Μαρίνα
Ξυπνητού

Στον επόμενο χρόνο πρόκειται να έχουν ολοκληρωθεί οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις των Κυκλάδων και της Κρήτης – Αττικής, ενώ το 2026 θα έχουν παραδοθεί τα έργα στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου αλλά και η δεύτερη φάση του Ανατολικού Διαδρόμου Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει ο ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών στα οικονομικά του αποτελέσματα,  η τέταρτη και τελευταία φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων που αφορά στη διασύνδεση της Σαντορίνης, της Φολεγάνδρου, της Μήλου και της Σερίφου, είναι σε πλήρη εξέλιξη. 

Μάλιστα, το πρώτο σκέλος της διασύνδεσης (Σαντορίνη-Νάξος) είναι σε φάση κατασκευής με ορίζοντα ολοκλήρωσης περί τα τέλη του 2024. 

Συνολικά, το έργο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025. 

Ηλεκτρική Διασύνδεση Κρήτης – Αττικής 

Ανάλογη πρόοδος υπάρχει φυσικά και στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής. Συγκεκριμένα, η «ΑΡΙΑΔΝΗ INTERCONNECTION» έχει ολοκληρώσει την πόντιση του συνόλου των υποβρυχίων ηλεκτρικών και οπτικών καλωδίων και προχωρά με εντατικό ρυθμό και το χερσαίο τμήμα της διασύνδεσης, με τις σχετικές εργασίες μελέτης – κατασκευής από τους αναδόχους να βρίσκονται στην τελική ευθεία.

Όσον αφορά στους σταθμούς μετατροπής, έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των μετασχηματιστών μετατροπέων στην Αττική και είναι σε εξέλιξη η εγκατάστασή τους στην Κρήτη. Τα βασικά κτίρια σε Κρήτη και Αττική έχουν ολοκληρωθεί και είναι σε εξέλιξη η εγκατάσταση των βαλβίδων μετατροπέων στους δύο πόλους των Σταθμών καθώς και η εγκατάσταση του λοιπού εξοπλισμού. 

Αναφορικά με την πρόοδο του χερσαίου καλωδιακού τμήματος, στην Αττική προχωρά η κατασκευή της υπόγειας όδευσης από το ΚΥΤ Κουμουνδούρου προς το σημείο προσαιγιάλωσης στην Πάχη, και οδεύει προς ολοκλήρωση. Στην Κρήτη, οι εργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Εντός του 1ου εξαμήνου του 2025 πρόκειται το έργο να ηλεκτρισθεί.

Αναβάθμιση του ΚΥΤ Κουμουνδούρου 

Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι  εργασίες κατασκευής του νέου ΚΥΤ Κουμουνδούρου, τεχνολογίας κλειστού τύπου (GIS), που θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο ΚΥΤ υπαίθριου τύπου. 

Η υλοποίηση του νέου ΚΥΤ Κουμουνδούρου θα εξυπηρετήσει τη σύνδεση του Ανατολικού Διαδρόμου 400 kV Πελοποννήσου, θα αποτελέσει το τερματικό της διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα και θα ενισχύσει την αξιοπιστία τροφοδότησης των φορτίων στην (Δυτική κυρίως) Αττική. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ως τμήμα της Γραμμής Μεταφοράς Μεγαλόπολη – Κόρινθος – ΚΥΤ Κουμουνδούρου.

 Η πλήρης ολοκλήρωση του αναβαθμισμένου ΚΥΤ Κουμουνδούρου αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του 2026.

Ανατολικός Διάδρομος Πελοποννήσου

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, το υποέργο της Γραμμής Μεταφοράς 400 kV που συνδέει το υφιστάμενο ΚΥΤ Μεγαλόπολης με το νέο ΚΥΤ Κορίνθου ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία τον Δεκέμβριο του 2022. Τον Δεκέμβριο 2023 υπεγράφη η σύμβαση για το υποέργο της νέας Γραμμής μεταφοράς που θα συνδέσει το ΚΥΤ Κορίνθου με το ΚΥΤ Κουμουνδούρου, θέτοντας το δεύτερο τμήμα του έργου σε φάση κατασκευής. 

Η ολοκλήρωση του υποέργου αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του 2026.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV