Νίκος
Καραγιάννης

Με μεγάλους, παγκόσμιους παίκτες συνδέεται πλέον η Ελλάδα στις συγκοινωνιακές υποδομές της και η τάση αυτή δείχνει και την σημαντικότητα που έχουν.

Το 2009, την χρονιά που ξέσπασε η κρίση στη χώρα κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι 8 χρόνια μετά μεγάλα λιμάνια, αεροδρόμια και τρένα θα διαχειρίζονταν από πολυεθνικές εταιρείες.

Ήταν όμως εκείνη η χρόνια, όταν εισήλθε η Κινεζική COSCO στον Προβλήτα ΙΙ και λίγο αργότερα στον Προβλήτα ΙΙΙ. Σήμερα, ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης και την πώληση του 51% των μετοχών, το λιμάνι του Πειραιά δείχνει να έχει αυτοπεποίθηση με τα νούμερα να αυξάνονται συνεχώς.

Πολλοί λένε, ότι λόγω της παρουσίας των Κινέζων, η ολοκλήρωση των οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών, γίνεται πραγματικότητα. Η άλλη πλεύρα όμως δείχνει πως μέχρι σήμερα, σε επίπεδο νέων επενδύσεων (πέρα από την ολοκλήρωση του Προβλήτα ΙΙΙ τον Φεβρουάριο του 2018) δεν έχουμε δει κάτι σπουδαίο. Ακόμα και ο χρηματοδοτούμενος από το ΕΣΠΑ νέος Προβλήτας Κρουαζιέρας, προς το παρόν παραμένει “μακέτα”. Να σημειώθει ότι το πρόγραμμα επενδύσεων που πρέπει να γίνει, αγγίζει τα 300εκατ.ευρώ.

Στα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια εδώ και μερικούς μήνες έχουμε νέο παραχωρησιούχο την Fraport Greece. Η πρώτη αλλαγή που είδαμε το καλοκαίρι είναι ο ευπρεπισμός των Αεροδρομίων, πολλά εκ των οποίων ήταν σε πολύ κακή κατάσταση. Η μητρική εταιρεία, η Γερμανική Fraport είναι παγκόσμια δύναμη ως διαχειρίστρια αεροδρομίων με το Αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης να προβάλει στην πρώτη θέση. Εδώ σε θέματα επενδύσεων έχουμε ένα υπογεγραμμένο συμβόλαιο 340εκατ.ευρώ με την ΙΝΤΡΑΚΑΤ, και χρονικό ορίζοντα των παρεμβάσεων-αναβάθμισης των αεροδρομίων αυτών το τέλος του 2021.

Ακόμα ένας νέος παίκτης που εισέρχεται δυναμικά στο χώρο των μεταφορών, είναι η Ιταλική Ferrovie, η τρίτη μεγαλύτερη σιδηροδρομική εταιρεία στην Ευρώπη με παρουσία σε αρκετές χώρες. Η ολοκλήρωση της εξαγοράς της ΤΡΑΙΝΟΣΕ την περασμένη εβδομάδα, εισάγει την πρώην δημόσια εταιρεία σε νέο αλλά προς το παρόν άγνωστο περιβάλλον. Η υπόσχεση που έχει δοθεί από τους Ιταλούς είναι η ραγδαία αναβάθμιση των σιδηροδρομικών υπηρεσιών και ένα γενναίο πρόγραμμα επενδύσεων 500εκατ.ευρώ στο οποίο προβάλλει (;;) η αγορά τροχαίου υλικού. Οι επενδύσεις αυτές ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί ποιες είναι και πότε θα γίνουν.

Περνάμε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τον νέο όμιλο που είναι και ο προτιμητέος επενδυτής του ΤΑΙΠΕΔ και αναμένεται να γίνει ο νέος ιδιοκτήτης του ΟΛΘ. Εδώ, ξεχωρίζει το όνομα της Γαλλικής CMA CGM, μία από τις κορυφαίες εταιρείς σε διαχείριση εμπορικών κυρίως λιμανιών ανά τον κόσμο με ετήσιο τζίρο 22 δισ.ευρώ. Προς το παρόν είμαστε προ της ολοκλήρωσης της σχετικής διαδικασίας, όμως στις αναφερόμενες προτεραιότητες της εταιρείας είναι επενδύσεις 180εκατ.ευρώ με κορυφαία την αποπεράτωση του Προβλήτα 6, που θα διπλασιάσει την ικανότητα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΘ.

Μην ξεχνάμε φυσικά ότι στο Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος, ποσοστό 40% κατέχει το Καναδικό fund PSP, ότι άδεια εμπορευματικών σιδηροδρομικών μεταφορών στη χώρα έχει η Αυστριακή ΟΒΒ (η κυρίαρχη εταιρεία σιδηροδρόμων της χώρας) μαζί με την Goldair, ενώ στο διαγωνισμό για το Νέο Αεροδρόμιο του Ηρακλείου ανάδοχος μαζί με την ΤΕΡΝΑ, είναι η Ινδική εταιρεία GMR, διαχειρίστρια αρκετών αεροδρομίων κυρίως στην Ασία όπως στις Φιλιππίνες και τις Μαλδίβες.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας