Connect with us

Λιμάνια-Μαρίνες

Πόρισμα Ομάδας Εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ για το θεσμικό πλαίσιο αδειών λιμενικών υποδομών

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Προτάσεις για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου αδειών λιμενικών υποδομών, περιλαμβάνει το πόρισμα σχετικής Ομάδας Εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ, που απέστειλε το Τμήμα στο Υπουργείο Οικονομικών, ως αρμόδιο Υπουργείο αλλά και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Την ομάδα εργασίας αποτέλεσαν οι: Σ. Χριστόπουλος, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός ως Συντονιστής, Θ. Καραμπάς, Καθηγητής Παράκτιας Τεχνικής Α.Π.Θ., Ο. Μεσοχωρίτης, MSc. Πολιτικός Μηχανικός και Α. Πανίδης, Πολιτικός Μηχανικός.

Στο πόρισμα τονίζεται μεταξύ άλλων, ότι η βελτίωση του εθνικού θεσμικού πλαισίου κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία, καθώς ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα του ΑΕΠ της χώρας. Η δημιουργία ικανού δικτύου λιμένων αναψυχής, η βελτίωση των επιβατικών λιμένων -ιδιαίτερα του νησιωτικού συμπλέγματος- η αποκατάσταση των ακτών μας σε περιπτώσεις διάβρωσης, είναι κάποιοι από τους βασικούς μεσοπρόθεσμους αναπτυξιακούς στόχους.

Έτσι, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο πρέπει να επικαιροποιηθεί στην κατεύθυνση αναίρεσης των μεγάλων χρονικών καθυστερήσεων και της προσαρμογής στην ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία, με βάση τις παρακάτω κατευθυντήριες προτάσεις:

– Η φιλοσοφία σχεδιασμού του λιμενικού έργου εξετάζεται από την ακτομηχανική μελέτη και ελέγχεται από έναν αρμόδιο φορέα (Πχ Υπουργείο Υποδομών). Η ακτομηχανική μελέτη εμπεριέχει την κυματική μελέτη με αποτέλεσμα και ο έλεγχος της κυματικής προστασίας να γίνεται (βασική απαίτηση ενός λιμενικού έργου) και η εκτίμηση των πιθανών επιπτώσεων στις παρακείμενες ακτές να αξιολογείται (βασική περιβαλλοντική εκτίμηση λιμενικού έργου).

– Οι αρμόδιοι φορείς (μεμονωμένα ή μέσω της Ε.Σ.Α.Λ.) γνωμοδοτούν μία φορά κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση, όπου ελέγχεται η σκοπιμότητα και ο σχεδιασμός του έργου ανάλογα με την αρμοδιότητα του κάθε φορέα.

– Μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων ελέγχεται η οριστική μελέτη του έργου από έναν αρμόδιο φορέα (Διεύθυνση Τεχνικών Έργων οικείας Περιφέρειας).

– Για την άδεια εκτέλεσης του έργου ή της έκδοσης της απόφασης παραχώρησης επιλαμβάνεται ο αρμόδιος φορέας (Υπουργείο Οικονομικών, Αποκεντρωμένη Διοίκηση) χωρίς άλλες επιπλέον γνωμοδοτήσεις από εμπλεκόμενους φορείς στη διαδικασία αδειοδότησης ενός λιμενικού έργου.

– Σε περίπτωση απρόβλεπτων ακραίων καιρικών καταστάσεων (πχ σεισμοί, παρατεταμένοι θυελλώδεις άνεμοι κλπ) και την ανάγκη αντιμετώπισης έκτακτων ζημιών, όπου θα πρέπει με συνοπτικές διαδικασίες να υιοθετούνται βραχυπρόθεσμα τεχνικά μέτρα προστασίας των λιμενικών υποδομών μέχρι την οριστικοποίηση αναγκαίων βελτιώσεων, επιδιορθώσεων κ.α.

Βασική επιδίωξη της Πολιτείας πρέπει να είναι η κατά το δυνατόν απλοποίηση των διαδικασιών και η επίτευξη της ωρίμανσης ενός λιμενικού έργου το πολύ σε 12 μήνες αντί για τα 2-3 χρόνια που είναι το σύνηθες διάστημα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Λιμάνια-Μαρίνες

COSCO: Νέος τέταρτος Προβλήτας 300εκατ.ευρώ στις επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Προβλήτας Λιμάνι Πειραιά

Ένας νέος, τέταρτος προβλήτας στο Ικόνιο, συνολικού κόστους 300εκατ.ευρώ, περιλαμβάνεται στα αναβαθμισμένα επενδυτικά σχέδια της COSCO για το λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, πρόκειται να κατασκευαστεί ανατολικά από τη θέση του Προβλήτα Ι. δυναμικότητα του 4ου προβλήτα θα είναι στα 2,8 εκατ. teu, αυξάνοντας το συνολικό capacity του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας πάνω από τα 10 εκατ. teus.

ΤΡΙΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Στόχος είναι ο νέος προβλήτας να ολοκληρωθεί σε μία χρονική περίοδο 3 ετών. Με τη λειτουργία και του 4ου Προβλήτα, το Λιμάνι του Πειραιά θα σκαρφαλώσει στην τρίτη θέση στην Ευρώπη. «Πλάτη» θα έχει μόνο από τα λιμάνια του Ρότερνταμ και της Αμβέρσας αλλά στη Μεσόγειο θα είναι πρώτο.

Πρόκειται για μέρος του φιλόδοξου πλάνου των Κινέζων που ανέβασαν τις προβλεπόμενες επενδύσεις σε 800εκατ.ευρώ από 600εκατ.ευρώ που ήταν μέχρι τώρα.

Σε σχέση με το εμπορικό κέντρο, αποφασίστηκε να «μικρύνει» σε σχέση με το αρχικό πλάνο: Από 44 χιλιάδες τετραγωνικά, τελικά θα κατασκευαστεί εμπορικό κέντρο 22 χιλιάδων τετραγωνικών το οποίο θα εξυπηρετεί τους χώρους του σταθμού κρουαζιέρας και μόνο τους επισκέπτες, δηλαδή δεν θα είναι ανοιχτό για το ευρύ κοινό.

ΤΟ αναθεωρημένο επενδυτικό σχέδιο της Cosco θα κατατεθεί αύριο Παρασκευή προς έγκριση στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ).

ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Mε το νέο επενδυτικό πλάνο, η COSCO από 293,7εκατ.ευρώ, θα επενδύσει σχεδόν 800εκατ.ευρώ. Αυτά περιλαμβάνουν συνοπτικά:

-Ένα νέο τέταρτο προβλήτα,
-Τον Προβλήτα Κρουαζιέρας
-Εμπορικό Κέντρο
-Τέσσερα συνολικά ξενοδοχεία
-η κατασκευή νέου επιβατικού σταθμού
-η κατασκευή car terminal
-το νέο κέντρο logistics στο χώρο του πρώην ΟΔΔΗΧ και η ενοποίησή του με το car terminal
-η δημιουργία μουσείου στην πέτρινη αποθήκη.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λιμάνια-Μαρίνες

Το Andros Jet στη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ακτοπλοικό δρομολόγιο, Λιμάνι

Η SEAJETS σε συντονισμό με το Υπουργείο Ναυτιλίας και εν αναμονή των εξελίξεων της επαναδρομολόγησης των τοπικών πλοίων, θα εκτελέσει σήμερα, Τετάρτη 21/8, με το επιβατηγό οχηματαγωγό ταχύπλοο ‘ANDROS JET’ τα παρακάτω δρομολόγια:

– Από Αλεξανδρούπολη προς Σαμοθράκη στις 9.30 και στις 15.00
– Από Σαμοθράκη προς Αλεξανδρούπολη στις 12.00 και στις 18.00

Σε περίπτωση μη δρομολόγησης του τοπικού πλοίου άμεσα, η SEAJETS θα παραμείνει και τις επόμενες μέρες στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης. Τα νέα δρομολόγια θα γνωστοποιούνται με ανακοίνωση της εταιρείας 24 ώρες πριν, με την πρόθεση να παραμείνουν τα συγκεκριμένα ωράρια δρομολογίων προς διευκόλυνση του επιβατικού κοινού.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λιμάνια-Μαρίνες

Tα κυβερνητικά μέτρα για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ακτοπλοικό δρομολόγιο, Λιμάνι

Μόνιμες λύσεις για το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης και οριστική αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων στις λιμενικές υποδομές του νησιού, δρομολόγησε η κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:

– Η εξασφάλιση της απρόσκοπτης τακτικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με την Αλεξανδρούπολη, μέχρι 31/10/2019, οπότε και λήγει η παρούσα σύμβαση.

– Η βελτιστοποίηση του πλαισίου προκήρυξης για τις συμβάσεις που αφορούν στις άγονες γραμμές με καλύτερα πλοία, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας πλοίου αντικατάστασης.

– Η άμεση έναρξη, ύστερα από πολλά χρόνια, των εργασιών καθαρισμού και αποκατάστασης των λιμένων Καμαριώτισσας και Θερμών. Ήδη, από σήμερα διατέθηκαν για το σκοπό αυτό τα πρώτα κονδύλια από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προς τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Επιπλέον, επιταχύνονται τα έργα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των λιμένων του νησιού.

– Η προσθήκη κονδυλίων ύψους 4,5 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα που είχαν εξαγγελθεί μετά τις καταστροφές του Σεπτεμβρίου του 2017, αλλά δεν υλοποιήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, στα έργα συντήρησης οδικού δικτύου, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ που ήδη υλοποιούνται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

– Η ενίσχυση της τουριστικής κίνησης στο νησί με άμεση ενέργεια την προσέλκυση τουριστών από τη Ρουμανία (αποτελούν περίπου το 1/3 των επισκεπτών) κατόπιν συνεννόησης του υπουργείου Τουρισμού με το γραφείο του ΕΟΤ στη Ρουμανία και, μεσοπρόθεσμα, με τη δρομολόγηση νέας ακτοπλοϊκής γραμμής Σαμοθράκης – Αλεξανδρούπολης – Λήμνου.

Στην εισαγγελία Πρωτοδικών ο φάκελος για τα αίτια του αποκλεισμού

Αναφορικά με τη διερεύνηση των αιτιών της διακοπής των δρομολογίων, που δημιούργησαν το πρόβλημα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, κάλεσε χθες σε απολογία τον ανάδοχο, ενώ η Λιμενική Αρχή Αλεξανδρούπολης διαβίβασε σήμερα το σχετικό φάκελο στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα