Νίκος
Καραγιάννης

Προχωρούν οι διαδικασίες ωρίμανσης για την υλοποίηση του μεγαλύτερου ενεργειακού έργου φυσικού αερίου στην ΝΑ Μεσόγειο, του αγωγού EastMed που θα συνδέσει για πρώτη φορά τη Μέση Ανατολή (Ισραήλ) με την ηπειρωτική Ευρώπη, μέσω Ελλάδας. 

Η αξιολόγηση για την προεπιλογή των ενδιαφερομένων βρίσκεται σε εξέλιξη με επόμενο στάδιο το Contract Notice, οπότε και θα κληθούν οι προεπιλεγέντες να υποβάλουν προσφορές σηματοδοτώντας την εκκίνηση των διαγωνιστικών διαδικασιών. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, αυτό που έπεται είναι η Περιβαλλοντική Μελέτη του έργου ενώ ήδη βρίσκεται στον «αέρα» ο διαγωνισμός για την λεπτομερή έρευνα και χαρτογράφηση του βυθού (του λεγόμενου Detailed Marine Survey ή DMS), για τον οποίο υπάρχουν ήδη κατατεθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος.

Ο αγωγός EastMed

Με συνολικό μήκος 1.900 χλμ., εκ των οποίων τα 1.300 υποθαλάσσια, ο EastMed θα έχει ως σημείο εκκίνησης το κοίτασμα φυσικού αερίου στη Λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Με εκτιμώμενη δυναμικότητα 320-350 GWh/d, που θα μπορούσε να αγγίξει και τις 510 GWh/d, αναλόγως και των ευρημάτων ανοιχτά της Κρήτης από όπου και θα διέρχεται, ο EastMed αποτελεί ένα τεράστιο ενεργειακό project με κόστος που θα αγγίξει τα 6,2 δισ. ευρώ ενώ αναμένεται να είναι ο βαθύτερος και μακρύτερος υποθαλάσσιος αγωγός στον κόσμο.

Ο EastMed σε αδρές γραμμές, θα ακολουθήσει την εξής όδευση: Κοίτασμα Ανατολικής Μεσογείου-Κύπρος-Κρήτη-Πελοπόννησος-Δυτική Ελλάδα, όπου και θα συνδέεται με τον αγωγό Poseidon με κατεύθυνση τις Ιταλικές ακτές.

Φορέας υλοποίησης του έργου έχει οριστεί η IGI Poseidon S.A., εταιρεία αποτελούμενη ισομερώς από την ελληνική ΔΕΠΑ και την ιταλική Edison η οποία έχει αναλάβει επίσης την κατασκευή του προαναφερθέντα αγωγού Poseidon ο οποίος «ωριμάζει» αυτή την περίοδο, καθώς και τον αγωγό φυσικού αερίου IGB μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας που βρίσκεται πολύ κοντά στην έναρξη της κατασκευαστικής φάσης.

Ενδεικτικές πάντως των προοπτικών για την ταχεία δρομολόγηση του έργου είναι η σύμπνοια όλων των εμπλεκόμενων μερών για τον στρατηγικό χαρακτήρα του έργου. Στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια των εργασιών του EastMed Gas Forum που διεξήχθη τις προηγούμενες ημέρες στο Κάιρο, ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κος Γιώργος Σταθάκης, εστίασε στον στρατηγικό ρόλο που διαδραματίζει το φυσικό αέριο γενικότερα στην ενεργειακή μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ένα περιβάλλον χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, υπογραμμίζοντας έτσι τον χαρακτήρα του ΦΑ ως «καύσιμο γέφυρα» για την προοδευτική στροφή της χώρας αλλά και της Ένωσης στις ΑΠΕ.

Αντίστοιχα, σε δηλώσεις που παραχώρησε, ο Ισραηλινός ομόλογος του κου Σταθάκη, κος Γ. Στάινιτς, σε ξένα μέσα, σημείωσε ότι οι εργασίες κατασκευής του East Med αναμένεται να ξεκινήσουν κιόλας από το επόμενο έτος ενώ θα χρειαστούν 5 με 6 χρόνια για την ολοκλήρωσή τους.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV