέσο όρο είναι πάνω από 85%, ενώ στους κοινόχρηστους χώρους η πρόοδος βρίσκεται περίπου στο 60%.

Πως ανακατασκευάζεται ο Πύργος Πειραιά

Η ανακατασκευή του Πύργου όπως αναφέρθηκε και παραπάνω είναι στα τελευταία της στάδια. Μέχρι τον Σεπτέμβριο εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί η εντυπωσιακή πρόσοψη του κτιρίου, η οποία τοποθετείται εδώ και κάποιους μήνες με τη βοήθεια ειδικού ελληνικού συνεργείου εναεριτών, η δουλειά των οποίων πραγματικά αποτελεί ένα επίτευγμα για το ελληνικό expertise στις κατασκευές. Αυτές τις ημέρες κλείνει ο 21ος όροφος και απομένουν δύο ακόμα.

Το σχήμα στο οποίο ηγείται η Dimand έβαλε φιλόδοξους στόχους όταν ανέλαβε το δύσκολο έργο της ανακατασκευής. Καταρχάς θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ως κατασκευή θα αποκτήσει το Leed Platinum, το ανώτερο πιστοποιητικό κατασκευής αλλά και το WΕLL, πιστοποιητικό για την υγεία και ευεξία των εργαζόμενων στο κτίριο.

Αεροφωτογραφία του Πύργου Πειραιά. Πηγή: ypodomes.com. Φωτό: Άρτεμις Σκουλικά
Αεροφωτογραφία του Πύργου Πειραιά. Πηγή: ypodomes.com. Φωτό: Άρτεμις Σκουλικά

Παράλληλα ο Πύργος “σκαναρίστηκε” εξονυχιστικά και ψηφιοποιήθηκε με τη βοήθεια της τεχνολογίας του ΒΙΜ. Αυτό σημαίνει ότι πλέον ότι γίνεται στον Πύργο, θα έχει τη βοήθεια της τεχνολογίας. Κατά τη λειτουργία θα υπάρχει Κέντρο Ελέγχου μέσω του οποίου θα ελέγχονται όλα τα συστήματα (ηλεκτρομηχανολογικά, υδραυλικά κ.α.). Αυτό δίνει άλλωστε και τον τίτλο του πρώτου ψηφιακού Πύργου της χώρας.

Ο κάθε όροφος θα μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα, θα είναι πλήρως βιοκλιματικοί και θα λειτουργούν με “έξυπνα” συστήματα, ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε μισθωτή. Ακόμα μια πρωτιά για τον Πύργο αποτελούν οι ανελκυστήρες οι οποίοι όταν θα λειτουργήσει υπόσχονται πως σε μόλις 23 δευτερόλεπτα θα φτάνουν από το ισόγειο στην κορυφή.

Ανεβαίνοντας στους πιο ψηλούς ορόφους, η θέα κυριολεκτικά “κόβει την ανάσα”. Ο χρήστης του κτιρίου μπορεί να έχει πανοραμική άποψη του λιμανιού, της πόλης του Πειραιά αλλά καθώς είναι το μοναδικό τόσο ψηλό κτίριο στην πόλη έχεις δυνατότητα 360ο μοιρών θέας και δυνατότητα να βλέπεις από το Φάληρο, το κέντρο της Αθήνας μέχρι το όρος Αιγάλεω και τις γύρω περιοχές του Πειραιά.

Στο εσωτερικό του Πύργου Πειραιά. Πηγή: ypodomes.com. Φωτό: Άρτεμις Σκουλίκα
Στο εσωτερικό του Πύργου Πειραιά. Πηγή: ypodomes.com. Φωτό: Άρτεμις Σκουλίκα

Ο πράσινος Πύργος

Ο Πύργος Πειραιά όμως γίνεται “πράσινος”. Σε αυτόν θα λειτουργούν τα πιο προηγμένα συστήματα ψύξης και θέρμανσης ενώ στην κορυφή του κτιρίου θα τοποθετηθούν 500m2 φωτοβολταϊκών που θα συμβάλλουν στην καθημερινή ηλεκτροδότηση των κοινόχρηστων χώρων. Παράλληλα, στο υπόγειο υπάρχουν τρεις γεννήτριες οι οποίες θα δύναται να λειτουργούν ασφαλώς σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος.

Τα όμβρια ύδατα θα συλλέγονται σε 6 ειδικές δεξαμενές που υπάρχουν κάτω από το δεύτερο υπόγειο του Πύργου και θα επαναχρησιμοποιούνται για τις ανάγκες άρδευσης του κτιρίου. Στόχος είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Πύργου να είναι το μικρότερο δυνατό, δεδομένου των αναγκών που έχει.

Παράλληλα στην τοποθέτηση των πάνελ έγινε σε πολύ μεγάλο βαθμό ανακύκλωση και επανάχρηση της παλιάς γυάλινης πρόσοψης και μάλιστα τα νέα τελάρα διαθέτουν σκίαστρα, και είναι ενεργειακής κλάσης Α++.

Για τους χρήστες του Πύργου υπάρχουν 44 θέσεις στάθμευσης στο υπόγειο ενώ έχει γίνει συμφωνία για περίπου 250 θέσεις στο γειτονικό χώρο στάθμευσης στην πλατεία Καραϊσκάκη, σε απόσταση μόλις 250 μέτρων και εντός του λιμένα Πειραιά.

Η πρόσβαση είναι ιδιαίτερα εύκολη στον Πύργο καθώς βρίσκεται σε απόσταση βολής από τους σταθμούς Μετρό ΠΕΙΡΑΙΑΣ και ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ και απέναντι ακριβώς από τον σταθμό ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ του Τραμ. Ο Πύργος είναι ιδιαίτερα κοντά και στον Προαστιακό Σταθμό του Πειραιά.

Παράλληλα εξυπηρετείται από λεωφορεία, τρόλεϊ και φυσικά ταξί. Στο μέλλον προβλέπεται και η σύνδεση του Πύργου Πειραιά με το λιμάνι μέσω μιας πεζογέφυρας (έργο του ΟΛΠ) κάνοντας την πρόσβαση από το λιμάνι ιδιαίτερα ασφαλής.

Άποψη του εσωτερικού χώρου του Πύργου Πειραιά. Πηγή: ypodomes.com. Φωτό: Άρτεμις Σκουλίκα
Άποψη του εσωτερικού χώρου του Πύργου Πειραιά. Πηγή: ypodomes.com. Φωτό: Άρτεμις Σκουλίκα

Οι μισθώσεις

Στο ισόγειο του κτιρίου θα στεγάζονται τα Flagship καταστήματα του ομίλου INDITEX, Zara και Zara Home, καθώς επίσης και σε χώρους του πρώτου και του δευτέρου ορόφου, σε μια συνολική επιφάνεια 5.850 τ.μ. Στο ισόγειο θα βρίσκεται επίσης και η JD Sports σε πλέον των 1.0000 τ.μ. κατάστημα, ενώ προβλέπεται και ένας χώρος wellness, συνολικής επιφάνειας 120 τετραγωνικών μέτρων, για τους εργαζόμενους του Πύργου – οι οποίοι εκτιμάται ότι θα είναι περί τους 1.600 με 2.000 – για θηλασμό, χαλάρωση κλπ.

Σε μέρος του τρίτου και του τετάρτου ορόφου θα φιλοξενείται το γυμναστήριο του Πύργου και στον τρίτο, όπου το ύψος αντιστοιχεί σε αυτό της ταράτσας μιας πενταώροφης πολυκατοικίας, θα λειτουργήσει ένα νέο project της Nice n Easy, το οποίο θα είναι bar-restaurant 24ωρης λειτουργίας, σε επιφάνεια 600 τ.μ. στο εσωτερικό και άλλων 700 τ.μ. στην “βεράντα” του Πύργου.

Από τον 9ο μέχρι το 14ο όροφο, θα καταλαμβάνει χώρους 6.210 τ.μ., η Dialectica, η ελληνική start up στον τομέα της τεχνολογίας προκειμένου να έχουν τα γραφεία τους οι περισσότεροι από 550 εργαζόμενοί της στην Ελλάδα.

Ο Πύργος Πειραιά με τη λειτουργία του αναμένεται να λειτουργήσει σαν κυψέλη και για άλλες επενδύσεις στον χώρο του real estate του Πειραιά και να αναβαθμίσει την εικόνα της πόλης ως ένα σύγχρονο κτίριο με τις πλέον προηγμένες προδιαγραφές.

Οι εναερίτες εν δράσει, τοποθετούν πανέλα στον Πύργο Πειραιά. Πηγή: ypodomes.com. Φωτό: Άρτεμις Σκουλίκα
Οι εναερίτες εν δράσει, τοποθετούν πανέλα στον Πύργο Πειραιά. Πηγή: ypodomes.com. Φωτό: Άρτεμις Σκουλίκα

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV