Newsroom

Με τους αναμενόμενους ρυθμούς και εντός χρονοδιαγράμματος προχωρούν οι δημοπρασίες και τα έργα για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ σε Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Κεντρική Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα, οι οποίες αποτελούν την αιχμή του δόρατος για το πενταετές πλάνο ανάπτυξης της εταιρίας με στόχο της παροχή φυσικού αερίου σε όσο το δυνατόν περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μάλιστα ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστο Μέτιο, στην Κομοτηνή προκειμένου να συζητήσουν για την πορεία των έργων στην Περιφέρεια, τα οποία αφορούν την  Ξάνθη, τη Δράμα, την Αλεξανδρούπολη, την Ορεστιάδα και την Καβάλα, και να βρεθούν λύσεις για επιπλέον ακριτικές πόλεις. Πιο συγκεκριμένα, ο ανάδοχος για τις δύο πρώτες περιοχές είναι η ΑΚΤΩΡ, ενώ το έργο για τις επόμενες δύο περιοχές έχει αναλάβει ο AVAX. Όσον αφορά την Ορεστιάδα ο διαγωνισμός είναι ήδη στον αέρα με την αποσφράγιση να αναμένεται τη 1η Μαρτίου 2021, ενώ σχετικά με την Καβάλα  η ανάδειξη του μειοδότη είναι θέμα ημερών.

Η πρόταση για το νέο fast-track αγωγό φυσικού αερίου

Ωστόσο, η ΔΕΔΑ δε σταματάει μόνο σε αυτά τα έργα στην εν λόγω Περιφέρεια και επιδιώκει να επεκτείνει το δίκτυό της και σε πόλεις που βρίσκονται πιο μακρυά, όπως το Διδυμότειχο και το Σουφλί. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο κ. Τσάκας με τον κ. Μέτιο τέθηκε το ζήτημα της κατασκευής ενός νέου αγωγού, ο οποίος θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των δύο παραπάνω πόλεων, για τις οποίες παρατηρείται πρόβλημα τροφοδότησης ακόμα και με το έργο που πραγματοποιείται αυτή την περίοδο στην Ορεστιάδα.

Η πρόταση της ΔΕΔΑ αφορά την κατασκευή ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου μέσης πίεσης κατά μήκος του κάθετου άξονα του Έβρου, από την περιοχή των Κήπων μέχρι την Ορεστιάδα, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι βιομηχανίες στο Σουφλί και το Διδυμότειχο. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το έργο αυτό βρίσκει σύμφωνη τη διοίκηση της Περιφέρειας.

Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο επιδιώκει να πραγματοποιήσει με γρήγορους ρυθμούς η ΔΕΔΑ, καθώς, όπως και όλα τα έργα για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου που πραγματοποιούνται από την εταιρία, πρόκειται να χρηματοδοτηθεί μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 και να ενταχθεί στο εκάστοτε Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πλάνο, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το 2023 όπου και λήγει η προγραμματική περίοδος. Στόχος της ΔΕΔΑ επομένως είναι να προχωρήσουν γρήγορα οι μελέτες για το fast-track έργο και μάλιστα τίθεται τριμηνιαίος ορίζοντας ολοκλήρωσής τους με στόχο την άμεση δημοπράτησή του.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV