Νίκος
Καραγιάννης

Δύο μονομάχοι για τη μονάδα  απορριμμάτων στα Τρίκαλα. Αυτή είναι η τελική κατάληξη για την ΜΕΑ Δυτικής Θεσσαλίας , έναν διαγωνισμό που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020 και προκάλεσε το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών.

Η κούρσα της αναδοχής ξεκίνησε με πέντε ενδιαφερόμενους ανάμεσα στους οποίους η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ , η ΕΡΕΤΒΟ – Γκουλιοπουλος και η Ιντρακάτ. Στη συνέχεια υπήρξε ένα νομικό μπλέξιμο με ενστάσεις και προσφυγές.

Ωστόσο σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει τις τελευταίες ημέρες η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και οι αλλεπάλληλες ενστάσεις μεταξύ των ενδιαφερόμενων οδήγησαν να διεκδικούν το έργο μόνο δύο εταιρείες.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τις Μεσόγειος Α.Ε. και της Θαλής ΑΤΕ και οι δύο θα είναι οι τελικοί μονομάχοι για τη νεα μονάδα απορριμμάτων στα Τρίκαλα.

Μεγάλης σημασίας έργο

Το έργο αποτελεί μεγίστης σημασίας για την περιοχή της Δυτικής Θεσσαλίας. Αναμένεται να εξυπηρετήσει τους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων με δυναμικότητα 59.025 τόνων το χρόνο καθώς η νέα εγκατάσταση θα συνδεθεί με τον ΧΥΤΑ Τρικάλων, ο οποίος ήδη βρίσκεται σε λειτουργία.

Η νέα Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων θα κατασκευαστεί στη θέση «Ημερόκλημα Παλαιοσαμαρίνας» του Δήμου Τρικκαίων, για την εξυπηρέτηση της Διαχειριστικής Ενότητας Δυτικής Θεσσαλίας, ήτοι των Νομών Καρδίτσας και Τρικάλων στο σύνολό τους. Η νέα μονάδα προκηρύχθηκε με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Τρικκαίων ως δημόσιο έργο.

Στάδια υλοποίησης και κόστος

Η πρώτη φάση του έργου προβλέπει δοκιμαστική λειτουργία έξι μηνών και κανονική λειτουργία δύο χρόνων με δικαίωμα επέκτασης ακόμα δύο ετών.

Η προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι 24 μήνες ενώ άλλοι 24 μήνες αφορούν στην λειτουργία της νέας μονάδας. Αναφορικά με το κόστος κατασκευής της μονάδας ανέρχεται στα 40,73 εκατομμύρια €. Η χρηματοδότηση θα προέλθει από το ΕΣΠΑ 2014-2020, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Ταμείο Συνοχής και από ίδιους πόρους της εταιρείας ‘’Περιβαλλοντική Ανάπτυξη Θεσσαλίας’’.

Τι αναμένεται να προσφέρει

Όπως αναφέραμε, πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο για την περιοχή που θα ανεβάσει το επίπεδο διαχείρισης των απορριμμάτων και θα βελτιώσει το περιβάλλον.

Πιο συγκεκριμένα η νέα εγκατάσταση θα διαθέτει μονάδες υποδοχής, μηχανικής διαλογής σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων και ανάκτησης από αυτά ανακυκλώσιμων υλικών, μηχανικής επεξεργασίας προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων, κομποστοποίησης & ωρίμανσης του οργανικού κλάσματος των Α.Σ.Α., αναερόβιας χώνευσης προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων, μετακομποστοποίησης και ωρίμανσης του χωνεμένου υλικού από προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα και βιοαερίου.
Θα επιτρέπει την παραγωγή κομπόστ, ενέργειας μέσω της αξιοποίησης του βιοαερίου και ανακυκλώσιμων υλικών.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV