Βαγγέλης
Θάνος

Σε έναν ιδιαίτερα αποδοτικό μήνα για έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας εξελίχθηκε ο Φεβρουάριος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας , χορηγήθηκαν πάνω από 25 άδειες για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης. Η συνολική ισχύς των έργων έφτασε το 1.521 MW.

Tο γεγονός επισφραγίζει το αυξημένο ενδιαφέρον των επενδυτών, τόσο για την υλοποίηση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όσο και για υποδομές αποθήκευσης ενέργειας.

Είναι σχεδόν βέβαιο πως τα έργα για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να χρειαστεί να αυξήσει την αποθήκευση ενέργειας έως και έξι φορές ούτως ώστε να πετύχει τους κλιματικούς στόχους που έχει θέσει για το 2050.

Για την αποθήκευση ενέργειας, πριν από λίγες ημέρες,  μίλησε και η γ.γ. Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, στα πλαίσια του FIN FORUM 2022. Η κ. Σδούκου ανέφερε ότι  στην Ελλάδα χρειαζόμαστε έργα αποθήκευσης, αρκετά γρήγορα και προς αυτή την κατεύθυνση το Υπουργείο έχει ολοκληρώσει το νέο νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, που θα δώσει τη δυνατότητα να γίνουν και στη χώρα μας έργα αποθήκευσης.

Τα οφέλη της αποθήκευσης είναι πολλαπλά και μάλιστα ορισμένοι επισημαίνουν πως η ανάπτυξη τέτοιων δομών πρέπει να είναι στην ίδια κλίμακα με τα υπόλοιπα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η λειτουργία των μονάδων

Οι συσσωρευτές αποθηκεύουν ηλεκτρική ενέργεια σε χημική μορφή και μετατρέπουν την ενέργεια αυτή σε ηλεκτρισμό. Οι συσσωρευτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για βραχυπρόθεσμη αποθήκευση ενέργειας, για διαστήματα ωρών και ημερών, παραδείγματος χάριν για τη μεταβαλλόμενη ημερήσια αιχμή της ζήτησης. Για παράδειγμα να ενισχύσουν το σύστημα τις ώρες αιχμής που η ζήτηση είναι αυξημένη και να τεθούν εκτός λειτουργίας τις βραδινές ώρες που πέφτει η ζήτηση.

Ωστόσο, παρουσιάζουν και κάποια μειονεκτήματα καθώς μετά τη φόρτιση, δεν μπορούν να διατηρήσουν την αποθηκευμένη ενέργεια για εβδομάδες ή μήνες χωρίς σοβαρές απώλειες. Ήδη οι κατασκευαστές επεξεργάζονται εναλλακτικές λύσεις, όπως τους συσσωρευτές λιθίου στερεάς κατάστασης με στόχο να μειώσουν τα μειονεκτήματα που παρουσιάζουν .

Κατανομή αδειών

Τέσσερις άδειες ( 144- 96- 114-90) συνολικής ισχύος 444 MW βεβαιώθηκαν στην Χ. ΡΟΚΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Η εταιρεία έχει εμπειρία στον κλάδο καθώς διατηρεί ένα ικανοποιητικό χαρτοφυλάκιο σε έργα ΑΠΕ. Ενώ τώρα τη βλέπουμε να αναπτύσσεται δυναμικά και στην αποθήκευση ενέργειας. Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή των μονάδων ως εξής:
144 – Δήμος Τανάγρας, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
114 – Δήμος Κορίνθου, Περιφέρεια Πελοποννήσου.
96 – Δήμος Μαρωνείας – Σαπών, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.
90 – Δήμος Κοζάνης, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Η εταιρεία AQUITOS SOLAR FARM ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε , εξασφάλισε 5 άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση Συσσωρευτών Αποθήκευσης, συνολικής ισχύος 200MW.
Δύο μονάδες (50-25) προβλέπεται να κατασκευαστούν στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στο Δήμο Διστόμου-Αράχωβας και στο Δήμο Τανάγρας.
Άλλες δύο (50-50) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο Δήμο Μονεμβασίας και στο Δήμο Κορινθίων.
Η τελευταία άδεια με ισχύ 25 MW προβλέπει την κατασκευή μονάδας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, στον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών.

Ανάμεσα στις άδειες που ξεχωρίζουν είναι αυτή της AKUO ENERGY GREECE Α.Ε. Η εταιρεία έλαβε άδεια για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση Συσσωρευτών Αποθήκευσης, ισχύος 279,5MW . Το σχέδια αναφέρει την υλοποίηση των υποδομών στο Δήμο Φαρσάλων, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Τα οφέλη της αποθήκευσης

Τα οφέλη της της αποθήκευσης ενέργειας είναι πολλαπλά. Καθώς μπορεί να αποθηκεύεται, με σκοπό να χρησιμοποιείται μεταγενέστερα, όποτε παρουσιαστεί ανάγκη. Συνήθως σε ημέρες με ακραίες θερμοκρασίες είτε είναι πολύ υψηλές ή χαμηλές, όπου η ζήτηση είναι αυξημένη.

Επιπλέον οι τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας, αποτελούν έναν ασφαλή τρόπο αντιμετώπισης των ανισορροπιών που προκαλούνται από την αύξηση του μεριδίου των μεταβλητών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική, στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέλος, η παραγόμενη από ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρική ενέργεια, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων και σε βάθος χρόνου, σε συνδυασμό με την επικράτηση των ΑΠΕ να ελαχιστοποιηθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των μονάδων που παράγουν ενέργεια.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας