Νίκος
Καραγιάννης

Ολοταχώς σε πορεία για να φτάσει και να ξεπεράσει τα 3.000 χιλιόμετρα οδεύει το δίκτυο αυτοκινητοδρόμων της χώρας στα επόμενα δέκα χρόνια. Με την ολοκλήρωση και παράδοση σε πλήρη λειτουργία του νέου οδικού άξονα της Αμβρακίας Οδού, το δίκτυο μεγάλωσε κατά 50 περίπου χιλιόμετρα. Σήμερα η χώρα διαθέτει περίπου 2.350 χιλιόμετρα κλειστών αυτοκινητόδρομων, εκ των οποίων τα περίπου 2.160 χιλιόμετρα με διόδια.

Είναι ένα από τα πιο σύγχρονα οδικά δίκτυα της Ευρώπης καθώς η χώρα μας άργησε πολύ στην κατασκευή αυτοκινητοδρόμων με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από αυτούς να έχουν ολοκληρωθεί σχετικά πρόσφατα. Αυτό βέβαια βοήθησε στην ανάπτυξη δικτύων με σύγχρονα χαρακτηριστικά ενώ σχεδόν στο σύνολο τους οι άξονες αυτοί λειτουργούν κάτω από καθεστώτα παραχωρήσεων από το Ελληνικό Δημόσιο.

Πιο συγκεκριμένα σήμερα το δίκτυο αυτοκινητοδρόμων περιλαμβάνει: την Εγνατία Οδό με 670 χιλιόμετρα αλλά και τους κάθετους προς αυτήν άξονες, δηλαδή το Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή, Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι και Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας με ακόμα 213 χιλιόμετρα, την Ολυμπία Οδό στο υπό λειτουργία τμήμα Ελευσίνα-Πάτρα μήκους 203 χιλιομέτρων, την Ιόνια Οδό στο τμήμα Αντίρριο-Ιωάννινα μήκους 196 χιλιομέτρων, την Νέα Οδό στο τμήμα Μεταμόρφωση-Σκάρφεια μήκους 172,5 χιλιομέτρων, τον Αυτοκινητόδρομο Μορέα στο τμήμα Κόρινθος-Καλαμάτα, Μεγαλόπολη-Σπάρτη και την Περιφερειακή Καλαμάτας μήκους 205 χιλιομέτρων, τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου στο τμήμα Ράχες-Κλειδί μήκους 263 χιλιομέτρων, την Κεντρική Οδό στα τμήματα Σκάρφεια-Ράχες με 57χλμ και Ξυνιάδα-Τρίκαλα μήκους 78,5 χιλιομέτρων, την Αττική Οδό με μήκος 70 χιλιομέτρων και την Περιφερειακή Θεσσαλονίκης με 31,4 χιλιόμετρα. Με στοιχεία κλειστού αυτοκινητόδρομου είναι επίσης ο άξονας Θεσσαλονίκη-Κασσάνδρα με μήκος 95 χιλιόμετρα και στον ΒΟΑΚ οι παρακάμψεις Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και το τμήμα Ηράκλειο-Χερσόνησος μήκους περίπου 40 χιλιομέτρων.

Τα δρομολογημένα έργα μέχρι το 2030

Σε αυτό το δίκτυο προστέθηκαν πριν από λίγες ημέρες και τα 49 χιλιόμετρα της Αμβρακίας Οδού. Αυτό που είναι μια πραγματικότητα είναι πως αυτός ο αριθμός τους επόμενους μήνες και επόμενα χρόνια θα αυξηθεί αρκετά καθώς μέχρι το 2030 εκτιμάται ότι θα προστεθούν σταδιακά παραπάνω από 410 χιλιόμετρα νέων αυτοκινητοδρόμων σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών που τρέχει τα μεγάλα οδικά έργα της χώρας, προγραμματίζει μέχρι το καλοκαίρι στην Κεντρική Οδό νθα τεθούν σε λειτουργία τα τμήματα Λαμία-Ξυνιάδα 32,5 χιλιομέτρων και Τρίκαλα-Καλαμπάκα ενώ το 2025 θα δοθεί στην κυκλοφορία και το τμήμα Καλαμπάκα-Εγνατία συνολικά με 64,5 χιλιόμετρα. Με αυτές ολοκληρώνεται ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας, ή γνωστότερος ως Ε65.

Το 2025 αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία επίσης το νέο τμήμα της Ολυμπίας Οδού Πάτρα-Πύργος μήκους 75 χιλιομέτρων, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τον συνολικό μήκος των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων. Με την επέκταση αυτή η Ολυμπία Οδός θα δικαιολογήσει και το όνομα της καθώς θα “αγγίξει” την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας.

Το 2026 εκτιμάται πως θα δοθούν στην κυκλοφορία τα τμήματα του ΒΟΑΚ Χερσόνησος-Νεάπολη και Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος με μήκος περίπου 27 χιλιομέτρων. Ακόμα 157 χιλιόμετρα θα δοθούν στην κυκλοφορία σταδιακά μέχρι το 2030 για το βασικό τμήμα Χανιά-Ηράκλειο-Χερσόνησος (περίπου τα 30 από αυτά είναι ήδη με χαρακτηριστικά αυτοκινητόδρομου). Στόχος θα είναι βέβαια να έχει υπογραφεί το 2025 το μεγάλο αυτό έργο του υπουργείου ΥΠΟΜΕ.

Περίπου το 2027 αναμένεται να προστεθεί και το νέο τμήμα της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης για το flyover και το Ιωάννινα-Κακαβιά. Εδώ θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι κάποια οδικά έργα δεν έχουν χαρακτηριστικά αυτοκινητοδρόμου όπως η Παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών, το Μπράλος-Άμφισσα, το Καλαμάτα-Μεθώνη που αποτελούν δρόμους με χαρακτηριστικά ταχείας κυκλοφορίας.

Πρόσω ολοταχώς για 3.000 χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόμων στην Ελλάδα

Ουσιαστικά μέχρι το 2030 το μήκος των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων θα φτάσει σχεδόν τα 2.800 χιλιόμετρα. Σε αυτό τον αριθμό αναμένεται να προστεθεί και η προαίρεση το ΒΟΑΚ στο τμήμα Κίσσαμος-Χανιά περίπου 50 χλμ. Επίσης ενδέχεται να έχουμε προσθήκες ιδίως στην Αττική με τις εξεταζόμενες επεκτάσεις που αφορούν τους άξονες Κορωπί-Λαύριο, Σπάτα-Ραφήνα, Κατεχάκη-Λ.Βουλιαγμένης (Σήραγγα Ηλιούπολης), Ελευσίνα-Οινόφυτα. Εφόσον προχωρήσουν αυτές οι επεκτάσεις το δίκτυο αυτοκινητοδρόμων της χώρας θα σπάσει το φράγμα των 3.000 χιλιομέτρων.

Ειδικότερα για την Αττική έχουν κατατεθεί προτάσεις από τους κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας προκειμένου να επεκταθεί η Αττική Οδός σε νέες περιοχές, όπως τα λιμάνια του Λαυρίου και της Ραφήνας αλλά και την λεγόμενη Παράκαμψη Αττικής που θεωρείται πως θα αποφορτίσει τον κορεσμένο άξονα της Λεωφόρου Κηφισού στον οποίο το κυκλοφοριακό κομφούζιο είναι καθημερινότητα. Το κόστος αυτών των 4 επεκτάσεων εκτιμάται σε πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Από την άλλη υπάρχουν φωνές που σημειώνουν πως η χώρα έχει υπερθεματίσει στα οδικά έργα αφήνοντας πίσω την ανάπτυξη των μέσων σταθερής τροχιάς με έμφαση στον σιδηρόδρομο. Βέβαια η ανάπτυξη του ενός μέσου δεν σημαίνει υποχρεωτικά την υποβάθμιση κάποιου άλλου καθώς η πολυτροπικότητα στις μεταφορές είναι ένα ζητούμενο, αλλά όπως και να έχει η ανάπτυξη του σιδηροδρόμου της χώρας, σίγουρα υπολείπεται εκείνης των οδικών αξόνων.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV