Connect with us

ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πόλη-παράδειγμα γίνεται το Ρέθυμνο στο πλαίσιο του CIVITAS DESTINATIONS

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Το σχήμα της Κρήτης στην άμμο

Τρεις ευρωπαϊκές περιφέρειες/πόλεις θα λάβουν χρηματοδότηση για να υλοποιήσουν δράσεις για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας, αξιοποιώντας τις καλές πρακτικές και την εμπειρία των έξι πόλεων-εταίρων του ευρωπαϊκού προγράμματος CIVITAS DESTINATIONS.

Οι δύο από αυτές επέλεξαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ρεθύμνου (η πόλη Cagliari στη Σαρδηνία και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων). Υπέβαλαν αίτημα και αξιολογήθηκαν θετικά από την αρμόδια επιτροπή του CIVITAS DESTINATIONS για την εφαρμογή προγράμματος ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και αλλαγής συμπεριφοράς προς τη βιώσιμη κινητικότητα για τις σχολικές κοινότητες σύμφωνα με το πλάνο δράσεων που υλοποιείται από το Δήμο Ρεθύμνου και το Εργαστήριο Βιώσιμων και Ανανεώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, με την ενεργή συνεργασία του τμήματος Παιδείας, και των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου.

Πιο συγκεκριμένα: Στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού προγράμματος επικοινωνίας και μεταφοράς εμπειριών του CIVITAS DESTINATIONS δόθηκε η δυνατότητα σε δήμους/περιφέρειες από όλη την Ευρώπη, να επιλέξουν μέσα από δέκα δράσεις από τις έξι πόλεις του CIVITAS DESTINATIONS (Φουνσάλ-Πορτογαλία, Έλμπα–Ιταλία, Λεμεσός–Κύπρος, Βαλέτα–Μάλτα, Λας Πάλμας–Ισπανία και Ρέθυμνο). Πρόκειται για επιλεγμένες δράσεις που η αναπαραγωγή τους σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις μπορούν να αποφέρουν θετικά και μετρήσιμα αποτελέσματα στις τοπικές κοινωνίες.

Για το σκοπό αυτό δημοσιεύτηκε ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος, μέσω της διαδικτυακής Πλατφόρμας Καλών Πρακτικών του έργου. Οι δέκα επιλέξιμες αιτήσεις (τέσσερις από τις δέκα πόλεις είχαν επιλέξει δράσεις του Ρεθύμνου), αξιολογήθηκαν από αρμόδια επιτροπή (CIVITAS DESTINATIONS Replication Funding) και τρεις από αυτές επιλέχθηκαν προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από τον εταίρο-υπεύθυνο επικοινωνίας, την CPMR (Conference of Peripheral Maritime Regions/Διάσκεψη των Παράκτιων Περιοχών), με ποσό έως και 10.000€ προκειμένου να υλοποιήσουν τη δράση που επέλεξαν, σε συνεργασία με την πόλη παράδειγμα που οι ίδιες διάλεξαν.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έφερε το Δήμο Ρεθύμνης και το Εργαστήριο Βιώσιμων και Ανανεώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, εταίρους του CIVITAS DESTINATIONS, στην ευχάριστη θέση να μπορούν να μοιραστούν με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, την εμπειρία και τα θετικά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί στο Ρέθυμνο μέσω του προγράμματος, για την ανάπτυξη σχεδίων κινητικότητας για τα σχολεία και το πανεπιστήμιο και την ευαισθητοποίηση για τη βιώσιμη κινητικότητα και την οδική ασφάλεια.

Η συγκεκριμένη δράση ξεκίνησε στο Ρέθυμνο από το 2017, με την υλοποίηση διαδραστικών δραστηριοτήτων εντός και εκτός σχολείων που έχουν συμπεριλάβει ως τώρα πάνω από 2.500 μαθητές και μεγάλο αριθμό δασκάλων και γονέων.

image_pdfimage_print

Έργα πόλης

Εγκαινιάζεται αύριο η πρώτη «έξυπνη» διάβαση πεζών στο Καλλιμάρμαρο

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Διάβαση Πεζών

Η πιο σύγχρονη διάβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρουσιαστεί αύριο Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου και ώρα 17:30 από τον Περιφερειάρχη Αττικής.

Ο Γ. Πατούλης, μαζί με τον Ευρωβουλευτή κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο θα διασχίσουν μαζί, πρώτοι, μια από τις πλέον «έξυπνες» διαβάσεις της Ευρώπης που δημιουργήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο).

Η Περιφέρεια Αττικής στοχεύει τμηματικά να θέσει σε εφαρμογή συνολικά 200 «έξυπνες» διαβάσεις οι οποίες θα έχουν ειδικό ακρυλικό φωσφορίζον υλικό με κρυστάλλους. Φωτισμός LED θα μεταβάλλεται ανάλογα με τις υποδείξεις του φωτεινού σηματοδότη, ενώ πομπός μετάδοσης ηχητικών και παλμικών σημάτων θα ειδοποιεί εφαρμογές κινητών των πολιτών με προβλήματα όρασης.

Να σημειωθεί ότι αύριο Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του νέου Κέντρου Διαχείρισης της Κυκλοφορίας και Οδικής Ασφάλειας στην Πλατεία Αμερικής (Ιεροσολύμων 30, 2ος όροφος).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ύδρευση - Αποχέτευση

Κρήτη: Γεμίζει νερό ο ταμιευτήρας του Φράγματος Αποσελέμη

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ταμιευτήρας φράγματος Αποσελέμη στην Κρήτη

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης σχετικά με τη λειτουργία της Σήραγγας Οροπεδίου Λασιθίου. Όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΚ, χθες Τετάρτη 11.12.2019 ξεκίνησε η ενίσχυση του ταμιευτήρα του Φράγματος Αποσελέμη, μέσω της Σήραγγας Οροπεδίου Λασιθίου, η οποία διοχετεύει τα πλημμυρικά νερά του Οροπεδίου Λασιθίου στον ταμιευτήρα.

Οι τελευταίες βροχοπτώσεις στο Οροπέδιο Καθαρού ενεργοποίησαν την ροή του χειμάρρου Χαυγά και την λειτουργία της σήραγγας και για το υδρολογικό έτος 2019- 2020. Στον Ταμιευτήρα Αποσελέμη, μέσω της Σήραγγας Οροπεδίου Λασιθίου εισέρχονται περίπου 5.000 κ.μ. νερού την ώρα.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Τουριστικές υποδομές - Τουρισμός

Νέος διαγωνισμός για το ακίνητο της Ζαλοκώστα στην Αθήνα – Ξενοδοχειακή η επένδυση στο κτίριο

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Ακίνητο Ζαλοκώστα 7-9

Σε δημόσια διαβούλευση έχουν τεθεί εδώ και μερικές ημέρες οι όροι για την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, που αφορά το ακίνητο επί της οδού Ζαλοκώστα 7-9 στην Αθήνα. Τη διαδικασία αναμένεται να τρέξει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, δηλαδή ο ΕΦΚΑ, με το κτίριο να πηγαίνει αποκλειστικά για ξενοδοχειακή εκμετάλλευση. Και ειδικότερα, για επένδυση μονάδας κατηγορίας 4 αστέρων και άνω.

Η διαβούλευση ολοκληρώνεται στις 16 Δεκεμβρίου. Αμέσως μετά, το επόμενο βήμα είναι να συνταχθούν οι λεπτομέρειες για να βγει ο διαγωνισμός στον αέρα. Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, θα αξιολογηθούν από τον ΕΦΚΑ οι εισηγήσεις που θα έχουν κατατεθεί στον ιστότοπο του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ). Εκεί θα γίνει η τελική διαμόρφωση και θα ενσωματωθούν οι προτάσεις που κρίνονται ως ωφέλιμες, στο πλήρες σώμα της διακήρυξης. Στόχος, άλλωστε, είναι να υπάρξει μεγάλο επιχειρηματικό και επενδυτικό ενδιαφέρον και ακριβώς προς αυτό το σκοπό της κινητοποίησης, διενεργείται η δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του bizness.gr, το ακίνητο της Ζαλοκώστα αναμένεται να βγει σε διαγωνιστική διαδικασία στις αρχές του 2020.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ

Στις 24 Σεπτεμβρίου του 2018 ο ΕΦΚΑ προκήρυσσε πλειοδοτικό διαγωνισμό με κατάθεση κλειστών προσφορών, για την εκμίσθωση και την εκτέλεση εργασιών αναβάθμισης του ακινήτου επί της οδού Ζαλοκώστα 7-9. Μίας κτιριακής εγκατάστασης με 2 υπόγεια, ισόγειο και 5 ορόφους, συνολικής επιφάνειας 1.854 τ.μ. στην «καρδιά» του κέντρου της Αθήνας.

Εκείνος ο διαγωνισμός, προέβλεπε την ανακατασκευή του ακινήτου με σκοπό τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο με προδιαγραφές διεθνούς αλυσίδας 5 αστέρων, ελάχιστου ύψους 1.920.000 ευρώ. Μάλιστα, ένας από τους όρους τότε ήταν οι υποψήφιοι να καθίστανται οι ίδιοι, ως νομικά πρόσωπα, Hotel Operators με τεκμηριωμένη εμπειρία τουλάχιστον 5 ετών.

Αναφορικά με τη μίσθωση, ο ΕΦΚΑ είχε ορίσει τότε πως η μηνιαία τιμή δεν μπορούσε να πέσει κάτω από τις 17.000 ευρώ. Ο διαγωνισμός του 2018 δεν είχε την απαιτούμενη ανταπόκριση γι’ αυτό κι από την αρχική ημερομηνία προκήρυξης, προέκυψαν 3 κατά σειρά παρατάσεις, μέχρι να κηρυχθεί εν τέλει οριστικά άγονος. Πλέον έχουν αλλάξει ήδη κάποιοι όροι της διαδικασίας, όπως λόγου χάριν ότι η επένδυση δύναται να αφορά και κατάλυμα 4 αστέρων κι όχι απαρέγκλιτα 5άστερο. Γενικότερα, σε μία περίοδο που οι ξενοδοχειακές επενδύσεις βρίσκονται σε έξαρση (και) στην Αθήνα, οι προοπτικές αξιοποίησης ενός ακινήτου στο κέντρο της πρωτεύουσας και σε τόσο καλή τοποθεσία, κρίνονται υψηλές.

 

Πηγή: bizness.gr

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα