Νίκος
Καραγιάννης

Ένα πολύ ενδιαφέρον νομοθέτημα πέρασε από την Ευρωβουλή την Τρίτη 14 Μαρτίου και αφορά την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων τα οποία από το 2028 θα πρέπει να έχουν μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών ρύπων. Η αντίστοιχη προθεσμία για κτίρια που στεγάζουν, χρησιμοποιούνται, ή ανήκουν σε δημόσιες αρχές θεσπίζεται για το 2026. Η Αυτό σημαίνει πως τα επόμενα κτίρια -και ιδιαίτερα τα δημόσια- θα πρέπει να πληρούν σειρά από αυστηρά κριτήρια για την κατασκευή τους.

Το θέμα είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον καθώς η χώρα προγραμματίζει σειρά από μεγάλα κτιριακά έργα με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Πρόκειται για κτίρια ή κτιριακά συγκροτήματα τα οποια πρόκειται να υλοποιηθούν μέσα στην επόμενη πενταετία. Το ίδιο ισχύει και για τη χρήση των υφιστάμενων δημόσιων κτιρίων.

Τα πιο σημαντικά από αυτά τα projects, τα οποία βρίσκονται και σε διαγωνιστική διαδικασία είναι οι φοιτητικές εστίες σε Κρήτη, Θράκη, Θεσσαλία, Δυτική Μακεδονία και Αττική, τα 13 Περιφερειακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας, τα 17 σχολεία-ΣΔΙΤ στην Κεντρική Μακεδονία και άλλα 13 στη Ρόδο, τα 12 Δικαστικά Μέγαρα σε Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία και Κρήτη, το Νέο Πρωτοδικείο Αθηνών, τα 5 Αστυνομικά Μέγαρα κ.α.

Πρόκειται για έργα των οποίων ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε πάνω από 1,8 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά τα κτίρια αυτά μέσα από τους εν εξελίξει διαγωνισμούς πιθανόν να επηρεάζονται από δύο παράγοντες. Ο πρώτος παράγοντας είναι ο οικονομικός καθώς η κατασκευή κτιρίων με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα θα είναι σαφώς πιο δαπανηρή και ο δεύτερος είναι η συντήρηση τους η οποία θα απαιτείται να είναι πιο εντατική για τη διατήρηση των κτιρίων αυτών σε αυτή την κατηγορία.

Bέβαια το νόμισμα έχει δύο όψεις καθώς με την θωράκιση των κτιρίων και την ενσωμάτων τεχνολογιών όπως τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, την χρήση αντλιών θερμότητας, τις θερμοπροσόψεις κ.α. θα μειωθεί σε σημαντικό βαθμό σε σχέση για τις ανάγκες που θα έχει για κλιματισμό, θέρμανση και γενικά στην κατανάλωση ενέργειας.

Τι αλλάζει στην ενεργειακή απόδοση των κτιρίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Με το νομοθέτημα που ψηφίστηκε την περασμένη Τρίτη, όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με τεχνολογίες συλλογής ηλιακής ενέργειας έως το 2028, εφόσον αυτό είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό, ενώ τα κτίρια κατοικιών που υποβάλλονται σε μεγάλης κλίμακας ανακαίνιση θα έχουν προθεσμία έως το 2032.

Στην κλίμακα ενεργειακής απόδοσης από το Α έως το G, τα κτίρια κατοικιών θα πρέπει να επιτύχουν την κατάταξή τους, τουλάχιστον, στην κατηγορία Ε έως το 2030 και στην D έως το 2033. Η κατηγορία G αντιστοιχεί στο 15% των κτιρίων ενός κράτους μέλους με τις χειρότερες επιδόσεις.

Τα μη οικιστικά και τα δημόσια κτίρια θα πρέπει να ανήκουν στις σχετικές κατηγορίες έως το 2027 και το 2030 αντίστοιχα. Η αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης (η οποία μπορεί να λάβει τη μορφή μονωτικών εργασιών ή βελτίωσης του συστήματος θέρμανσης) θα πραγματοποιείται όταν ένα κτίριο πωλείται ή υποβάλλεται σε σημαντική ανακαίνιση ή, εάν ενοικιάζεται, όταν υπογράφεται νέο συμβόλαιο μίσθωσης.

Τα μέτρα που απαιτούνται για την επίτευξη αυτών των στόχων θα καθοριστούν από τα κράτη μέλη στα λεγόμενα εθνικά σχέδια ανακαίνισης.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας