Νίκος
Καραγιάννης

Τα αιολικά συνεχίζουν και το 2019 να αποτελούν το δυνατό χαρτί της χώρας όσον αφορά τις επενδύσεις ΑΠΕ. Με αξιοσημείωτη κεκτημένη ταχύτητα ήδη από τα προηγούμενα χρόνια, τα αιολικά συνεισφέρουν περισσότερο από κάθε άλλη μορφή Ανανεώσιμης Ενέργειας, στη σύγκλιση -τουλάχιστον με τα παρόντα δεδομένα- της χώρας με τους εθνικούς και τους ευρωπαϊκούς στόχους για το «πρασίνισμα» του ενεργειακού μείγματος.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία, τα αιολικά που συνδέθηκαν την περασμένη χρονιά στο δίκτυο άγγιξαν τα 200 MW (για την ακρίβεια η καθαρή νέα εγκατεστημένη ισχύς ήταν 191,6 MW) ενώ η πρόβλεψη για τη φετινή χρονιά κυμαίνεται σε περαιτέρω κλιμάκωση της νέας ισχύος με πάνω από 300 MW, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε κατασκευή πολλά έργα αιολικών, όπως αυτό της Enel Green στο Καφηρέα, ισχύος 154 MW, τα 10 αιολικά της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, που αποτελεί κυρίως έργο repowering (με ξήλωμα των παλαιών εγκαταστάσεων και ανάπτυξη νέων ανεμογεννητριών), αλλά και πολλά άλλα ακόμη, των οποίων η συνολική ισχύς αγγίζει το μισό GW και πρόκειται να λειτουργήσουν μέσα στο επόμενο 18μηνο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη στατιστική της αιολικής ενέργειας που εξέδωσε η ΕΛΕΤΑΕΝ, το σύνολο της αιολικής ισχύος στο τέλος 2018 που βρισκόταν πραγματικά σε εμπορική ή δοκιμαστική λειτουργία ανήλθε σε 2.828,5 MW: εκ των οποίων τα 310 MW βρίσκονται στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (15,43 MW σε repowering) ενώ τα υπόλοιπα 2.518,5 MW στο διασυνδεδεμένο σύστημα.

Σε επίπεδο Περιφερειών, η Στερεά Ελλάδα παρέμεινε για άλλη μια χρονιά στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων αφού φιλοξενεί 907 MW (ήτοι το 32%) με την Πελοπόννησο να ακολουθεί με 550 ΜW (19%) και την Ανατολική Μακεδονία–Θράκη με 375 MW (13%).

Όσον αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο χώρο, το Top-5 συνθέτουν η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 536,1 MW (19%), η ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ με 285,6 MW (10,1%), η Iberdrola Rokas με 250,7 MW (8,9%), η EDF ΕΝ Hellas με 238,2 MW (8,4%) και η EREN με 210,9 MW (7,5%).

Το 2019 πάντως ήδη από τις αρχές του δείχνει να ανταποκρίνεται στις υψηλές προσδοκίες της αγοράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στην εβδομάδα η ΡΑΕ ανάρτησε στη Διαύγεια τη χορήγηση αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 26,5 MW τα οποία θα κατασκευαστούν εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων Θηβών και Λεβαδέων.

Όπως κατέδειξε κατά την ομιλία του και ο κος Λαδακάκος, Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, την προηγούμενη εβδομάδα στα πλαίσια τελετής που διοργάνωσε η Ένωση, τo 2018 ήταν έτος σταθμός εφόσον πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι διαγωνισμοί και τέθηκαν σε λειτουργία τα πρώτα έργα χωρίς το καθεστώς Feed in Tariff, διαμορφώνοντας ένα νέο τοπίο.

«Η αιολική ενέργεια είναι η πιο φθηνή μορφή ηλεκτροπαραγωγής, που θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα νέο, ισότιμο και ανταγωνιστικό περιβάλλον… Χρειάζεται όμως προσοχή. Ο πυρετός του ανταγωνισμού δεν πρέπει να οδηγήσει σε υπερβολές που θα θέσουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα των στόχων» είχε σχολιάσει μεταξύ άλλων ο κος Λαδακάκος, προσθέτοντας ότι η μεγαλύτερη ευθύνη πλέον βαρύνει την Πολιτεία η οποία καλείται να μειώσει ραγδαία το κόστος και το ρίσκο αδειοδότησης των επενδύσεων, στοιχεία που θα βοηθήσουν σημαντικά στην διατήρηση της υπάρχουσας δυναμικής.

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV