Έως το 2030 οι ΑΠΕ να καλύπτουν το 80% της ηλεκτροπαραγωγής, να είναι σε λειτουργία τα πρώτα υπεράκτια αιολικά πάρκα, να αναπτυχθεί επαρκή ισχύς και χωρητικότητα στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και να έχουν ολοκληρωθεί οι νησιωτικές διασυνδέσεις, είναι μόνο μερικά από όσα προβλέπει το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που στάλθηκε στη Κομισιόν για να λάβει την αρχική έγκριση και να οριστικοποιηθεί έως τον Ιούνιο του 2024.
Παράλληλα, το ΕΣΕΚ προβλέπει δύο χρόνια νωρίτερα την απόσυρση από το σύστημα των μονάδων 1,2,3 και 4 του Αγ. Δημητρίου και συγκεκριμένα το 2023 αντί το 2025, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσυρθεί νωρίτερα από το 2028 η νέα μονάδα «Πτολεμαΐδα V».
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΕΣΕΚ, η εγκατεστημένη ισχύς των χερσαίων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων προβλέπεται να αυξηθεί κατά 12 GW έως το 2030 (από 11,5 GW στα τέλη του 2023 σε 23,5 GW το 2030). Αυτό σημαίνει την αύξηση του στόχου κατά 8 GW σε σύγκριση με το στόχο που είχε τεθεί στο υφιστάμενο ΕΣΕΚ και ανερχόταν σε 15,5 GW. Από τα 23,5 GW ΑΠΕ, τα 9,5 GW θα είναι αιολικά πάρκα (εκ των οποίων 1,9 GW υπεράκτια αιολικά), τα 13,4 GW φωτοβολταϊκά και τα 0,6 GW άλλες ΑΠΕ.
Για να επιτευχθεί ωστόσο αυτό, θα πρέπει σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ΕΣΕΚ, να τηρηθεί το σχήμα λειτουργικής ενίσχυσης για σταθμούς ΑΠΕ έως το τέλος του 2025 το οποίο προβλέπει την ενίσχυση μέσω διαγωνισμών της εγκατάστασης για τουλάχιστον 3.250 MW χερσαίων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, 200 MW χερσαίων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων με αποθήκευση (συσσωρευτές) και 500 MW χερσαίων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων στις περιοχές Κρήτη, Κυκλάδες και Εύβοια.
Για τον λιγνίτη, έρχεται νωρίτερα το τέλος. Συγκεκριμένα, σε περίπου δύο μήνες προβλέπει το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ να κλείσουν οι τέσσερις λιγνιτικές μονάδες του Αγίου Δημητρίου (Ι, ΙΙ, ΙΙΙ και IV).
Παράλληλα, επισημαίνει ότι μετά την 31η Δεκεμβρίου 2028 θα σταματήσει η ηλεκτροπαραγωγή με καύσιμο λιγνίτη και της νέας μονάδας της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα V», ωστόσο, διευκρινίζεται ότι «το χρονοδιάγραμμα αυτό δεν είναι οριστικό».
Ηλεκτρική Διασύνδεση νησιών
Ψηλά βρίσκονται και οι νησιωτικές διασυνδέσεις. Σύμφωνα με το ΕΣΕΚ, οι επόμενοι στόχοι νησιωτικών διασυνδέσεων στους οποίους επικεντρώνεται ο ΑΔΜΗΕ, είναι τα έργα διασύνδεσης των Δωδεκανήσων και της διασύνδεσης των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Ο προγραμματισμός των εν λόγω έργων προβλέπει:
– Διασύνδεση των Δωδεκανήσων με το Ηπειρωτικό Σύστημα: το έργο αφορά τη διασύνδεση με το ΕΣΜΗΕ της ομάδας των Νήσων του Νοτιοανατολικού Αιγαίου η οποία περιλαμβάνει τα εξής έξι (6) αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα: Κάρπαθος (Κάσος διασύνδεση υπό ΜΤ), Ρόδος (Χάλκη διασύνδεση υπό ΜΤ), Σύμη, Κως – Κάλυμνος (Ψέριμος, Τέλενδος, Νίσυρος, Τήλος, Λέρος, Λειψοί, Γυαλί διασύνδεση υπό ΜΤ), Πάτμος 138 και Αρκιοί (Μαράθι διασύνδεση υπό ΜΤ). Το έργο θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις, με εκτιμώμενη ολοκλήρωση το 2028.
– Διασύνδεση νήσων ΒΑ Αιγαίου με το Ηπειρωτικό Σύστημα: Το έργο της διασύνδεσης του Βορειοανατολικού Αιγαίου αφορά τη διασύνδεση με το ΕΣΜΗΕ της ομάδας των Νήσων του Βορειοανατολικού Αιγαίου η οποία περιλαμβάνει τα εξής οκτώ (8) αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα των ΜΔΝ Λήμνου, Άγιου Ευστρατίου, Σκύρου, Λέσβου, Χίου (Ψαρών), Σάμου (Φούρνων – Θύμαινας), Ικαρίας και Αγαθονησίου. Το έργο αποτελεί συνέχεια του έργου της διασύνδεσης των Δωδεκανήσων. Θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις, με εκτιμώμενη ολοκλήρωση το 2029.
– Φάση Δ της Διασύνδεσης των Κυκλάδων: Το έργο αφορά στη διασύνδεση των Νοτιοδυτικών Κυκλάδων και ειδικότερα των Νήσων της Θήρας, της Μήλου, της Φολεγάνδρου και της Σερίφου με το ΕΣΜΗΕ. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2025.
– Φάση ΙΙ της διασύνδεσης Κρήτης (Κρήτη-Αττικής): Το έργο αφορά στη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική. Το έργο υλοποιείται μέσω της θυγατρικής εταιρείας του ΑΔΜΗΕ «ΑΡΙΑΔΝΗ INTERCONNECTION Α.Ε.Ε.Σ.», με εκτιμώμενο χρόνο ολοκλήρωσης το έτος 2024 και έναρξη εμπορικής λειτουργίας εντός του 2025.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας