Μαρίνα
Ξυπνητού

Στο τέλος του έτους υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσουν οι δοκιμές για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, με τον ΑΔΜΗΕ να τοποθετεί την εμπορική της λειτουργία το καλοκαίρι του 2025. Όπως εξηγούν πηγές στο ypodomes.com, η πρόοδος των εργασιών είναι μεγάλη καθώς το έργο βαδίζει ολοταχώς προς την ολοκλήρωση του.

Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με τα υπόγεια καλωδιακά τμήματα στη Κρήτη, η πρόοδος των εργασιών οδοποιίας ξεπερνά το 60%, οι εργασίες υποδομής για τα υπόγεια καλωδιακά τμήματα είναι σε εξέλιξη, δηλαδή έχουν προχωρήσει σε ποσοστό άνω του 35% και έχει αρχίσει η τοποθέτηση των καλωδίων (2 από 13 τμήματα). Το επόμενο δεκαήμερο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα αρχίσουν και οι εργασίες ένωσης (jointing) των καλωδίων.

Όσον αφορά το Σταθμό Μετατροπής Κουμουνδούρου (στην Αττική), σε αυτή τη φάση, εκτελούνται εντατικές εργασίες κατασκευής και ανέγερσης σε κάθε επιμέρους περιοχή του οικοπέδου, με τα βασικά έργα πολιτικού μηχανικού που αφορούν τις κύριες κτιριακές εγκαταστάσεις του Σταθμού Μετατροπής (χώρος μετατροπής AC σε DC (Converter/DC Halls) και το κτίριο ελέγχου) να είναι σχεδόν ολοκληρωμένα ενώ είναι σε εξέλιξη τα βοηθητικά κτίρια και οι λοιπές εργασίες διαμόρφωσης των εξωτερικών χώρων.

Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των μετασχηματιστών μετατροπέων ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη η εγκατάσταση του κρίσιμου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στο χώρο του Converter Hall που αφορά τις βαλβίδες μετατροπής.

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, με την ολοκλήρωση του έργου σε συνδυασμό με τη μικρή διασύνδεση Πελοποννήσου – Κρήτης που λειτουργεί αδιαλείπτως από το καλοκαίρι του 2021, αίρεται η ενεργειακή απομόνωση του νησιού και εξασφαλίζεται η ενεργειακή ασφάλειά του χωρίς τη χρήση των συμβατικών μονάδων, μειώνοντας έτσι το κόστος παραγωγής και βελτιώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και την ποιότητα της παρεχόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ταυτόχρονα, η Κρήτη καθίσταται πλέον ενεργειακός κόμβος σε συνδυασμό με τη μελλοντική επέκταση της διασύνδεσης προς Κύπρο και Ισραήλ, ενώ τίθενται οι βάσεις για την περαιτέρω «πράσινη» ανάπτυξή του με τη δημιουργία ηλεκτρικού χώρου της τάξης των 2,5 GW για την εγκατάσταση χερσαίων και υπεράκτιων έργων ΑΠΕ.

Αυτοψία της διοίκησης

Τις προηγούμενες μέρες στελέχη της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Διαχειριστή Μάνο Μανουσάκη και της θυγατρικής εταιρείας ΑΡΙΑΔΝΗ που έχει οριστεί ως ο φορέας κατασκευής και χρηματοδότησης του έργου, πραγματοποίησαν επιθεώρηση στο εργοτάξιο της Δαμάστας, όπου κατασκευάζεται ο Σταθμός Μετατροπής.

Όπως προέκυψε, οι κύριες κτιριακές εγκαταστάσεις του σταθμού, πλησιάζουν στην ολοκλήρωση. Στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η μεταφορά και εγκατάσταση των μετασχηματιστών του Σταθμού Μετατροπής και των βαλβίδων μετατροπής του συνεχούς ρεύματος σε εναλλασσόμενο, καθώς και οι εργασίες των εναερίων Γραμμών Μεταφοράς για τη σύνδεση με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά και η κατασκευή του νέου GIS 150 kV, καθώς και τα βοηθητικά κτίρια και οι λοιπές εργασίες διαμόρφωσης των εξωτερικών χώρων.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας