Σε ένα μεγάλο εργοτάξιο με συνεχόμενες επιχειρήσεις έχουν μετατραπεί πολλές περιοχές της Ελλάδας και κυρίως στην Περιφέρεια Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας.
Η ΔΕΔΑ έχει σε πλήρη εξέλιξη το πλάνο της για ανάπτυξη των δικτύων φυσικού αερίου και με συντονισμένες ενέργειες προχωράει από την μία πόλη στην άλλη. Στόχος να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερα χιλιόμετρα δικτύου φυσικού αερίου και να φτάσει ταχύτερα σε επαγγελματικούς και οικιακούς καταναλωτές.
Η ρευστή κατάσταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια των επόμενων ετών κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη το φυσικό αέριο να φτάσει σε κάθε σημείο της χώρας. Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει πολύ ψηλά τον πήχη τόσο για υποδομές αποθήκευσης αερίου όσο και δίκτυα διανομής του.
Σε αυτό το πλαίσιο οι εργασίες ανάπτυξης του δικτύου στην ελληνική περιφέρεια είναι αδιάκοπες. Σε κάποιες πόλεις τα έργα έχουν ξεκινήσει, σε άλλες έχει υπογραφεί η σύμβαση με τους αναδόχους και κάποιες άλλες έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνιστικές διαδικασίες και μένουν οι τελευταίες λεπτομέρειες ούτως ώστε να πέσουν οι υπογραφές και να ξεκινήσουν τα έργα.
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
Οι τρεις πόλεις στις οποίες οι εργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη είναι η Καστοριά, το Άργος Ορεστικό και τα Γρεβενά. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 18,5 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και χρηματοδοτείται από κεφάλαια της ΔΕΔΑ και πόρους από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Ανάδοχος για την Καστοριά και το Άργος Ορεστικό είναι η ΑΒΑΞ, ενώ τα έργα στα Γρεβενά τα έχει αναλάβει η EDIL HELLAS . Οι επιχειρήσεις έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023 και όταν θα έχουν τελειώσει το δίκτυο φυσικού αερίου θα έχει αναπτυχθεί κατά 157 χλμ.
Σύμφωνα με τα σχέδια, μετά την ολοκλήρωση των δικτύων προβλέπεται να πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 7.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών) μέχρι το 2026.
Όσον αφορά συνολικότερα την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η ΔΕΔΑ έχει στο πρόγραμμα την ανάπτυξη του δικτύου κατά 360 χλμ. Αυτό μεταφράζεται σε επενδύσεις που ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια ευρώ.
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Σε αρκετά προχωρημένο στάδιο βρίσκονται και οι διαδικασίες για τέσσερις πόλεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται πολύ κοντά στο θέμα, για τις πόλεις Κιλκίς και Σέρρες έχει προκύψει ο ανάδοχος από την διαγωνιστική διαδικασία. Αυτή τη στιγμή η σύμβαση βρίσκεται στο ελεγκτικό συνέδριο και εφόσον πάρει από εκεί το “πράσινο” φως τότε, θα πέσουν οι υπογραφές που θα σημάνουν και την έναρξη των εργασιών.
Ακόμα πιο μπροστά βρίσκονται οι διεργασίες που αφορούν την Κατερίνη και την Αλεξάνδρεια. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στις δύο πόλεις στήνονται τα εργοτάξια για να ξεκινήσουν τα έργα. Ο ανάδοχος έχει κλειδώσει και πρόκειται για την EDIL HELLAS.
Σχετικά με τις υπόλοιπες πόλεις της ΠΚΜ, έχει υπογραφεί η συμβαση για τη Βέροια και τα Γιαννιτσά. Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία ΑΦΟΙ ΣΟΥΡΛΑ Α.Τ.Ε.Β.Ε. και η Κ/Ξ ΒΕΡΜΙΟΝ Α.Τ.Ε.Ε..Ο προϋπολογισμός του έργου για αυτές τις δύο πόλεις ανέρχεται στα 9,7 εκατ. ευρώ (αξία χωρίς ΦΠΑ 7,9 εκατ.).
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Οι τρεις πόλεις που αναμένουν την έναρξη των εργασιών είναι η Πάτρα, ο Πύργος και το Αγρίνιο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όλα έχουν μπει στην τελική ευθεία και έχει βγει και ανάδοχος των έργων. Το μόνο που εκκρεμεί είναι η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ώστε να υπογραφεί η σύμβαση η οποία έχει περάσει από το ελεγκτικό συνέδριο και να ξεκινήσουν τα έργα ανάπτυξης του δικτύου.
Το φυσικό αέριο αναμένεται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Προβλέπεται να έχει καθοριστική συμβολή τόσο στη σταθερότητα του ενεργειακού συστήματος όσο και στην ομαλή μετάβαση στις πράσινες μορφές ενέργειας. Γι αυτό οι υποδομές για το καύσιμο χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα κρίσιμες και κομβικές.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV